KÜLTÜR-SANAT

Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödülleri

Yeşilçam`ın Unutulmazları Altın Portakalı`ı "Onur" landırdı. (COSMO GALERİ)
 
   
 
 
     

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından düzenlenen 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında verilen Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödülleri senarist Safa Önal, yönetmen-senarist Ertem Göreç, oyuncular Gülşen Bubikoğlu, Nur Sürer, Metin Akpınar ve Zeki Alasya'ya verildi.

ALTIN PORTAKAL ONUR ÖDÜLLERİNİ İNCELEMEK VE ÖZEL GALERİYE GİTMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Cam Piramit'te yapılan ve Zahide Yetiş'in sunuculuğunu üstlendiği gece, şef Orhan Şallıel yönetimindeki Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, dünyaca ünlü klarnet virtüözü Serkan Çağrı ve Rumeli Band'ın verdiği konserle açıldı.

GÖREÇ: "HALKA DAYANMADAN SİNEMA OLMAZ"

Gecede ödül alan ilk isim olan Ertem Göreç, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve AKSAV'a teşekkür etti. Ressam Bedri Baykam'ın "halka dayanmayan siyaset yapamaz" sözünü hatırlatarak, "Halka dayanmayan sinema da yapamaz" dedi. Göreç'e ödülünü veren oyuncu Gülsen Tuncer ise, "Yeşilçam emekçilerini örgütlenmesinde emeği olan Göreç'e bu ödülü vermek benim için bir ödül" dedi.

NUR SÜRER: "CEZAEVİNDEKİ ÇOCUKLARA ADIYORUM"

Ödülünü aktör Engin Çağlar'dan alan Nur Sürer, "Benim iki ailem var. Bu gece ikinci ailemin arasında olmaktan çok mutluyum. Beni bu ödüle değer gören Antalya Büyükşehir Belediyesi ve AKSAV'a teşekkür ederim. Bu ödülü taş attıkları ve pankart açtıkları için cezaevinde yatan çocuklara adıyorum" dedi. Engin Çağlar da, "Nur bizim kuşağın biraz sonrasında kalan, benim çalışmaya erişemediğim bir arkadaşım. Ona ödül vermek benim için bir onur" ifadesini kullandı.

AKAYDIN: "BUBİKOĞLU'NU ÖZLEDİK"

Türk sinemasının büyülü yüzlerinden Gülşen Bubikoğlu da ödül alan isimler arasındaydı. Ödülünü Antalya Büyükşehir Belediyesi ve AKSAV Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın'dan alan Bubikoğlu, "13 yıldır herhangi bir sinema filminde yer almadım. Bu özlemden dolayı bugün bir duygu yoğunluğu yaşıyorum. Sinemadan uzak kalmış olsam da Türk sinemasını yakından takip ediyorum. Yeni nesil çok daha gerçekçi ve sağlam biçimde sinemamızı temsil ediyor. Artık yeni bir Yeşilçam filmi izlediğimde bir Hollywood filminden daha çok heyecanlanıyorum. Hala gençlere ilham verebiliyorsak ne mutlu bize" dedi. Akaydın ise, Bubikoğlu'ndan sinemaya geri dönme sözü aldığını belirterek, "Onu özledik" dedi.

ÖNAL: "TELİF HAKKIMI İSTİYORUM"

Safa Önal, gecenin ödül alan son ismiydi. Önal, "Bu ödülün başımın üzerinde yeri var ama ben asıl ömür boyu telif hakkımı istiyorum" dedi. Önal'a ödülünü veren Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Safa Önal'a ödül vermekten onur duyduğunu belirterek, telif konusuna değindi. Önal, "Antalya, korsanla mücadele eden birinci ildir" dedi. Bu sözlerin ardından, korsanla mücadeleye katkılarından dolayı Antalya Emniyet Müdürü Ali Yılmaz'a plaket verildi. Plaketi Müjdat Gezen takdim etti.

