KÜLTÜR-SANAT

6. Uluslararası uzakdoğu film festivali başladı...

6. Uluslararası Uzakdoğu Film Festivali Sheraton Oteli'nde düzenlenen gala gecesiyle başladı.
 
   
 
 
     
6. Uluslararası Uzakdoğu Film Festivali, kapsamında yapılacak film gösterimleri, Ankara'da Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Sineması Salonu, Batı Sineması ve Türk-İngiliz Kültür Derneği'nde gerçekleştirilecek.

Festival kapsamında; Çin, Hindistan, Tayland, Malezya, Filipinler,Endonezya, Hong Kong, Japonya, Vietnam, Kore, Yeni Zelanda ve Singapur'dan değişik türlerde filmler sinemaseverlerle buluşacak.

Yönetmen Takeshi Kitano'nun imzasını taşıyan 2002 yapımı ''Dolls'' filmi ile açılışı yapılan festival programında söyleşi, panel ve dia gösterileri de yer alıyor.

Festival kapsamında; "Sinema Sinema", "Retrospektifler",
"Ustalara Saygı", "Uzaktan Kadın Öyküleri", "Sıradışı Filmler"; gibi başlıklar altında değişik türlerde filmler sunulacak.

Festival, Başkent'in ardından 8-31 Aralık tarihleri arasında İstanbul'da, 27 Aralık-4 Ocak tarihleri arasında da İzmir'de izleyici karşısına çıkacak.

Filmler, İngilizce altyazılı gösterilecek.


2003 FESTIVAL FILMLERI

AÇILIŞ FİLMİ:

DOLLS (2002)
Yönetmen: Takeshi Kitano

Dolls, aşkın mantığa üstün geldiği; acının, hüznün ve kalp kırıklığının hüküm sürdüğü büyülü bir evrende iç içe geçen paralel üç öyküden oluşuyor. Nişanlısı tarafından terk edilen genç bir kız, başarısız bir intihar girişiminde bulunur. Genç kız kurtulsa da tüm bilincini yitirmiştir. Çevresiyle ilişkisi üç yaşındaki bir çocuktan farksızdır. Genç kızın nişanlısı hatasını anlayıp pişmanlık duysa da, hissettiği suçluluktan kurtulamaz. İki sevgili sonu belirsiz bir yürüyüşe çıkarlar. Şehrin başka bir yerinde ise bir başka genç, televizyonda gördüğü bir pop sanatçısına aşık olur. Genç adam, aşkına ulaşmak için her şeyini feda etmeye razıdır, gözlerini bile.

1) SİNEMA SİNEMA

The Village of Dreams (1996) - Japonya
Yönetmen: Yoichi Higashi

Higashi’nin kendi yaşam öyküsünden bir kesit aktaran film, 1940’ların Japonya’sında küçük bir kasabada geçiyor. İkiz kardeşlerin gizemli, komik ve fantastik olaylarla süslü çocukluklarını konu alan film bir noktaya dikkat çekiyor: ikizinle savaşmak neredeyse kendinle savaşmaktadır.Film, Berlin Film Festivali’nde “Gümüş Ayı” ödülü Amiens’da 1996 Yılı En iyi Film dalında Büyük Ödül, Berlin’de1996 Seçkin Başarı Ödülü ve
İstanbul’da 1997 Yılı Özel Juri Ödülü kazandı.

Life on a String (2003) – Çin
Yönetmen: Chen Kaige

Çin Sineması’nın önde gelen yönetmenlerinden Chen Kaige’in yeni sayılabilecek bu filminde kör bir müzisyenin hayatla mücadelesi sırasında, sadece umutlarına tutunması konu alınıyor. Duygusal ve sıra dışı filmleri sevenler için çarpıcı bir yapıt. Cannes Film Festivali’nde gösterildi.

Beijing Bicycle (2002) - Çin
Yönetmen: Xiaoshuai Wang

Guei, köyden kente göç etmiş, bisiklet ile sipariş götüren bir çocuktur. Başarı ve güç sembolü olarak gördüğü bisikleti satın almak en büyük düşüdür; ancak bir gün bisiklet başka bir fakir çocuk tarafından çalınır. Beijing Bicycle, Berlin Film Festivali’nde “Jüri Büyük Ödülü” “Yetenek Ödülü” ve 2001 Gümüş Ayı Ödülü kazandı.

Mee Pok Man (1995) – Singapur
Yönetmen: Eric Khoo

Eric Khoo’nun erotizmdeki kara mizah anlayışının bir örmeği olan film; Mee Pok Man adında yalnız bir gencin batağa saplanışıyla son bulan gece hayatını ve felaketle biten aşk hikayesini anlatıyor.

Chiwaseon (2002) – Kore
Yönetmen: Im-Kwon Taek

Filmde; 19. yy’ın devrimci ressamı Jong Seung’ in Kore sanatının yüzünü sonsuza dek nasıl değiştirdiği anlatılıyor. Bu büyüleyici yapıt, 2002 Cannes Film Festivali’nde Taek’e En İyi Yönetmen ödülünü kazandırdı.

Why Has Bodhi-Dharma Left For The East? (1989) – Kore
Yönetmen: Yong-Kyun Bae

Bu eşsiz Kore filminde, yaşlı bir Zen hocası ile genç öğrencisinin ilişkisi konu alınıyor. Film Cannes Film Festivali’nde (1989) gösterilmiş ve 1990 yılında Locarno Film Festivali’nde Altın Leopar Ödülü almıştır.

