KÜLTÜR-SANAT

Ankara Engelsiz Filmler Festivali Başlıyor!


Görme, işitme ve ortopedik engellilerin erişebildiği ilk film festivali olan Ankara Engelsiz Filmler Festivali 21-26 Nisan 2015 tarihleri arasında üçüncü kez perdelerini açıyor.
 
   
 
 
     

Festival'de tüm filmler göremeyenler için sesli betimleme, duyamayanlar içinse işaret dili ve ayrıntılı altyazı eşliğinde gösteriliyor. Festival’de yönetmen ve film ekipleriyle yapılan söyleşiler, atölye çalışmaları işaret dili çevirmeni eşliğinde gerçekleştiriliyor. Tüm Festival mekanları ortopedik engelli sinemaseverler için erişilebilir olanlardan seçiliyor. Böylece engeli olan olmayan tüm sinemaseverlerin bir arada takip edebildiği Festival, fiziksel engellerin sinema deneyimini paylaşmaya engel olmadığını ortaya koyuyor.

Kim Nasıl İzleyecek?

Görme engelli sinemaseverler Festival stantlarından edindikleri kulaklıklarla filmleri Türkçe ya da Türkçe dublajlı ve sesli betimlemeli olarak takip edebilecekler. İşitme engelli seyirciler ayrıntılı Türkçe altyazı ve filmin sağ alt köşesine yerleştirilen işaret dili çevirisi ile; engeli olmayanlar ise orijinal sesleri ile filmleri izleyebilecekler.

Festival filmlerinin sesli betimleme, işaret dili çevirisi ve uygulaması ile ayrıntılı altyazıları, Türkiye’de ilk defa bu hizmeti başlatan Sesli Betimleme Derneği tarafından yapılıyor.

Tüm Gösterimler Erişilebilir Mekanlarda Ücretsiz

Ankara Engelsiz Filmler Festivali, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla, Halkbank ana sponsorluğunda, Açık Toplum Vakfı desteği ve AnadoluJet ulaşım sponsorluğunda, tüm gösterim ve etkinliklerini ücretsiz olarak gerçekleştiriyor.

Festival'e bu sene Çağdaş Sanatlar Merkezi ile Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu ev sahipliği yapıyor.

Türkiye ve Dünya Sinemasının En İyileri Festival'de

Ankara Engelsiz Filmler Festivali bu sene de zengin bir seçkiyi seyircilerle buluşturuyor. Türkiye ve dünya sinemasının son dönemde öne çıkan filmleri, sinema tarihinden klasikler ve çocuklar için filmler Festival boyunca seyircileri bekliyor olacak.

Gümüş İstiridye Ödüllü Oyuncu Pablo Pineda Ankara'ya Geliyor

Festival'de gösterilecek 'Ben de' (Yo, también) filminin oyuncusu Pablo Pineda Ankara'ya geliyor. Filmdeki rolü ile 57. San Sebastian Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne layık görülen İspanyol oyuncu, Festival'in 21 Nisan günü gerçekleşecek Açılış Töreni'ne katılacak ve 22 Nisan'da 'Ben de' filminin gösterimi sonrasında seyircilerin sorularını cevaplayacak. Avrupa’da bir üniversiteden mezun olan ilk Down sendromlu kişi olan Pablo Pineda, hayat öyküsüyle 'Ben de' filmine ilham olmuştu.

Festival boyunca programda yer alan filmlerin yönetmen, oyuncu ve film ekipleri ile yapılacak söyleşiler, işaret dili çevirmeni eşliğinde gerçekleştirilecek. Güncel söyleşi takvimine www.engelsizfestival.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Çocuklar için Otizm Dostu Gösterim

Festival bu sene ilk kez düzenleyeceği Otizm Dostu Gösterim ile otizm spektrum bozukluğu yaşayan çocuk ve gençlerin film seyretmelerini mümkün kılıyor. ABD Büyükelçiliği işbirliği ile gerçekleştirilecek bu özel gösterim kapsamında Ejderhanı Nasıl Eğitirsin 2 adlı canlandırma film, loş bir salonda, ses seviyesi düşük tutularak gösterilecek. Seans öncesi herhangi bir tanıtım filmi ya da reklam gösterilmeyecek; seyirciler gösterim sırasında salonda yiyecek ve içecek bulundurabilecekler ve salonda diledikleri gibi hareket edebilecekler.

Otizm Dostu Gösterime 23 Nisan Perşembe saat 10:00'da Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde katılabilirsiniz.

Canlandırma ve Senaryo Atölyeleri


Engelli sinemaseverlerin sinema alanında bilgi ve becerilerini geliştirmek ve sinemasal üretimlerini teşvik etmek amacıyla gerçekleştirilen atölye çalışmaları bu sene de devam ediyor.

9-12 yaş grubundan 12 işitme engelli çocukla yapılacak canlandırma atölyesinde çocuklar duygularını ifade etmenin sıradışı ve eğlenceli yollarını, sanat terapisi yöntemiyle keşfedecek, animasyon tekniğiyle canlandıracaklar.

