GÜZELLİK

Mis gibi kokmak güzel de, ya sakıncaları?

Yaz aylarında parfüm nasıl kullanılır? Neler yapmak gerekir? İşte püf noktaları…
 
   
 
 
     
Yaz aylarında parfüm ve kozmetik ürünlerinin kullanımına dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, bu aylarda kullanılan kozmetik ürünleri ve parfümlerin güneşle teması sonucu tedavi gerektiren kalıcı lekelerin oluşabildiğine dikkat çekti. Güneşle temasta leke olabilir Yaz ayları ile artan parfüm kullanımı, dikkat edilmediği takdirde çeşitli rahatsızlıkları da beraberinde getirebiliyor. Basta parfüm olmak üzere kozmetik kullanımı konusunda uyarılarda bulunan Mersin Üniversitesi (MEU) Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Tursen, parfümlerin içinde yer alan koku verici maddelerin güneş ile temas etmesi durumunda vücutta çeşitli lekelere ve alerjilere neden olabildiğini söyledi.

Özellikle boyun bölgesi

Parfüm kullanımından hemen sonra güneşe çıkılmasının neden olabileceği rahatsızlıkları anlatan Tursen, özellikle güneş ısınlarına yoğun biçimde maruz kalan boyun bölgesine parfüm sürülmesinin hemen ardından güneşe çıkılması durumunda çeşitli kırmızı lekelerin oluşabildiğini, bu lekelerin de kimi zaman kalıcı olabildiğini kaydetti.

Parfüm sürülmesinin hemen ardından eğer güneş ısınlarına çıkılması gerekiyorsa, vücuttaki güneş gören boyun, kol, el ustu ve yüz gibi bölgelere güneş ısınlarına karşı koruyucu etkisi olan kremlerin sürülmesi gerektiğini belirten Doc. Dr. Tursen, krem sürülmesi durumunda bile dışarı çıkmak için acele edilmemesi, en az 15 dakika beklenilerek kremin deriye nüfuz etmesinin sağlanması gerektiğini söyledi. Tursen ayrıca, güneş ışınlarına uzun sure maruz kalınması gereken durumlarda da koruyucu kremlerin mutlaka 2-3 saatte bir yenilenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bu tür lekelerin oluşması durumunda uygulanacak tedavi yolları hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Ümit Tursen, "Bu tur lekeler genel olarak tedavi ile biraz solabiliyor. Ama engellemek için önlem almak daha önemli. Kortizonlu kremle kırmızılaşan bölgelerin renklerinin solması sağlanabiliyor. Kalıcı hale geliyorsa da leke giderici kremler ve lazer ile tedavi etmek mümkün" diye konuştu.

Güneşe bağlı hastalıklara dikkat!

Güneşe bağlı hastalıklar arasında iç bölgelerle karşılaştırıldığında deri kanserinin Mersin'de, örneğin Ankara'ya göre daha fazla görüldüğünü bildiren Doç. Dr. Ümit Tursen, "Ankara'ya göre Mersin'de daha sık rastlanılan güneşe bağlı hastalıklar var. Deri kanserleri ve kanser oncusu hücre değişiklikleri de bunlardan biri. Poliklinik verilerine dayalı olarak Ankara'da bu tip hastalıklar yüzde 2 oranında görülürken, Mersin'de yüzde 5 oranında görüldüğünü söyleyebiliyoruz" seklinde konuştu.

Güneşe bağlı hastalıkların tedavisinden çok, korunma yollarının daha önemli olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Tursen, güneş ısınlarına karşı koruyucu kremin yani sıra geniş şapkalar ve sık dokunmuş elbiseler giymekte fayda olduğunu, yine güneşin en etkili olduğu 11.00 ile 15.00 saatleri arasında mümkün olduğunca dışarıda bulunulmamasını önerdi.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>