ANNE - ÇOCUK

Sütüm bebeğe yetiyor mu?

Bebeğiniz günde 6-8 kez bezini ıslatıyorsa, emdikten ve gazını çıkardıktan sonra sakinleşip uyuyorsa, aktifse ve sesli ağlıyorsa yeterince anne sütü alıyor demektir.
 
   
 
 
     
Doğumdan hemen sonra bebeğinizi emzirmeye başlayın ve ilk altı 6 bebeğinize sadece anne sütü verin. Anne sütü bebeğinizin zeka gelişiminde etkili olduğu gibi bir çok hastalıktan da koruyacaktır. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Çocuk Hastaları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz emzirme konusunda şu bilgileri verdi: "Anne sütü çabuk sindirilir ve bebeğinizin mide kapasitesi küçüktür. İki günlük olduğunda günde yaklaşık 8-10 kez emer bu da her 2-3 saate karşılık gelir. Bebeğinizi her emmek istediğinde emzirin. Açlıklarını ağızlarıyla aranarak ve hareketlerini arttırarak gösterirler. Ağlama genelde en son belirtidir. Eğer bebeğiniz 1-2 emme hareketinden sonra yutkunuyorsa süt alıyor demektir. Emmesini bitirene ve uyuyana kadar göğsünüzde kalabilir. 5-7 günlükten itibaren bir göğüste 20 dakika kalırlar. Yutması bitene kadar aynı göğüste kalmasını sağlayın, daha sonra gazını çıkartın ve diğer göğüse geçirin."

Annelerin sütlerinin yeterli olup olmadığını nasıl anlayacakları yönünde ise Dr. Tahmaz şunları anlattı: "Bebeğiniz günde 6-8 kez bezini ıslatıyorsa, günde 2 veya daha fazla hardal sarısı cıvık ve pürtüklü kaka yapıyorsa, emdikten ve gazını çıkardıktan sonra sakinleşip uyuyorsa, aktifse ve sesli ağlıyorsa yeterince anne sütü alıyor demektir."

Sağılmış anne sütü nasıl saklanır?
Peki anne sütünü nasıl saklanmalı? Bu sorunun cevabını Dr. Tahmaz şöyle veriyor: "50-100cc sağılmış anne sütünü temiz bir kap veya süt saklama poşetine koyun. Donarken süt genişleyebileceğinden, tepeleme doldurmayın. Tüm torbalara mutlaka tarih ve miktar yazın. Sütü derin dondurucunun kapağına değil, en soğuk noktasına koyun."

Ayrıca unutmayın doğumdan sonraki 2.-3. günde göğüslerde süt artacaktır ve doluluk hissetmenize sebep olacaktır. Dr. Tahmaz, bu durumda yapılması gerekenleri de şöyle sıralıyor:

Bebeğin göğüsünüzün ucunu koyu renk kısmıyla beraber ağzının içine alıp almadığını kontrol edin. Sadece meme ucunu alıyorsa göğsü tam boşaltamayabilir.

Bebeğinizi her 1-3 saate bir sık aralıklarla besleyin.

Bebek emmekte zorlanıyorsa emzirmeden önce anne sütü sağılarak göğüsler bir miktar boşaltılabilir böylece göğüs ucuda daha çok belirginleşir.

Emzirmeden önce ağrılı göğsün üzerine ılık kompres, emzirdikten sonra hala dolgunluk ve ağrı varsa soğuk kompres uygulayın.

Bebeğinizi sakin ve stressiz bir ortamda emzirin, rahatlamak için müzik dinlemeyi deneyin. Emzirme aralarını dinlenmeye ayırın.

Eğer yukarıdakileri denedikten sonra halen göğüslerinizdeki şişlik aynıysa, kızarıklık varsa mutlaka doktorunuza danışın.

Yenişafak

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>