Tiyatro ve sinemanın unutulmaz oyuncuları Metin Akpınar ve Zeki Alasya, törene katılamadı. Akpınar ve Alasya adına ödülleri Cihat Tamer ve Yalçın Gülhan, Şemsi İnkaya'dan aldı.

BELKIS ÖZENER İLE NOSTALJİ

Törende Türk filmlerinin unutulmaz sesi Belkıs Özener ile Yeşilçam şarkılarında yolculuğa çıkıldı. Özener, festivalde sahne almaktan duyduğu mutluluğu "Burası çıkabileceğim doruk noktasıydı" sözleriyle anlattı.

1996 yılından beri verilen Yaşam Boyu Onur Ödülleri, Altın Portakal Festival Düzenleme Komitesi’nin oybirliğiyle aldığı kararla belirlendi.

KAR BEYAZ İNSAN ÖYKÜLERİ

Günün ikinci galasında yönetmenliğini Selim Güneş’in yaptığı Kar Beyaz filmi seyirciyle buluştu. Film gösteriminin ardından yönetmen ve oyuncularının katılımıyla söyleşi yapıldı. Sabahattin Ali’nin “Ayran” öyküsünü sinemaya uyarlayarak ilk uzun metraj filmini çeken Selim Güneş, “ Ruhu ve duygusu olan bir öyküyü senaryolaştırdık ve sinemaya taşıdık. Darbe sonrası gelişen ama ‘dönemsiz’ bir hikaye anlattık. Bir çocuğun( Hasan) hikayesinden bir toplumu anlatmaya çalıştık. Ekip olarak iyi bir yaptığımızı düşünüyorum.”diye konuştu. Hasan karakterini canlandıran Hakan Korkmaz’ın çok iyi bir performans sergilediğinin belirtilmesi üzerine Güneş, “ Hakan çok küçük yaşta, ilk filminde çok iyi bir oyun çıkardı. Kendisini kutluyor ve teşekkür ediyorum.”dedi.

“SİYAH-BEYAZ KAPATILAMAZ”

Ankara’da bir barın müdavimleri olan biri sahibi, beş arkadaşın öyküsünü anlatan Siyah-Beyaz filminin Altın Portakal galası yapıldı. Film gösteriminin ardından yapılan söyleşiye, filmin yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, oyuncular Tuncer Kurtiz, Şevval Sam, Derya Alabora, Nejat İşler, Erkan Can katıldı. Filmin öyküsünü anlatan yönetmen Ahmet Boyacıoğlu, “yaşımız ilerledikçe telefon defterimizden bazı isimler siliniyor. Ama aramızdan ayrılmalarına defterimden silmediğim dört arkadaşımın öyküsünü anlattım. Gerçek öykü ve olaylar üzerinden kurguladık.”dedi. Filmin 40 yaş üstü kişilerin daha çok seveceğinin düşündüğünü söyleyen Boyacıoğlu, “Yıllar ilerledikçe arkadaşlıklar, dostluklar çok daha değerli oluyor. Filmimiz bunu hisseden izleyiciyi etkileyeceğini düşünüyorum.”diye konuştu. Daha sonra söz alan Tuncer Kurtiz, bu film hikayeleri anlatılmayan kişilerin öyküsüdür dedi. Kurtiz, “ Türkiye’de öyküsünü anlattığımız kişiler var. Ama bunlar görmezden geliniyor. Oysa Türkiye’de hala komünistler var. Bu kişileri de görmek gerekiyor.”diye konuştu.

İRAN’IN İSYANKAR KEDİLERİ ANTALYA’DA

Kürt asıllı İranlı yönetmen Bahman Ghobadi festival kapsamında bir kez daha izleyici ile buluştu. Yönetmen son filmi “Nobody Knows About Persian Cats-Kimsenin İran Kedilerinden Haberi Yok”u izleyici ile birlikte izledi ve ardından bir söyleşi gerçekleştirdi.

Yönetmen iki motosikletle 18 günde çektiği filmin hazırlık sürecini anlattı. İran yönetiminden izin almadan çekilen film Londra’dan konser verme daveti alan iki gencin hem müzik grubu kurma hem vize alma macerasını anlatıyor. Film bu iki gençle izleyiciyi İran’ın “underground” müzik dünyasına götürüyor.

