GÜNDEM

Sanatçılardan Zirve Açıklaması

İşte zirveye katılan sanatçıların basın açıklaması...
 
   
 
 
     

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı eylemleriyle ilgili 8 kişilik sanatçı heyeti ve Taksim Dayanışması'ndan 8 isimle Başbakanlık Konutu'nda bir araya geldi.

Saat 23.45'te başlayan basına kapalı görüşme yaklaşık 3,5 saat sürdü.

Kabule, Taksim Dayanışma'dan TMMOB Başkanı Eyüp Muhcu ve Semt Dernekleri Sözcüsü Cem Tüzün ile sanatçılar Sunay Akın, Yavuz Bingöl, Ceyda Düvenci, Halit Ergenç, Sertab Erener, Mahsun Kırmızıgül, Nebil Özgentürk ve Ali Sunal katıldı.

İlk heyetten sonra gelen Taksim Dayanışma'dan Derya Karadağ, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nden Beyza Metin, KESK Kadın Sekreteri Canan Çalağan, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, İstanbul Tabip Odası Sekreteri Ali Çerkezoğlu, TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman da daha sonra görüşmeye dahil oldu.

Görüşmeye, Başbakanlık Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın ve Başbakan Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan da katıldı.

ÇELİK'TEN AÇIKLAMA

Görüşme sonrası açıklama yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik şunları söyledi:
''Türkiye bir hukuk devletidir. Hükümetin hukukun dışına çıkması, icra organının hukuk dışı bir işlem yapması, bir iş yapması söz konusu değildir. Gezi Parkı ile ilgili olarak verilmiş olan bir yargı kararı vardır, elbetteki hükümet yargı kararlarına saygılı ve uygulamakla yükümlüdür. Bu kararla ilgili olarak temyiz süreci başlatılmıştır.

Bölge idare mahkemesinde devam edecek olan, belki Danıştay'da devam edecek olan bir süreç devam etmektedir. Yargı kararı sona erinceye kadar Gezi Parkı ile ilgili olarak hiçbir tasarrufta bulunulmayacaktır. Yargı kararı lehte çıksa bile yani hükümet icratının ve alınan kararların lehinde çıksa bile, hükümetimiz burada halkımızın ne düşündüğü, ne istediği ve istemediğini öğrenmek üzere bir halk oylamasına gidecektir.

Orantısız güç kullanan polislerle ilgili inceleme başlatılmıştır. Gezi Parkı eylemcileri bu saatten itibaren eylemlerine son vermeli. Temenni ederim ki bir kaç saat sonra güneş daha parlak doğar. Kimsenin dayak yemediği ve atmadığı bir ortamın oluşmasını hepimiz temenni ediyoruz. Temenni ederim ki birkaç saat sonra güneş daha parlak doğar.''

"Plebisit" diye belediyelerin özellikle verilen kararlarda halkın görüşüne başvurulan mini halk oylamalarının olduğunu dile getiren Çelik, "Bu durumda da İstanbul halkı ne istiyor, İstanbul halkı ne istemiyoru ölçmek için, bunu değerlendirmek için bir halk oylamasına gidilecektir. İstanbulluların verdiği karar bizim için son derece saygıdeğerdir. Lehte de çıksa aleyhte de çıksa hükümetimiz bunu elbette uygulayacaktır, uygulamak durumundadır'' ifadesini kullandı.

ERGENÇ: YARGI SÜRECİNE SAYGILI OLDUKLARINI TEKRARLADILAR


Heyet adına açıklama yapan sanatçı Halit Ergenç de, "Yargı sürecine saygılı olduklarını bize tekrarladılar. Yargı süreci sonunda karar olumsuz olursa buna uyacaklarını, Gezi Parkı'nı park olarak koruyacaklarını; yargı süreci sonunda olumlu sonuç çıkarsa o zaman halk oylamasına gideceklerini söylediler" dedi.

Ergenç, Gezi Parkı eylemcilerinin artık evlerine dönmelerinin istendiğini belirterek, "Şiddet görüntüleri ile ilgili herhangi bir görüntü varsa bunları kendilerine ulaştımamızı istediler" şeklinde konuştu. Ergenç, şiddet uygulayan herkesin soruşturulacağının ifade edildiğini söyledi.

KAHRAMAN: BAŞBAKAN YARGI SONUCUNU BEKLEYECEĞİNİ SÖYLEDİ

Taksim Dayanışması adına açıklama yapan Tayfun Kahraman ise, ''Öncelikle sayın başbakana ve heyette yer alan ilgili bakanlara bizleri davet ettikleri için teşekkür ederiz. 17 gündür Gezi Parkı'yla başlayan çevre hakkı ve demokrasi hakkı ülkemizde derin bir iz bıraktı.

Değerlendirlerimizi başbakana ilettik. Sayın başbakan halk oylamasına gideceklerini söyledi.

Vatandaşlarımızın yani halkın kararına uyacaklarını söylediler. Güvenlik kuvvetlerinin ölçüsüz ve kuralsız şiddetlerinin de araştırılacağını tarafımıza bildirildi. Biz bugün burada halen de süren bu sürecin ve sayın başbakanın söylediği sözlerinin takipçisi olacağız.

Buradan çıkıp Gezi Parkı'na gidiyoruz. Konu tamamen parka, yaşam alanına saygı olarak başladı. Oradaki duyarlı insanlar bu süreci değerlendireceklerdir. Kendilerine olumlu yaklaşımızı aynı seviyede değerlendireceklerdir. Ve kendi kararlarını vereceklerdir.

Yarın bir etkinlik yapacağız. Bu süreçte maalesef 4 ölüm gerçekleşti. Bu acıyı halen içimizde yaşıyoruz.Yarınki etkinlik bir şenlik değil ağıt, üzüntü, onları anma şeklinde olacaktır'' diye konuştu.

Kaynak: http://www.ntvmsnbc.com

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>