Susuzluğu giderecek içecekler!
Yaz geliyor. Yaz ayında nasıl beslenmeniz gerekiyor? İşte cevapları…
Suadiye Memorial Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Oya Yüksek, “yaz aylarında sağlıklı beslenme” konusunda önemli bilgileri verdi.
Günlük su kaybı yolları ve miktarı
Günlük olarak vücuttan yaklaşık 10 kupa (2,5 lt) su kaybı olur. Yaz mevsimi ile birlikte bu oranlar aşağıdaki şekilde değişiklik gösterebiliyor.
İdrar: 4-6 Kupa
Terleme: 2-4 Kupa
Solunum: 1,5 Kupa
Feces (Dışkı): 2/3 Kupa
(Kaynak: Roberta Larson Duyff, The American Dietetic Association’s Complete Food&Nutrition Guide, New Jersey)
Çeşitli şekillerde oluşan bu sıvı kayıpları farklı seçenekler altında sıralanan içecekler yoluyla giderilmeye çalışılmalıdır.
Ne içilmeli?
Su, mevcut birçok içecek arasında en iyi seçim.. Bununla birlikte terleme ile birlikte kaybedilen elektrolitlerin yerine gelmesi açısından ayran ikinci tercih olabiliyor. Taze sıkılmış meyve suları da (bekletilmeden içildiği takdirde) vitamin içeriği ve antioksidan (Vücudun bağışıklık sistemini destekleyici) özelliklerinden dolayı tüketilebiliyor. Çay, kahve gibi içecekler ise, bir parça sıvı ihtiyacını karşılasalar bile uzun vadede diüretik (sıvı attırıcı) etki gösteriyor.
Beslenmenin anahtar sözcüğü; Form
Aslında formda olmanın ne yaşı ne de zamanı bulunuyor. Fakat ilkbahar ve yaz mevsimiyle birlikte başlayan formda olma ve bunu sürdürme isteği sağlıklı beslenmeyi de beraberinde getiriyor. Özellikle sıcaklık artışı ile birlikte kilo problemleri, olduğundan daha fazla sorunlar yaratmaya başlıyor. Yaz mevsiminde sıvı ihtiyacıyla birlikte tansiyon, hipoglisemi ( kan şekerinde düşme yaşanması) ve ödem (vücudun su toplaması) gibi sağlık sorunları da ortaya çıkıyor.
Bunların önlenmesi veya en aza indirgenmesi için bunlara dikkat edin!
Yaz mevsiminde yaşanan ani kan şekeri düşmeleri ara öğünlerde sağlıklı atıştırmalar yaparak dengelenebilir (örneğin; kuru meyveler, ayran gibi). Ayrıca kan şekerinin dengede tutulabilmesi için, ekmek grubunda tam tahıl denilen esmer ekmekler tüketilebilir. Şekerleme ve tatlı gıdalardan uzak durmaya çalışılmalıdır.
Tansiyon ve ödem sorunlarının giderilmesi için ise tuz ve tuzlu yemeklerden kaçınılmalıdır. (örneğin; turşu, salamura, cipsler gibi)
Salatalar yağlı soslar yerine limon, sirke ve bir parça sıvı yağ ile tatlandırılabilir.
Özellikle etlerin kızartılması yerine ızgara ve buğulama gibi yöntemlerle pişirilebilir. Haftada 2 kez kırmızı et ve diğer zamanlarda ise balık, tavuk ve hindi eti tercih edilebilir.
Yazın hamur işi tatlılar yerine dondurma, meyve salataları veya sütlü tatlılar tüketilebilir.
Meyve ve sebze grubu günlük 2-4 porsiyon arasında tüketilmelidir.
Sebzelerden kızartma yapmak yerine sebze yemeği şeklinde değerlendirilebilir.
Sıcaklık artışı ile birlikte besin zehirlenmelerinde artışlar yaşandığı için, satın alınan ürünlerin son kullanma tarihlerine mutlaka bakılmalıdır.
“Çocuğum İşim Eşim... Peki ya Ben?”
“Aslı Turanlı’ya Kanal D Uğurlu Geldi!”
“Charlize Theron da yıldızlandı”
“Her İlişkide “Bir Miktar Mesafe” İyidir”
“Ünlülerin gizli tatil beldeleri... ”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32