British Council işbirliğiyle ile düzenlenecek senaryo atölyesinde ise katılımcılara fikir aşamasından başlayarak senaryo yazım pratiklerini nasıl geliştirebilecekleri konusunda temel senaryo eğitimi verilecek ve katılımcılar kendi öykülerini yazmayı öğrenecekler.

Her Renkten Film "Dünyadan" Seçkisinde

Dünya sinemasının geçtiğimiz senenin öne çıkan filmlerinden derlenen "Dünyadan" seçkisinde bu sene ABD, Fransa ve Macaristan'dan dört film seyircilerin beğenisine sunulacak.

86. Akademi Ödülleri'nde En İyi Film, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscar'larının sahibi olan 12 Yıllık Esaret 12 Years a Slave (2013) filmi, bir keman virtüözüyken kaçırılarak köle yapılan Solomon Northup’ın gerçek hayat hikayesini anlatıyor.

Annesini ve babasını kaybettiği iki yaşından beri ağzını bıçak açmayan ve 30'lu yaşlarında olmasına rağmen halen teyzeleriyle yaşayan genç piyanist Paul'ü merkezine alan Attila Marcel (2013), bu masalsı karakterin, komşusu Bayan Proust’la tanışıp onun "mucize bitkileri"nden tatmasıyla renklenen hayatının izini sürüyor.

Yönetmen Kornél Mundruczó'nun Macar toplumunda yaygınlaşan ırkçılığı ve aşırı sağcı hükümeti, köpek isyanı metaforuyla eleştirdiği Beyaz Tanrı Fehér Isten (2014) filmi, sokak köpeklerinin başı çektiği, insan zulmüne karşı patlayan bir "köpek isyanı"nı, sokağa atılmış bir köpeğin bakış açısından izliyor. Geçtiğimiz senenin en çok konuşulan filmlerinden biri olan Beyaz Tanrı'da rol alan köpekler, 2014 Cannes Film Festivali’nde "Köpek Palmiyesi" ödülüne layık görülmüştü.

Seçkinin son filmi Büyük Budapeşte Oteli The Grand Budapest Hotel (2014) ile Amerikan bağımsız sinemasının en önemli yönetmenlerinden Wes Anderson bizi aslında hiçbir zaman var olmayan bir Avrupa’ya götürüyor. Savaşın pençesindeki bu hayali Avrupa’da, bu durumu konuklarına pek de hissettirmeyen Büyük Budapeşte Oteli’ndeyiz. Otele yıllar önce belboyluk göreviyle giren ve daha sonra otelin sahibi olan Zero Mustafa bu süreci anlatırken, kendimizi sıra dışı mizahla örülmüş polisiye bir hikayenin içinde buluyoruz.

Engel Tanımayan Filmler

Ankara Engelsiz Filmler Festivali, engellikle ilgili temaya sahip filmlerden derlediği "Engel Tanımayan Filmler" seçkisi ile seyircilerini engellilikle ilgili algıları üzerine yeniden düşünmeye davet ediyor.

Avrupa’da bir üniversiteden mezun olan ilk Down sendromlu kişi olan 34 yaşındaki Daniel ile nevrotik bir kadın olan Nuria arasındaki aşk hikayesini anlatan Ben de Yo, también (2009); gerçek bir yaşam öyküsüne dayanan ve doğuştan beyin felçli olduğu için "bitki gibi bir varlık" olarak kabul edilip zihinsel engelliler kliniğine yatırılan Mateusz'un kendini ispat çabasını anlatan Her şeye Rağmen Chce Sie Zyc (2013) ve doktorların çok yakında öleceğini söylediği fakat buna meydan okuyarak 30 yaşına gelen fiziksel ve zihinsel engelli Nora'nın portresini çizen Nora (2010) bu bölümde sesli betimleme, işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile seyircilerle buluşacak.

Seçkide ayrıca üç kısa film, Türkiye'den ve dünyadan engellikle ilgili manzaralar sunacak: Ben: İlk Ağızdan Sakatlık Yo soy: la discapacidad en primera persona Ekvador, Peru, Dominik Cumhuriyeti ve El Salvador’da yaşayan engelli bireylerin günlük yaşantısından kesitler aktaracak; işitme engelli gazeteci Charlie Swinbourne tarafından yönetilen Öpücük The Kiss ile işitme engelli bir çiftin "öpücüğüne"; Kimseye Etmem Şikayet filmi ile görme engelli Türkan’ın ilk defa gerçekleştirdiği dalış tecrübesine tanıklık edeceğiz.

Türkiye Sineması


Festival'in Türkiye sinemasının son dönemine damgasına vurmuş filmlerden derlenen Türkiye Sineması bölümünde iki film seyircilerle buluşuyor. Bunlardan ilki Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan'ın yönettiği İki Dil Bir Bavul (2009) filmi. Üniversiteden yeni mezun olan genç bir öğretmenin tayin edildiği uzak bir Kürt köyünde hiç Türkçe bilmeyen öğrencileri ile kurduğu ilişkiyi anlatan film dünyanın en önemli festivallerinden biri olarak kabul edilen 21. IDFA'da yarışmıştı.

