TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde, Türk Tiyatrosu’nun yüzyıllık izlerini süren “Yüzyılın Tanıkları: Tiyatro” belgeselini ziyaretçileriyle buluşturuyor.
Yönetmenliğini ve metin yazarlığını İsmail Sancak’ın, yapımcılığını Filiz Ozankaya’nın üstlendiği 2001 TRT yapımı belgesel, “Tiyatro Yahut Tiyatro”, “Bitmeyecek Bir Oyunun İlk Repliği”, “Perde, Meydanlara Açılıyor” ve “Biz, Sahnedekiler” bölümleri ile tiyatromuzun kurumsallaşmasını önemli isimlerin portreleri çerçevesinde anlatıyor.
Müze’nin birinci katında bulunan Ali Efendi Sinema Salonu’nda 27 Mart Salı günü saat 14:00’da başlayacak belgeseli tüm ziyaretçilerimiz Müze giriş bileti ile ücretsiz izleyebilecek.
Etkinliğin, Ali Efendi Sinema Salonu’nda gerçekleşmesi o gün için özel bir önem de taşıyor: Sirkeci’de Ali Efendi tarafından işletilmeye başlanan adı geçen sinema salonunun açılışı da 1914 yılının 27 Mart gününe rastlar.
TÜRVAK TİYATRO MÜZESİ’NİN BÖLÜMLERİ:
TÜRVAK Tiyatro Müzesi’nde, Darülbedayi turnelerinde kullanılan aksesuar sandığından, Tepebaşı’ndaki yanan “Dram Tiyatrosu”nun maketine, Behzat Butak’ın 1920’de yaptığı Küçük Kemal’in büstünden vefat eden tiyatro sanatçılarımızın portrelerine, Türk Tiyatrosu’nun Osmanlı’dan (Gedikpaşa Tiyatrosu), Darülbedayi’den günümüze 260 yıllık tarihi sergileniyor.
Muhsin Ertuğrul Salonu: Türkiye’de tiyatronun meslek olarak kabul edilmesini sağlayan Muhsin Ertuğrul, Türk Tiyatrosu’nun en büyük duayenidir. Vefatından sonra uzun yıllar hiç kimse kendisine ait ne bir belgeye ne de bir dokümana ulaşamamıştı. TÜRVAK olarak, eşi Handan Uran Ertuğrul ile kurulmuş olan, tamamen dostluğa ve güvene dayalı sıcak ilişkiler sayesinde Muhsin Ertuğrul’a ait özel eşyalara ulaşıldı ve Türkiye’de ilk defa TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi’nde 2002 yılında sergilenmeye başlandı. Bu salonda bulunanlar: Muhsin Ertuğrul’un Dragos’taki evinde bulunan çalışma masası, yağlı boya portresi, şahsi eşyaları, eşine ve Beklan Algan’a yazmış olduğu vasiyetler, şapkaları, takım elbiseleri; ilk eşi Neyyire Ertuğrul ile ikinci eşi Handan Uran Ertuğrul’un resimleri; daktilosu, çalışma koltuğu, özel çalışmaları; kostümleri ve balmumu heykeli.
İsmail Dümbüllü Salonu: Bu salonda geleneksel tiyatro temaşa sanatlarımız Orta Oyunu ve Karagöz-Hacivat bölümleri; Darülbedayi’nin afiş, belge ve fotoğrafları; afişçi Şeref’in orijinal baskı afişleri; Vala Somalı karikatürleri ve Mengü Ertel afişleri sergileniyor.
Behzat Butak Tiyatro Belgeleri Salonu: Türk Tiyatrosu’nun Osmanlı’dan (Gedikpaşa Tiyatrosu), Darülbedayi’den günümüze 260 yıllık tarihini belgelerle gözler önüne seren bu salonda, Fransızca, Osmanlıca ve Türkçe el ilanları; ödüller, eski tiyatro dergileri, İstanbul Şehir Tiyatroları’nın imzalı maaş bordroları, masklar, biletler ve afişler sergileniyor.
Afife Jale Sergi Salonu: Darülbedayi’den şehir ve devlet tiyatrolarına, ünlü operet topluluklarından özel tiyatrolara kadar Türk Tiyatrosu’nun ödenekli-ödeneksiz tiyatro topluluklarının yer aldığı bu salonda, grupların oyun afişleri, el ilanları ve oyunların sahne ve perde arkası fotoğrafları sergileniyor. Ayrıca Jeyan Tözüm’ün (Hanımlar Terzihanesi / 1947) oyun kostümünü, Devlet Tiyatroları’nın tarihi oyunlarından padişah kostümünü ya da Altan Erbulak’ın frakını bu salonda görebilirsiniz.
DİĞER HABERLER
“Martıların Efendisi Filminin Çekimleri Tamamlandı”
“Erkeklerin aşka dair sorduğu sorular ”
“Sinem Ünsal’ın Sırt Dekoltesi Olay Oldu”
“Bu söz koca bir yalan mı yoksa gerçek olabilir mi? ”
“Ameliyatsız Yüz Germe Yöntemlerinde Yeni Trend: Saten Yüz Germe”
“Sürekli Esniyorsanız Nedeni Bu Olabilir!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32