1- Solaryumun sağlığa ne gibi faydaları bulunuyor?
Solaryumun yararlarını sıralayacak olursak;
1. 1. Solaryumun en önemli yararı hayati önem taşıyan D vitamini sentezi yapmasıdır: Ultraviyole ışınları deriyle temas ettiğinde, cilt yağı D vitamini üretmeye başlar. Günde 10- 15 dakika ultraviyole ışını almak, D vitamini sentezi için yeterlidir. Bu vitamin kas zayıflığına karşı vücudu korur, kalp atışının düzenlenmesine yardımcı olur, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, tiroit fonksiyonları ve normal kan pıhtılaşması için gereklidir. Sindirim sisteminden kalsiyum emilimini artırır ve kemiklerde kalsiyum birikimine yardım eder. Özellikle bağırsak dokularındaki epitel hücrelerde kalsiyum emilimine yardım eden, kalsiyum-bağlayıcı proteinlerin oluşumunu artırır. Bu vitamin sadece direnç mekanizmalarını güçlendirmekle kalmıyor aynı zamanda dahili tümörlerin büyümesini önleyici etki yapıyor ve bunların tehlikeli bir biçimde bölünmesini azaltıyor ve engelliyor.
2. 2. Solaryum ışınları metabolizmayı güçlendirerek solunumu düzenliyor ve soğuk algınlığına yakalanma riskini üçte bir oranında azaltıyor.
3. 3. Güneş banyolarında UV-B ışınları cildin su toplamasına ve soyulmasına neden olurken, solaryumda kullanılan optimize edilmiş ışınlar sayesinde böyle bir durum söz konusu olmuyor.
4. 4. Vücut, virüslü hastalıklara karşı direncini artırıyor.
5. 5. Kalp ve dolaşım sistemini güçlendiren, depresyonlara karşı etkili olan solaryum, kişinin özgüvenini arttırıyor ve kişinin kendini iyi hissetmesini sağlıyor.
2- Solaryumla ilgili en olumsuz haberler cilt kanserine yol açtığı üzerine oluyor. Bununla ilgili ispatlanmış bilgi mevcut mu?
Medyanın sansasyonel yaklaşımları nedeniyle solaryum hakkında gerçek olmayan haberler çıkmıştır. Elbette ki her şeyin fazlası nasıl zararlıysa güneşin ve solaryumun da fazlası zararlıdır. Solaryumun aşırı kullanımında ciltte kuruma söz konusudur. Dünyanın hiçbir yerinde düzenli ve ölçülü solaryuma girdiği için cilt kanseri olmuş bir vaka yoktur. Aksine bazı cilt rahatsızlıklarında (sedef-güneş alerjisi vb) yararı vardır ve hastalar hekim tarafından yönlendirilir. Bilimsel araştırmalar; ABD'nin az güneş gören kuzey bölgelerindeki insanların, ABD'nin güneşli güney bölgelerinde yaşayanlara oranla bazı kanser türlerine daha sık yakalandıkları sonucuna ulaşmıştır. Bunun sebebi, vücut tarafından üretilen ancak insanlarda güneş ve solaryum sayesinde harekete geçirilen D-3 vitaminidir. Güneşin kontrolsüz ışınlarına maruz kalmak istemeyenler, solaryum sayesinde kontrollü şartlar altında, makul dozajlarda, zararlı sonuçlardan korkmaksızın güneşin yararlı etkilerinden yararlanma imkanı buluyorlar.
3- Ne kadar süre solaryumda kalmak gerekiyor? Sizin bu konuda tavsiyeleriniz bulunuyor mu?
Solaryuma girerken teninizin rengine ve cildinizin hassasiyetine göre uygun süre ve seansları deneyimli uzmanlar yardımıyla belirleyebilirsiniz. Doğal bir bronzluğa ulaşmak için ortalama 7-8 seans yeterli olmaktadır. Ancak bazı ciltler çok hassastır. Seans süresi 5-8 dakikadır. Dolayısıyla renk almak daha uzun sürebilir. Çabuk bronzlaşmak için seanslar sık sık tekrar edilmemelidir. Bir hafta içinde 3 kereden fazla veya aynı gün içerisinde 2 kez solaryuma girilmesini önermiyoruz. Solaryumda kalacağınız süre ilk seans için 5-10 dakika arasında olmalı, daha sonraki seanslarda ise yavaşça arttırılarak maksimum 20 dakikaya çıkarılmalıdır.
4-Solaryum cihazlarında orijinal ürünlerin kullanılması ne kadar önemlidir?
Güneşteki ultraviyole ışınlar, 3’e ayrılmaktadır. UV-A, UV-B ve UV-C. İnsan için zararlı olan UV-C ışınları ve bazı UV-B ışınları ozon tabakası tarafından filtre edilmektedir. UV-A ışınları ise aynı kalır. UVA ışınları cildin koruma mekanizmasını harekete geçirerek pigmentlerin aktive olmasını ve bronzlaşmayı sağlarken UV-B ışınları da az kullanılması halinde ciltte yeni renk pigmentlerin oluşumunu sağlar. Solaryumla bronzlaşma güneş ile aynı efektlere sahiptir. Tek fark solaryum aynı zamanda filtreleri sayesinde ozon tabakasının rolünü de üstlenmektedir. Bu anlamda doğru solaryum makinelerinde bakımlı filtreler ve doğru ultraviyole lambalar çok önemlidir. Tabii makinelerin hijyeni asla unutulmamalıdır. Bu nedenle insanlar güvenilir solaryum merkezlerini tercih etmelidir.
5- Kaç seans solaryum, yaz boyu bronzluğuna denk gelir ve kalıcılık süresi yaklaşık ne kadardır?
Ciltlerin özelliklerine göre bronzlaşma süreleri de farklıdır. Ortalama bronzlaşmada seans adedi 7-8’dir. İstenilen rengi aldıktan sonra yine cildin renk atma (açılma) özelliğine göre haftada 1 ya da 10 günde bir seans tekrarı rengi korumaya yetecektir.
Solaryum Hakkında Bilmediğiniz 5 Gerçek
Solaryum hakkında yapılan bilimsel araştırmalar, solaryumun sağlığa zararından çok faydalarını kanıtlıyor.
DİĞER HABERLER
Şeyma Subaşı`nın Yeni Markası Sassy Go Geliyor
Kendi markalarına hayat vererek iş dünyasına adım atan ünlü isimler arasına Şeyma Subaşı da eklendi.
Güzellik Dünyasında Trendler
Her yıl değişiyor ve yenilikçi yaklaşımlar popüler hale gelmeye başladı…
“Hangi İndikatör Göstergeler Borsa`da Ne İşe Yarar?”
“Çarşı Mağazalarında 3 al 2 Öde!”
“Victoria’s Secret’tan İstanbul’a İki Yeni Mağaza”
“Sekiz dilde “Seni Seviyorum” demenin yolu…”
“Zeka Gelişimini Destekleyen 8 Öneri!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32