GÜZELLİK

Işıltılı cildin sırrı mutfakta

Sağlıklı bir cilde sahip olmak için öncelikle doğru beslenme alışkanlığına sahip olmak lazım.
 
   
 
 
     

Tükettiğiniz yiyeceklerin arasına yeşil çay, C vitaminli meyve ve yeşil yapraklı sebzeleri mutlaka katmanız gerekiyor. Sağlıklı bir cilde sahip olmak isteyenler öncelikle beslenme şekline dikkat etmesi gerekiyor. Medicana Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Serpil Uysal, ışıltılı bir cilde sahip olmak isteyenlerin mutfaklarından yeşil çay, soya çekirdeği, sarımsak, sarı-turuncu meyve ve yeşil yapraklı sebzeleri eksik etmemelerini öneriyor.

Cild sorunu olan doktor yerine güzellik merkezlerini tercih ediyor. Hangi tür sorunlar doktora danışılmalı?

Toplumuzda genellikle kişiler güzellik uzmanlarına akne, tüylenme, lekeler gibi kozmetik olarak rahatsızlık verici sorunlar için başvuruyor. Bu tür rahatsızlıkların altında oysa farklı sebepler olabileceği için uygulamalarda yanlışlıklar yapılabiliniyor ve tedavi başarısız olabiliyor. Dolayısıyla deride, saçta ve tırnaklarda rahatsızlığı bulunan hastalar mutlaka deri hastalıkları uzmanı tarafından değelendirilmelidir.

Peki derimizdeki ne tür bir değişiklik sağlık sorunu olarak ele alınmalı?

Deri hastalıkları kaşınma, ağrı, yanma ve kozmetik sorunlara neden olabilir. Akne, ekzema, sedef, siğiller ve deri tümörleri en sık görülen deri hastalıklarıdır. Özellikle deri tümörleri ve kanserleri, sedef hastalığı, allerjik hastalıklar, saç dökülmeleri ve ekzema gibi hastalıklar ciddi tedaviler gerektirir.

Son yıllarda yüzdeki kıllanma hanımlar arasında arttı. Bu artışın sebebi ne?

Tüylerin gelişmesinde androjen hormonların (erkeklik hormonları) büyük rolü vardır. Yüzde en çok tüylenmenin olduğu bölge üst dudak, yanaklar, çene ve çene altı bölgelerdir. Androjen hormon düzeylerinin artışı ve bunun sonucunda tüylenmenin neden olduğu durumlar şunlardır: "Menopoz, genetik, ilaçların yan etkileri, yumurtalık tümörleri ve böbrek üstü bezi bozuklukları."

Tüylenmeye karşı nasıl bir tedavi önerirsiniz?


Tüylenme yakınması olan bir kişi öncelikler sorgulanır, hormonal bir bozukluğun değerlendirilmesi için tahliller önerilir. Böyle bir tespit yapıldığında ise sebebe yönelik tedaviye başlanmalıdır. Hormon tedavisiyle yeni tüy çıkması engellenir. Önceden çıkan tüyler hormon tedavisi ile dökülmez. Tedavini bitiminden sonra epilasyon uygulanarak yok edilebilir. Hormon tedavisine başladıktan ortalama bir iki yıl sonra ilacın dozu arttırılarak tüylenmenin tekrarlanıp tekrarlanmadığı tespit edilir, gerekirse ilaca daha uzun süre devam edilir.

Vitaminle toksini at

Beslenme ile cilt sorunları arasında nasıl bir bağlantı var. Sağlıklı bir cilt için nelere dikkat edilmeli?


Sağlıklı bir derinin ilk şartlarından biri sağlıklı beslenmek, düzenli spor yapmak ve sağlam bir bünyeye sahip olmaktır. Yani saç ve deri için gerekli olan protein, vitamin ve mineraller günlük olarak yeterli miktarda alınmalıdır. Derini hasarını azaltan E, C, B ve A vitaminleri gibi antioksidan vitaminlerin yanında doğal antioksidanlar olan yeşil çay, soya çekirdeği, sarımsak ve sarı-turuncu sebzeler ve meyveler ile maydonoz, nane, roka gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunan karotenoidler günlük diyette yeterince bulunmalıdır. Bunun yanında deriye etkisi bulunan güneş ışınları, sigara, egzoz gazı, endüstri artıkları gibi çevresel faktörlerden korunmak gerekir. Özellikle yazın güneşten koruyucu kremler, şapka, kapalı kıyafetler gibi koruyucular kullanılmalı, bunların yanında bol sıvı tüketip derinin nemi sağlanmalıdır. Kışın ise soğuk ve kuru hava deriyi kurutup çatlatabilir. Özellikle banyo sonraları tüm vücuda, yüz ve ellere nemlendirici krem sürülmelidir.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>