Nuri Bilge Ceylan'ın 67. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye'yi kucaklayan Kış Uykusu (2014) filmi seçkideki diğer film olarak yerini alıyor. Haluk Bilginer, Melisa Sözen, Demet Akbağ ve Nejat İşler'in başarılı performansları ile öne çıkan film, ataerkil toplumun yarı aydınını ve onun iktidar düşkünlüğünü anlatan çok katmanlı bir metin niteliğinde.

Sinema Tarihinden

Her sene Türkiye ve dünya sinemasından klasiklerini seyircilerle buluşturan Sinema Tarihinden bölümünün bu seneki konukları Tatlı Budala The Party (1968) ve Züğürt Ağa (1985). Pembe Panter serisindeki ortaklıklarından tanıdığımız Blake Edwards ve Peter Sellers ikilisinin Tatlı Budala The Party filmi komedinin başyapıtlarından biri olarak kabul ediliyor. Şener Şen'in olağanüstü performansı ile zihinlere kazınan Züğürt Ağa ise Türkiye sinemasının unutulmaz kara mizah örneklerinden.

Çocuklar için Filmler


Festival bu sene de küçük seyircileri için rengarenk karakterlerle dolu zengin bir seçki sunuyor. İlham kaynağı Yunan mitolojisi ve Kuzey ülkelerinin masalları olan Cesur Tavşanın Sihirli Macerası Resan till Fjäderkungens Rike; tek bacaklı Hıçkıdık ile protez kuyruklu ejderhası Dişsiz'in soluksuz maceralarını anlatan ve çocuklar kadar yetişkinlerin de keyifle izleyeceği Ejderhanı Nasıl Eğitirsin 2 How to Train Your Dragon 2; yaşadığı adaya dev bir maymun şeklinde bir kumarhane inşa etmeye başlayan ve asıl amacı adayı ele geçirmek olan Carlo ile plaj devriyesi Marco arasındaki mücadeleyi anlatan Kahraman Maymun Marco Macaco ve iki farklı kasabada yaşayan Rimolar ve Zimolar'ın dargınlık ve yanlışlıklar hikayesi üzerine kurulu Türkiye’nin ilk kukla çocuk filmi Rimolar ve Zimolar: Kasabada Barış bu bölümde çocuklarla buluşacak.

Program Değişiklikleri

12 Nisan'da İstanbul Uluslararası Film Festivali’nde başlayan eser işletme belgesi tartışması ile çeşitli festivallerde ulusal film yarışmalarının ve gösterimlerinin iptal olması nedeniyle, Ankara Engelsiz Filmler Festivali programında yer alan ve tescil belgesi olmayan kısa ve belgesel filmlerin hak sahipleri ile görüşülmüş ve bu filmlerin gösterilmemesine karar verilmiştir.

Buna göre 190107, Biz de Varız, Dün Bugün Yarın, Mod, Öğretmen, Yaz Gecesi Gökyüzü ve Ziazan filmlerinin Festival gösterimleri gerçekleştirilemeyecek.

Bu gelişmeyi takiben, Festival'in Engelsiz Yarışma bölümünde filmi bulunan yönetmenler, gösterimi yapılamayacak kısa ve belgesel filmlerin yönetmenleri ile dayanışmak adına filmlerini Engelsiz Yarışma'dan çekmişlerdir.

Engelsiz Yarışma programında daha önce gösterileceği duyurulan Ben O Değilim, Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku, İtirazım Var, Sivas ve Toz Ruhu filmlerinin ilan edildikleri tarih ve saatlerde gösterimleri yapılacak, ancak yarışma ve 26 Nisan Pazar günü düzenleneceği duyurulan Ödül Töreni gerçekleşmeyecektir.

Festival Destekçileri

Outbox, Portline, Ströer Kentvizyon ve Üniversite Medya Festival'in tanıtım sponsorluğunu yapıyorlar.

Festival'in engelsiz mekanlarını Çankaya Belediyesi ve Altındağ Belediyesi sağlıyor.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, ABD Büyükelçiliği, British Council, Danimarka Büyükelçiliği, Fransız Kültür Merkezi, İspanya Büyükelçiliği ve Polonya Büyükelçiliği Festival destekçileri arasında yer alıyor.

Ares Yapım, Interpress, Ka Atölye, MNG Kargo, Notte Otel ve Peugeot Festival sponsorları arasında bulunuyor.

NTV, Agos, Akşam, Birgün, Evrensel, Habertürk, Solfasol, Ankara Life, Arkadaş Kültür Sanat, Kültür Sanat Haritası, MAG, Tempo, arkapencere.com, Bianet.org, Eksisinema.com, Populersinema.com, Sadibey.com, NTV Radyo, Capitol Radio, Radyo Bilkent ve Radyo Vizyon Festival'in medya sponsorluğunu üstleniyor.

Festival'in mekan sponsorları Fige Restoran, Kalender Zebra, Soul Pub, Trilye Restaurant ve Varuna Gezgin.

 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın

DİĞER HABERLER

GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>