KÖŞE YAZILARI | GÜLAY KOÇ

Geçmişin Modern Yorumu

Özlem Tuna yalın çizgileriyle öne çıkan tasarımlarıyla tanınıyor. (Gülay Koç)
 
   
 
 
     

Keyifle yenen bir öğle yemeğinin ardından orta şekerli bir Türk kahvesine kim hayır diyebilir ki.. Köpüğü de bol olursa... Burnuma durduk yerde kahve kokusunu getiren, Özlem Tuna’nın yeni tasarımları oldu. Onun, Türk kahvesi geleneğini ve hep kullandığımız kase ve şekerlikleri yeniden yorumladığı Zevk-Bahş, Dantel ve Keyif koleksiyonları.



Özlem Tuna ile 2009’un Mart ayında tanıştık. Nuruosmaniye, Alibaba Türbe Sokak2taki sevimli mağazasına (aynı zamanda burasını atölye olarak da kullanıyordu) doğru yol alma amacım Robb Report dergisi için gerçekleştireceğimiz özel bir söyleşiydi. Aradan iki yıl geçti ve zaten beğendiğim tarzında yeni koleksiyonlara imza atınca sizleri de haberdar etmek istedim.

Tuna’nın yeni koleksiyonları, bakır dövüsünden çiniye, bize ait zanaatleri bugünün diliyle ustalıkla gösteriyor. Üstelik Mayıs ayında New York MoMa’da da satılacak olan bu ürünlerden “Lalegun” Beymen Home’da da yer alacakmış. Duyurulur.



Koleksiyona gelince... İkili kahve setlerinden oluşan “Dantel” ve “Keyif” koleksiyonlarında, Osmanlı kültüründe önemli bir yeri olan kahve geleneğini yorumlayan Özlem Tuna, kahve ağacının ilk bulunduğu Habeşistan'ın Kaffa yöresinden, bugünkü anlamını kazandığı 14’üncü yüzyıla dek uzanan geçmişini yansıtıyor fincanlarına. Seramikle, el dövüsü Alman gümüşünü biraraya getirdiği “Keyif” fincanları, mercan kırmızı, beyaz ve turkuvaz renklerini taşıyor. Tepsi alternatifi de olan gümüşün porselenle birleştiği zarif “Dantel” fincanları ise beyaz renkte.



Farsça da zevk veren, eğlendiren, neşelendiren anlamına gelen zevk-bahş, Osmanlı döneminde çok sevilen bir lale cinsine de adını vermiş. Tuna bu esinle, geçmişten bugüne en çok kullandığımız objelerden olan kaseler, şekerlikler ve taslara yer verdiği “Zevk-Bahş” koleksiyonuyla ruhumuzu neşelendirmek ve renklendirmek istiyor. Kütahya ve İstanbul’dan farklı atölyelerde üretilen el yapımı çini, seramik ve porselenlerle, Kapalıçarşı Hanları’nın geleneksel el dövüsü bakırının biraraya geldiği koleksiyondaki her bir obje, isimleriyle de Osmanlı’yı bugünde yaşatıyor… “Lalegun”, “Şekerpare”, “Haliç Lalesi”, “Laleveş”, “Çinili Sahan”…

Koleksiyonunun çok özel parçası “Lalegun”ün, mayıs ayında New York MoMa (Museum of Modern Art)’da düzenlenecek, yalnızca 25 Türk tasarımcının ürünlerinin satışa sunulacağı “Destination Series:İstanbul” adlı seçkide yer alacak.


GÜLAY KOÇ
YAZARA E-POSTA GÖNDER

 

Diğer yazıları liste halinde görmek için tıklayın >

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>