KÜLTÜR-SANAT

“Filistin Gazze ile Sınırlı Değil”

Onur Ödülüne değer görülen Yönetmen Rashid Masharawi, basın toplantısında amacı Doğu ve Batıyı bir araya getirmek olan bir festivalin içinde olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.
 
   
 
 
     

Malatya Valiliği’nin koordinasyonunda, Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından ve Barya Akademi Yakup Öztürk Sinema Kulübü’nün Ana Sponsorluğunda, T.C. Kültür Bakanlığı, Malatya Belediyesi, İnönü Üniversitesi, T.C. Malatya Sanayi ve Ticaret Borsası ve Fırat Kalkınma Ajansı ve destekleriyle gerçekleşen 4. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde üçüncü gün Rashid Masharawi’nin basın toplantısı ile başladı.

Kültürler arası alışverişin en iyi yolunun sinema olduğunu vurgulayan Masharawi, “Festivaller aracılığıyla da izleyicilere tanımadıkları bir kültür sunabiliriz” dedi.

Masharawi, kendisini sadece Filistinli bir sinemacı olarak değil Ortadoğu’yu da temsil eden bir sinemacı olarak tanımlayabileceğini söyledi.

“Filistin’de kamerayla sokağa çıkmak taraf tutmak demekken ben Filistin’de işgal varken sokağa kamerayla çıktım. Hastaların doktora gitmek için dışarı çıkma izni oluyordu, ben de bir hasta aracılığıyla o görüntüleri BBC’ye, CNN’e gönderecek kişilere ulaştırmayı başardım.” dedi.

Politik bir film yapmaktan çekinmediğini; ama önceliğinin insan hikayeleri olan sanat filmleri olduğunu anlatan Masharawi, Türkiye’nin Filistin’e olan desteği için de “Türkiye’nin insani yardım adı altında yaptığı yardımın, politik bir bakış olduğunu biliyorum. Yapılan yardımlar sadece Gazze ile sınırlı. Filistin Gazze ile sınırlı değil.” dedi.

Gazze’de geçen filmlerini de anlatan yönetmen, “Gazze’de film çekerken mülteci kamplarından kaçamazsınız. 15 tane mülteci kampı var orada ve haliyle de böyle bir kültür var …” dedi.

YARIŞMA HEYECANI SÜRÜYOR!


4. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin Ulusal Uzun Film Yarışmacı filmlerinden Üç Yol, Yozgat Blues ve Kusursuzlar bugün seyirci karşısına çıktı.

Üç Yol filminin ardından gerçekleşen söyleşiye katılan filmin Yönetmeni Faysal Soysal, Oyuncuları Kristina Krepela ve Turgay Aydın katıldı. İzleyicinin sorularını yanıtlayan Yönetmen Faysal Soysal “Bizler hata ve kusurlarımızla varız.” dedi.
Yozgat Blues filminin gösteriminden sonra gerçekleşen söyleşiye filmin Yönetmeni Mahmut Fazıl Coşkun, Senaristi Tarık Tufan, Yapımcı Halil Kardaş katıldı. Yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun, filmlerin festivaller sayesinde izleyiciyle buluştuğu, bu nedenle yarışmaya katılmanın ödülden daha da önemli olduğunu söyledi.

Seyircinin büyük ilgi gösterdiği Kusursuzlar filminin gösterimine ise filmin Yönetmeni Ramin Matin, Senaristi-Yapımcısı Emine Yıldırım ve Oyuncu Suna Selen katıldı. Kardeşlik ilişkinse değinmek istediklerini, tecavüze uğrayan kadınlarda genelde etrafındaki herkesi suçlama eğilimi olduğunu vurgulayan ekip festivalde olmaktan memnun olduklarını dile getirdiler.

Ulusal Kısa Film Yarışmacı filmleri ise jüri ve Malatyalı sinemaseverle buluştu. Gösterimler yarın da film ekiplerinin de katılımıyla keyifle devam edecek!

SURİYELİ MİSAFİRLER AĞIRLANIYOR!

4. Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında Konteyner Kentte de sinema gösterimleri başladı! Arapça olarak izlenen filmlerden çok memnun olduğu gözlenen “Suriyeliler, akşamları futbol oynuyor, sohbet ediyorduk. Şimdi bir sinemamız var, çok mutluyuz, eğleniyoruz” dediler.

ÜMİT ÜNAL İLE SİNEMA DİLİ ATÖLYESİ

“Teyzem”, “Hayallerim, Aşkım ve Sen” gibi filmlerin senaryo yazarı; “9”, “Anlat İstanbul”, “Gölgesizler”, “Nar” gibi filmlerin yazar-yönetmeni Ümit Ünal deneyimlerini paylaştığı “Ümit Ünal ile Sinema Dili Atölyesi”nde Ünal, “İnsanoğlu var olduğundan beri hikâye anlatıyor. Sözlerle tavsiyelerle öğütlerle verdiğin şey insanlara işlemiyor ama hikâyeyle anlatınca insanlar daha büyük dersler çıkartıyorlar. Sözlü dilde de yazılı dilde de insanlar birbirine sürekli hikâye anlatıp duruyorlar. Ama sinemada hikâye anlatmanın yolu sözlü dilde anlatmaktan daha farklı. Sinema dili diye bir şey söz konusu. En önemlisi işin içine kamera giriyor. Sözlü dilde anlatacağınız şeyi işin içine kamera giriyor ve kameranın getirdiği bir sürü dilsel unsurla kamera hareketleri de önemli paya sahip oluyor.” dedi.

HABABAM ESKİMEDİ

Kemal Sunal Anma etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen Hababam Sınıfı ile Minder Sohbetlerine katılan Hababam Sınıfı öğrencilerinin söyleşisinde ise oldukça renkli dakikalar yaşandı. Oyuncu Tuncer Akca, “ayakkabı boyacısı olarak çalışıyordum. Ertem Eğilmez, ayakkabılarını boyatıp 5 lira ise 10 lira verirdi. Ama Kemal ağabey az verirdi” diyerek güldü. Dilaver Gür ise “Yüzlerimiz eskidi; ama film eskimiyor” diyerek filmin Türk Sinemasındaki önemine dikkat çekti.


 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>