Meme büyüklüğü, şekli ve yapısı kişiye özeldir. Memeye planlanan cerrahide de bu sebeple kişiye özel tasarım önemlidir. Kadının boyu, kilosu, omuz genişliği ve isteği doğrultusunda belirlenen ölçüye göre meme büyütme ya da küçültme işlemleri yapılabilir. Meme toparlamada ise; sarkmış olan meme ideal şekline getirilmektedir.
MEME BÜYÜTME (AUGMENTASYON MAMOPLASTİ)
Meme büyüklüğünü istediği oranda olmayan ya da standardın altında kalan bayanlarda, meme protezi operasyonu ile meme istenilen büyüklüğe getirilir. Günümüz teknolojisinin sunduğu etrafı silikon içi koheziv jel protezlerle meme büyütme yapılır. Bu protezler patlamaz, memeye yerleştirildiğinde doğal meme dokusundan ayırt edilmez ve kanserleşme riski taşımaz. Kalıcı ve en etkili gerçek meme büyütme yöntemi sadece bu tür protezlerle yapılabilir.
MEME PROTEZİ HAKKINDA EN ÇOK MERAK EDİLENLER;
Protezin büyüklüğü nasıl belirlenir?
Kişinin yapısına göre, ameliyat öncesi tasarımda kabaca protezin büyüklüğüne karar verilir.
Protezlerin türleri nelerdir?
Günümüzde son teknoloji koheziv jel protez kullanımından yanadır.
Protez nereye yerleştirilir?
İdeali protezi, meme dokusuna dokundurmadan memenin altındaki göğüs kasının altına yerleştirmektir.
Protezin kas altına yerleştirilmesi ne sağlar?
Kas altına yerleştirilen protez daha doğal görünümlü ve daha uzun ömürlü olur.
Meme protezi nerelerden yerleştirilir:
Protez operasyonlarında hedef memede iz bırakmadan, meme dokusuna dokunmadan, kas altına protezi yerleştirebilmektir. Bunun en etkili yöntemi koltuk altından protezi yerleştirmek olur. Özellikle genç kadınlarda bu yöntem tercih edilmektedir. Koltuk altında mevcut olan izden de girildiği için ancak memede sarkma ve meme uçlarında asimetri ve büyüme de varsa bu kez meme ucu yöntemi uygundur. Hastanın isteği ile meme ve meme uçlarına dokunulmadan da meme altı dokusundan da protez yerleştirilebilir.
Protez operasyonu doğum yapmamış genç kızlara yapılan en sık meme operasyonudur. Süt vermeyi engellemediği gibi, ileriki yıllarda da yapılacak rutin meme taramalarında sıkıntı yaratmaz. Operasyon sonrası 3-4 gün içinde de işe dönülebilecek kadar hızlı iyileşme olur.
MEME KÜÇÜLTME (REDACTİON MAMOPLASTİ)
Meme büyüklüğü nedeniyle, boyun, sırt, omuz, hatta bel ve diz ağrısı yaşayan, sütyen askıları omuzlarında iz bırakan ve meme altları ile aralarında egzama (kızarma ve kaşıntı) şikayeti yaşayan bayanlar için kurtarıcı operasyondur. Büyük ve sarkık meme, kişiyi kilolu ve beden yaşını ileri gösterir. Ayrıca psikolojik sıkıntı verebilir. İsteği gibi giyinememek, öne doğru kamburlaşmak ve postürün bozulmasına sebep olur.
Meme küçültme operasyonlarında yeni tekniklerin kullanımı ile en az iz bırakmayı ve süt kanallarını korumayı hedefler. Meme küçültme sonrası mutlaka memelerin büyüklüğüne göre meme ucundan altına uzanan bazen lolipop şekeri, bazen L,bazen de ufak ya da uzun bir ters T izi mutlaka kalır. Ancak izlerin birçoğu ilk yılın ardından oldukça azalır, kişinin yaşadığı estetik ve konfor da bunu unutturur.
MEME DİKLEŞTİRME (MASTOPEKSİ)
Doğum yapma ya da kilo vermeden sonra, meme içindeki yağ ve meme dokusu eriyerek azalırken, meme cildinde bolluk oluşur. Memelerin toparlatılması, istenilen büyüklüğe getirilmesi ve cilt fazlalığının çıkarılması meme dikleştirme işlemidir. Bazı durumlarda meme dokusu yeterince kalmamış olduğu görülebilir ki, meme protezi de kullanılabilir. Yeterli meme dokusunun olduğu durumlarda ise sadece memelerin toparlanması ve cildin çıkarılması yeterli olur. İyileşmesi 3–4 günde tamamlanan, sonuçları hastaları çok memnun eden bu işlem de diğer meme operasyonları gibi güvenilir ve kalıcı bir yöntemdir.
MEME ASİMETRİSİ
İki meme arasında büyüklük ve şekil farkının olmasıdır. Memeler küçük ve asimetrik ise uygun protezlerle bu durum düzeltilebilir. Memeler hem büyük hem de asimetrik olduğunda ise iki meme arasında farklı oranlarda doku çıkarılarak tedavi edilir. Aralarında çok fazla asimetri olan memelerde ise bir taraf küçültülürken diğer taraf büyütülebilir.
MEME UCU ESTETİĞİ
Genç ve doğum yapmamış kadınlardaki meme uçlarındaki koyu kahverengi alan 3,5-4 cm çapında, simetrik ve meme uçları dışarıya doğrudur. Kilo alma, genetik ve doğum sonraları bu yapılarda deformasyon olabilir. Bazen özellikle genç kızlarda meme ucu içeriye çökük (inverte nipple) olabilir. Tüm bu şikâyetler sadece bu bölgelerin uyuşturulması ile kolaylıkla cerrahi olarak düzeltilebilir.
ERKEKTE MEME BÜYÜMESİ (JİNEKOMASTİ)
Erkek memesinin kadın memesi şeklinde büyümesidir. Yenidoğan, ergenlik ve yaşlılık dönemlerinde memelerde büyüme görülebilir. Ancak ergenlik sonrası devam eden büyümelerin cerrahi olarak tedavi edilmesi gerekir. Genç erkekler için, psikolojik sıkıntı yaratan bu durumun tedavisi meme içeriğine göre değişir. Operasyon öncesi yapılan incelemede, meme yağ dokusu yönünde büyümüş ise liposuction dediğimiz yağ çekme işlemi yeterli olur. Ancak çoğu kez de görüldüğü gibi meme ve yağ dokusu birlikte artmış ise; meme ucundan girilerek dokunun çıkarılması gerekir. Büyümenin çok fazla olduğu ender durumlarda ise, meme cildinden de çıkarmak gerekir. Yapılan işlemler farklı olsa da ortalama 1 haftada iyileşme tamamlanır.
Op. Dr. Dilek Avşar
Plastik Cerrahi Uzmanı
Levent Cerrahi ve Tanı Merkezi
Op. Dr. Dilek Avşar