KÖŞE YAZILARI | Op. Dr. Ahmet Hamdi Önay

Geniz Eti Problemlerinden Korkmak Geçmişte Kaldı...

Nefes alma zorluklarının başında geniz eti problemi yer almaktadır.
 
   
 
 
     

Toplumda geniz eti çoğu zaman burun eti olarak yanlış bilinmektedir. Anatomik olarak bulunduğu yer burun içi değildir. Burun eti olarak tabir edilen kavramsa yetişkinlerin nefes alma problemi olarak karşımıza çıkar. Geniz eti, burnun bitiminde, ağza açılan kesimde yer alan bir lenf bezi yani savunma organıdır. Bazı çocuklarda nasıl bademcikler çok büyükse geniz eti de yapısal olarak büyük olabilmektedir veya normal büyüklüğünde olmasına rağmen alerji ve geçirilen sık enfeksiyonlar nedeni ile sonradan büyüyebilmektedir. Geniz etinin bizzat kendisi de sık tekrarlayan kronik üst solunum yolu enfeksiyonlarının nedeni olabilmektedir.

Solunum yolu üzerinde çok kritik bir bölgede yer alan geniz etinin büyümesi durumunda ciddi nefes alma güçlüğü olabilmekte, kronik solunum açlığı sonucunda çocuğun gelişimini bozabilmekte, çocuk sağlığını her yönden olumsuz etkilemektedir.

Anne ve babalar geçirilen sık üst solunum yolu enfeksiyonları nedeni ile çocuk doktorlarının ayda bir ziyaretçisi konumuna gelmekte ve bu çocuklarda antibiyotik kullanımı had safhalara kadar ulaşabilmektedir. Endeskopik tanı yönteminin KBB’ye girmesi ile, geniz etinin değerlendirilmesi net bir şekilde KBB tarafından yapılmaktadır. Geniz etinin büyüklüğünün solunum yolunu olumsuz etkileyip etkilemediğinin değerlendirilmesi ve tedavi yönteminin seçilmesi çok önemlidir. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren örneğin; sinüziti olan ve buna bağlı geniz akıntısı olan bir çocukta geniz etinin büyüklüğünün değerlendirilmesi yanlış olur. Her çocukta bu tip durumlarda geniz eti gerçek büyüklüğünden daha büyüktür ve enfeksiyon geçtikten sonra normal boyutlarına ulaşır. Bu yüzden KBB hekimleri de aktif üst solunum yolu geçirilmeyen normal bir çocukta geniz eti büyüklüğünü değerlendirmek zorundadır. Flexible, nazolaringaskop ve açılı endeskoplarla rahatlıkla geniz etinin durumu değerlendirilebilmektedir.

Genizetinin tedavisi ailelerde çoğu zaman bir kaos yaratmaktadır. Solunum yolunu tamamen tıkayan bir geniz etinde çocuğun büyümesinin beklenmesi gibi bir yaklaşım yoktur. Geniz etinin tedavisinde yaş faktörü geçersizdir. Geniz eti ameliyatı, genel anestezi altında makas veya hiçbir kesici cerrahi alet kullanılmadan yapılan bir prosedürdür. Aynı müdahaleden 4 saat sonra çocuk rahatlıkla normal beslenmesine ve yaşantısına dönebilmektedir. Geniz etine yerinde müdahale edildiğinde genizeti cerrahisi, KBB’nin en kısa süren, komplikasyonu hemen hemen hiç görülmeyen en yüz güldürücü müdahalesidir.
 



Bir ışık kaynağı yardımı ile burun içi veya ağızdan bakıldığında geniz etini görmek ve değerlendirmek mümkün değildir. Bu yüzden çocuk doktorları tarafından değerlendirilmesi güçlük gösterir. Geç farkına varıldığında veya ihmal edildiğinde; kulaklarda sıvı toplanması, kulak zarı çökmeleri ve kronik işitme kayıplarına yol açabilmektedir.

Op. Dr. Ahmet Hamdi Önay
KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı
Levent Cerrahi ve Tanı Merkezi


Op. Dr. Ahmet Hamdi Önay
YAZARA E-POSTA GÖNDER

 

Diğer yazıları liste halinde görmek için tıklayın >

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>