ANNE - ÇOCUK

Hamile kalamıyorum

Kadınların yaklaşık yüzde %10’unu tehdit eden ve doğurganlığın azalması, vücutlarındaki “insülin direnci”den kaynaklandığı ortaya çıktı.
 
   
 
 
     
Hamile kalamıyorum diyorsanız“insülin direnci”nizi kontrol ettirin!

Kadınların yaklaşık yüzde %10’unu tehdit eden ve doğurganlığın azalması yani kısırlık ile sonuçlanan “Polikistik Over Sendromu”lu kişilerin birçoğunda hastalığa vücutlarındaki “insülin direnci”nin neden olduğu ortaya çıktı.

Özellikle çocuğu olmayan, vücudunda erkek tipi kıllanma ve kilo fazlalığı sorunu yaşayan kadınların mutlaka yumurtalıklarında kist olup olmadığını kontrol ettirmeleri gerekiyor. e-LAB Medikal Direktörü Dr. Aytaç Keskineğe, özellikle insülin direnci bulunan hastaların aşırı salgılanan erkeklik hormonu yüzünden hamile kalması mümkün olmadığını belirterek, “insülin direnci tedavi edilen kadınlar kolaylıkla hamile kalabiliyor. Günümüzde doğru şekilde tedavi gören kadınların birçoğu normal yolla hamile kalabiliyor. Bu yüzden öncelikle hangi hasta grubunda insülin direnci olduğunun doğru laboratuar analiz yöntemleriyle saptanması gerekiyor.” diyor. Dr. Keskineğe, uzun süren adet görememe durumu, erkek tipi kıllanma, sivilce, kellik ve kilo verememe problemi yaşayan kadınların potansiyel polikistik over hastası olduğunu da dikkat çekiyor. En az üç ay adet göremeyen kadınların mutlaka bir doktora gitmesi gerektiğini de belirten Dr. Keskineğe, “Hastaların %25’i hayatı boyunca hiç adet görmezken, geri kalan, %75’inde ergenlik çağına girdiği dönemde adet olmaya görüyor. Fakat zaman geçtikçe hem kanamaların miktarı hem de süresi giderek azalır ve nihayetinde yok oluyor. En az 3 ay boyunca adet görmeyen kadınlarda amenore tanısı konuyor. Bu hastaların çoğunda hormonların gün içinde salgılanım ritminde de bozukluklar görülüyor” diyor.

Adet düzensizliğin nedeni Androjen yüksekliği Yapılan araştırmaları polikistik over hastalarının hemen hemen tümünde androjenik hormonlara artış gözleniyor. Dr. Keskineğe, konu hakkında şunları söylüyor: ”Normal şartlarda vücut tarafından salgılanan androjenlerin bir kısmı yumurtalıklarda östrojene (dişilik hormonu) dönüştürülüyor. Polikistik over’li hastalarda üretilen yüksek miktardaki androjenin tamamı östrojene çevrilemediğinden hormonal bozuklular baş gösteriyor. Buna bağlı olarak da hastalarda adet düzensizliği görülüyor”.

İnsülin direnci azalıyor
Dr. Keskineğe, polikistik over hastaların birçoğunda insülin direncinin artması sonucu şeker metabolizmasının da insülin hormonuna karşı duyarsızlaştığını belirtiyor. Özellikle şişman hastalarda direncin daha şiddetli olduğuna dikkat çeken Dr. Keskineğe, “Polikistik over’li hastalara insülin hormonu verildiği zaman dolaşımdaki androjen miktarı yükseliyor. Ayrıca insülin seviyesini düşürmek amaçlı tedavi gören hastalarda androjen seviyesi de düşüyor. Günümüzde şeker metabolizmasını ayarlayan bazı ilaçların kullanımıyla, hem insülin seviyesini hem de androjen seviyesini düşürerek hastaların normal adet görmesi sağlanmakta hatta hamile kalması bile mümkün oluyor”.

Polikistik Over tanısı koymak artık çok basit Dr. Keskineğe, son yıllarda hastalığı daha iyi değerlendirebilmek amacıyla, özellikle hastalarda Periferik İnsülin Direncini(PIDR) saptamak için insülinle kombine şeker yükleme testleri ön plana çıktığını belirtiyor. Özellikle periferik insülin direncini hesaplamak ve hastalarda şeker toleransında bir bozukluk bulunup bulunmadığını gözlemek amacıyla HOMA-GTT adı verilen bir çeşit şeker yükleme testi yapıldığını belirterek şu bilgileri veriyor; “HOMA-GTT de amaç periferik insülin direncini hesaplamak ve hastalarda şeker toleransında bir bozukluk bulunup bulunmadığını gözlemleniyor. Yaklaşık 2,5 saat süren HOMA-GTT testinin sonucuna göre insülin direnci olduğu saptanıyor. Teşhis konulan hastalar tedavi gördükleri takdirde normal şekilde adet görmeye başlamakta hatta isteyen hastalar normal yolla hamile kalıp çocuk doğurabiliyor”.


Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>