Judge Mama (2002) – Çin
Yönetmen: Mu Deyuon

Zhang Shuai, Ann Hui adlı bir kadın yargıç tarafından hapse gönderildiğinde 15 yaşındadır. Hapisten çıktığında, ölen annesi ile kendisini hapse gönderen olaylar ve ardındaki hikayeyi araştırmaya başlar. Böylece ölmeden önce annesinin böbreklerinden birini sattığını ve oğlunu hapisten uzak tutması için yargıca gönderdiğini öğrenir. Ancak para yanlış kullanılmıştır. Bunları öğrenen Zhang Shuai, intikam duygusuyla dolu olarak, sorularına cevap arayışıyla yargıca gider. Yargıç Zhang’ın yanına taşınmasına izin verir ve genç adam kısa zamanda dost ve düşmanlarının her zaman göründükleri kişiler olmadıklarını anlar. Yargıç Shang Xiu Yun’un gerçek yaşamından esinlenilen film, Chinese Hundred Flower Film Festivalinde “En İyi Film” ödülünü aldı.

Pretty Big Feet (2002) – Çin
Yönetmen: Yang Yazhou

Zhang Meili, Çin’de uzak bir dağ köyünde yaşayan bir kadındır. Çin düşüncesine göre kadın güzelliğini temsil eden küçük ayaklara sahip olmadığı için kendinden şüphe etmektedir. Kocası, eğitimsizlik sonucunda işlediği bir suçtan hüküm giydiğinde; bir okul kurup, yerel halkın kaderini değiştirebilmesi için tek yol olarak gördüğü eğitimi köy çocuklarına sağlamaya karar verir.Film üç ilişki üzerine yoğunlaşır; Zhang ve gönüllü öğretmen olarak okula gelen Xia Yu; Zhang ve köyün film göstericisi Wang Shu arasındaki aşk ilişkisi; ve iki öğretmenin köy çocuklarına olan adanmışlığı.Film, farklı sosyal kesimlerden gelen iki öğretmenin hoşgörü ve arkadaşlığı deneyimlemelerini; Zhang’in çok dar görüşlü bir yerde yaşıyor olmasına karşın öğrencilerini, kendisi gibi, saygınlıklarını kazanmaları için yüreklendirmesini anlatıyor.

Who Cares (2001) – Çin
Yönetmen: Huang Jianxin

Film, 13 yaşındaki Xi Aowen’in günlük tutmasıyla başlıyor. Mühendis olan annesi Xie Yuting, psikiyatr olan babası Gu Ming ve küçük Wen huzurlu bir hayat sürmektedirler. Ta ki bir gün Yuting’in çalıştığı fabrika, 18 yılı aşkın süredir evli olan her çalışana bedava battaniye vereceğini duyurana kadar… Başvuruların evlilik sertifikasıyla beraber yapılması gerekmektedir ve o günden itibaren aile karmaşaya sürüklenir. Yuting, sertifikalarını bir türlü bulamaz ve sıkıntıları kısa zamanda paranoyaya dönüşmeye başlar. “Statü kaybı” ve “yasadışı birliktelik” gibi kavramlar üzerine düşünürken, evliliğinin her yönünü sınamaktadır. Kendilerini evlendirmiş olan anne babasının izini sürme çabaları da boşa çıkar. Kahkahalarla dolu olan komedi, bulaşıcı ruhunun yanı sıra hızlı ilerleyişiyle izleyicilere içerik ve form bakımından da farklı bir deneyim sunuyor. Orta yaş krizleri, evlilik dışı ilişkiler ve çocukluk aşkı gibi konuları işleyen bu kara mizah, günlük hayatın absürdlüğünü acımasız bir bakışla eleştiriyor.

Amaar Buuvan – Hindistan
Yönetmen: Mirinal Sen

Bir kadın ve iki erkeğin yaşamları ve aralarındaki ilişkiler üzerine kurulu film, bir kasabada geçmektedir. Sakina; zarif, yetenekli, eşini seven, üç çocuk sahibi bir kadındır.On iki yıl evli kaldığı Noor’la, Noor’un erkek kardeşinin entrikaları yüzünden ayrılırlar. Altı ay sonra Sakina, Noor’un kuzeni Meher ile evlenir. Bundan sonra, Çocuklarla birlikte mutlu bir hayat yaşamaya başlarlar. Ailesine çok bağlı olan Meher, onların geçimlerini sağlamak için durmaksızın çalışır. Noor’a gelince; O da tekrar evlenerek bir Arap ülkesine yerleşir fakat yedi yıl sonra kasabaya geri döner. Karısıyla mutlu olmasına rağmen, hala Sakina’ nın kocası olması nedeniyle, ona karşı sevgi ve yakınlık duymaktadır.Üçünün de gerçeklerden kaçamayacağı ve bir anlamda ‘doğru’ ya ulaşacakları bir an vardır.İşte o an; hayatın karmaşalar olmadan güzel olamayacağını anladıkları ve kendilerini yeniden keşfettikleri andır.

Kadal Prookal (2001) – Hindistan
Yönetmen: Bhanathi Rojoo

Kanyakumari adlı balıkçı kasabasında geçen film, geleneksel hayat tarzı süren sıradan insanların yaşamları ve ilişkilerini konu alıyor. Karuthiah ve Peter balıkçılıkla uğraşırlar. İki
Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın

DİĞER HABERLER

GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>