Stüdyoları, enstrümanları olmadan yoğun baskı altında müzik yapan gençlerin hayatını anlatan yönetmen söyleşide tüm genç yönetmenlere seslendi: Gidin kısıtlı olanaklarla da olsa hayalinizdeki filmi çekin.

New York, Berlin, Erbil üçgeninde hayatını sürdüren yönetmen ülkesinde kadınlara yönelik baskıları “ben annemin şarkılarıyla büyüdüm, nasıl kadınların şarkı söylemesine izin verilmez anlamıyorum.” sözleriyle anlattı.

GERÇEKTEN HAYALE SARSICI BİR DRAM

Parça parça hikayeler, paramparça yaşamlar bütünsel bir bakış! Türk asıllı yönetmen Cihan İnan’ın “180o” filmi 47. Antalya Altın Portakal Film Festivali Uluslar arası Uzun Metraj Film Yarışması dahilinde gösterildi. Galaya filmin yönetmeni Cihan İnan’ın yanı sıra film ekibinden kalabalık bir kadro, sinemacılar ve büyük bir izleyici kitlesi katıldı. Ekip, gösterimin ardından seyircilerin sorularını yanıtladı.

FACEBOOK, TWİTTER VE GİŞE

1960’larda askeri bir teknoloji olarak kullanılan internet artık sosyal bir medya. Peki apayrı bir medya olarak sinema, sosyal medyada ne hale geliyor? Sosyal medyanın sinema üzerindeki, asıl olarak gişe üzerinde etkileri nelerdir? Bütün bu soruların yanıtlarının arandığı “Tanıtım ve Etkileşim Aracı Olarak Sosyal Medyaların İşlevi ve Bu İşlevlerin Sinema Gişelerine Yansımaları” konulu panel Akdeniz Üniversitesi Olbia Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi Başkanı Banu Dalaman’ın yaptığı panele, Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Atabek, beyazperde.com editörü Melis Zararsız, Sodamedya Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Poyrazoğlu konuşmacı olarak katıldı.

YILDIZLAR GEÇİDİ'NDE 'TÜRKER İNANOĞLU' ADI

Türker İnanoğlu Yıldızlar Geçidi, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Türker İnanoğlu, Gülşen Bubikoğlu, İlker İnanoğlu, Müjdat Gezen, Sümer Tilmaç, Bulut Aras ve pek çok Yeşilçam oyuncusunun katılımıyla açıldı.

Başkan Akaydın, İnanoğlu'na sinemaya katkılarından dolayı teşekkür etti. Ardından, sanatçılar kırmızı halı serili Türker İnanoğlu Yıldızlar Geçidi'nden yürüyerek, Yaşam Boyu Onur Ödülleri'nin verileceği Cam Piramit'e ulaştı.

AKDENİZ’DE KARADENİZ FIRTINASI, ‘PORTAKAL’DA ÇAY KOKUSU, SANATTA ÇEVRE DUYARLILIĞI...

Altın Portakal sadece Antalyalı bir sinema festivali olmadığını göstermeye devam ediyor. Dördüncü günde Zafer Mahallesi ANT KOOP’ta düzenlenen etkinlikte yönetmen Nur Dolay’ın 1990 yapımı çevreci filmi ‘Off Karadeniz’ açık hava sinemasında gösterildi. Filmi, yönetmeni ve oyuncuları kalabalık bir izleyici kitlesiyle birlikte izledi.

Film gösterimin ardından adını Kaçkar dağlarının zirvesinden alan Marsis grubu çağdaş bir tarzla yorumladığı Karadeniz türküleriyle Antalyalıları horona tuttu. Grubun vokalisti Korhan Özyıldız konuşmalarıyla çevreci mesajlar vermeyi unutmadı.

ALTIN PORTAKAL ONUR ÖDÜLLERİNİ İNCELEMEK VE ÖZEL GALERİYE GİTMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>