Kilo vermeyi başarmak için
Diyet yapmak isteyene, diyet çeşidinden bol bir şey yok yani. Peki ama bunlardan hangisi sizin için en doğru seçim?
Amaçlar
Tam olarak amacınız nedir? Sadece kilo vermek mi istiyorsunuz? Yoksa sağlıklı olmak da beklentileriniz arasında mı? Örneğin; kalp ve damar hastalıkları umrunuzda mı? Yapmayı düşündüğünüz diyette, bu hastalıkların riskini düşürecek bir beslenme şekli benimsemeye niyetli misiniz? Belki artritiniz var ve doktor egzersiz tavsiye etti. Ya da belki stresi azaltmak istiyorsunuz.
Yaşam tarzınızı değiştirmek istiyorsanız, amaç belirlemek son derece önemlidir. Eğer başarmak istediğiniz şeyin ne olduğunu bilmezseniz, bir şeyler yapmaya nasıl karar verebilirsiniz ki?
Kilo vermek istiyorsanız, öncelikle bu süreci dönemlere bölmelisiniz. Örneğin; diyelim ki vücudunuzda bulunan yağ oranını yüzde 30'dan yüzde 17'ye düşürmek istiyorsunuz. Bu, sizin uzun vadedeki amacınızdır. Kısa vadede ise, örneğin bir aylık bir süreç için, vücut yağ oranınızı yüzde 3'lük bir oranda düşürmeyi hedefleyebilirsiniz.
Amaçlarınızın gerçekçi, belirgin, ölçülebilir ve gözlemlenebilir olmasına özen gösterin.
Gerçekçilik
Eğer ulaşamayacağınız amaçlar belirlerseniz, sadece sıkıntı ve hayal kırıklığı yaşarsınız. Örneğin, eğer amacınız her gün iki saat boyunca egzersiz yapmaksa, kendinizi şimdiden başarısızlığa hazırlayın. Ama bunun yerine belki haftada üç kez, yarım saatlik egzersizleri amaç olarak belirlerseniz, başarma şansınız daha kuvvetli.
Belirginlik
Eğer amacınız kilo vermek ya da forma girmekse, bu çok geniş bir amaçtır. Bunu daha belirgin bir hale sokmalısınız. Mesela 10 kilo vermeyi ya da her gün 5 km koşmayı amaçlamak, son derece belirgin ve açık hedeflerdir.
Ölçülebilirlik
Kendinizdeki gelişmeyi ölçebilir olmalısınız. Bu noktada, belirginlikle ölçülebilir olmak birbirlerine paralel gider. Çünkü, verdiğiniz kiloyu, egzersizin miktar ve zamanını ölçebilirsiniz. Gözlemlenebilir olmaktan kasıtsa, başkalarının olduğu kadar, sizin de, kendinizdeki değişimleri fark edebilmenizdir.
Programınıza bağlı kalmak
Pek çok kişi, bir zayıflama programına girmekten kaçınıyor. Bunun, mali problemlerden, önerilen beslenme tarzına kadar pek çok sebebi olabilir. Ama sonuçta, eğer bir programa katılmak istiyorsanız, programın sizin ihtiyaçlarınızı karşılaması, mutlaka dikkate almanız gereken bir unsurdur.
Özellikle dikkat etmeniz gereken üç ana nokta var:
Kişisellik: Bu, zayıflamaya dair geçmiş deneyimlerinizle ilgilidir. Sizden istenileni yapabilirliğiniz, motivasyon, programı algılayış şekliniz ve engellerin üstesinden gelme konusundaki yetenekleriniz ve isteğiniz gibi.
Program: Program size uygun mu, esnek mi? Ücretini karşılayabiliyor musunuz? Ne kadar zaman ayırmanız gerekiyor? Sıkılmanızın önüne geçecek kadar, ilgi çekici bir program mı?
Çevre: Uygulayacağınız program, ne tür bir destek sunuyor? Bu programı uygulamanızı engelleyecek durumlar mevcut mu?
Motivasyon
Motivasyon, çoğunlukla iradeyle karıştırılır. Oysa irade ve nefsinizi kontrol etme yetiniz, genellikle doğuştan getirdiğiniz bir özelliktir. Ama içinde bulunduğunuz durum ve çevre, motivasyonuzu etkileyen faktörlerdir.
Motivasyonunuzu artırmanın yolları şunlar olabilir:
• Gerçekçi amaç ve beklentilere sahip olmak
• Planınızda her şeyin mükemmel gitmeyebileceğini, gecikmeler ve beklenmedik durumlar olabileceğini kabul etmek
• Hoşlandığınız aktiviteleri seçmek
• Sizin için özel olarak hazırlanmış bir diyet programı
• Kendinize seçenek ve esneklik tanımak.
• Kısa ve uzun dönem hedeflerinizi ölçmek
• İstediğiniz sonuca ulaşamadığınızda, kendinize ceza vermekten kaçınmak.
Hayat boyu edineceğiniz alışkanlıklar
Hangi programı seçeceğinize karar verirken en önemli soru şudur: Bu, geçici bir çözüm mü, yoksa bunu hayatınızın geri kalanında uygulayabilecek misiniz? Bu nedenle de en iyisi bir uzmanla görüşüp, kendinize uygun bir beslenme ve egzersiz programı almaktır. Ne de olsa, bu programı uygulamak zorunda kalan kişi siz olacaksınız.
“Güneşin Etkilerinden Korunmak İçin Mutlaka Güneş Gözlüğü ve Şapka Kullanılmalı”
“Cilt Sıkılaştırıcı Bitkisel Maske ”
“Martin Lindstrom Türkiye'ye Geliyor!”
“Yılbaşı Partisinde Aşk İçin Giyinin”
“Psikolojik İyi Oluş İçin; Dur Düşün ve Yeniden Başla!”
“Elektrikli Araçların Periyodik Bakımları Nasıl Yapılır?”
“Aktif Olun ve Kalorileri Yakın!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32