ANNE - ÇOCUK

Çocuklarınız Akıllı Telefon İle Çok Mu Zaman Geçiriyor?

Sınırlandırın!
 
   
 
 
     

Akıllı telefonların göz bozukluklarını artırıyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Uğur Emrah Altıparmak göz sağlığında dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.

Miyop (uzağı net görememe) toplumda en sık görülen kırma kusurlarından biri. Miyopinin ortaya çıkışında ailesel (genetik) faktörlerin yeri giderek daha iyi ortaya konuyor. Örneğin anne veya babası miyop olan bir çocuğun doğar doğmaz olmasa bile ilerleyen yaşla birlikte, özellikle okul çağı döneminde miyop olma ihtimalinin daha yüksek olduğu biliniyor. Buna karşın anne veya babası miyop olan çocuk ve gençlerde daha yüksek miyopi numaraları ile sıkça karşılaşılıyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Uğur Emrah Altıparmak, ailesel yatkınlığın yanı sıra çevresel faktörlerin de göz hastalıklarına neden olduğuna dikkat çekerek, “Günümüz dünyasında çocuklarımız zaten yoğun bir biçimde okul, ders ve proje gibi aktiviteler nedeniyle bilgisayar kullanıyor, okuyorlar. Bunu son yıllarda aynı zamanda akıllı telefonlar da eklendi. Özellikle akıllı telefonlar çocuğun gözlerini bozabiliyor, miyopiyi hızlandırabiliyor. Bu nedenle ailelerin akıllı telefon kullanan çocuklarına kullanım süresiyle ilgili sınırlamalar getirmeleri önemli.” diyor.

“Akıllı telefonlar miyopiyi tetikleyebiliyor”


Bazı çalışmalarda bir kuşaktan sonrakine daha sık miyoplaşma görüldüğü, hatta ülkedeki eğitim düzeyinin artması, sanayileşme ve teknolojik ilerlemenin yaygınlaşmasına bağlı olarak da miyopinin daha sık ortaya çıktığı gösterilmiş. Bu da miyopinin gelişmesi ile artan eğitim düzeyinin, uzayan yakın çalışma (okuma, bilgisayar) saatlerinin artmasının etkisi olabileceğini düşündürüyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Uğur Emrah Altıparmak son yıllarda giderek daha yaygın kullanılan, hatta herkesin günlük hayatının parçası haline gelen akıllı telefonların da miyopinin tetiklenmesinde ve artmasında etken olabileceği uyarısında bulunarak sözlerine şöyle devam ediyor: “Günlük yaşamdaki mevcut yakın çalışma yüküne ek olarak, gözlerimizi daha da yakın bir faaliyete zorlayan bu cihazlar, genellikle standart okuma mesafesi olan 40-50 cm.den daha da yakında tutuluyor, sıklıkla da daha küçük cisimleri görmek için bizleri zorluyor. Bu da miyopinin ortaya çıkmasında ve ilerlemesinde yepyeni bir risk faktörü olabiliyor. Akıllı telefon kullanıcıları sürekli cihazlarının ekranına bakınca uzak görme yetenekleri bozuluyor.”

“Çocuklarınıza teknolojik ürünlerle vakit geçirmesi için sınırlı zaman tanıyın”

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Uğur Emrah Altıparmak, özellikle göz numarasının aktif olarak değiştiği ve gözde “emetropizasyon” adı verilen numaranın doğal gelişim süresi içinde düzene girdiği ilk 9-18 aylık sürede bebekleri bu tür cihazlardan uzak tutmanın yararlı olacağına dikkat çekerek sözlerine şu bilgileri veriyor: “Emetropizasyonın azalarak da olsa sürdüğü ilk 8-10 yaş ve hatta sonrası döneminde de çocuklarımızı bu tür cihazlardan mümkün olduğunca belli kurallar koyarak ve süre sınırları getirerek faydalandırmak önemli olabilir. Miyop olmayan çocuğun miyoplaşma riskini bu şekilde azaltabilir, miyop olan çocuğun da numara artış hızını bu şekilde yavaşlatabiliriz.”

“Çocuğun dış aktivitelerle ilgilenmesi miyopi riskini azaltıyor”

Açık havada daha çok zaman geçiren çocuklarda miyopinin daha seyrek görüldüğünü ortaya koyan çalışmalar literatüre girmiş durumda. Doç. Dr. Uğur Emrah Altıparmak, özellikle görme kusurlarının aktif olarak değiştiği ilk 8-10 yaş döneminde çocukların dış aktivitelerle daha sık ilgilenmelerinin miyopi gelişim riskini azalttığını belirtiyor.

 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>