KÜLTÜR-SANAT

Sarkis: bir kilometre taşı

Çalışmalarını ve yaşamını Paris’te sürdüren Sarkis'in Türkiye’deki en büyük sergisi Akbank Kültür Sanat Merkezi’nde....
 
   
 
 
     
Sarkis: bir kilometre taşı
7 Nisan – 28 Mayıs 2005

İstanbul’da doğan ve Devlet Güzel Sanatlar Akademisi İc Mimari Bölümü’nden mezun olduktan sonra 1964’te gittiği Paris’i sürekli bir yaşam alanı olarak seçen sanatçı Paris’te Uluslararası Yüksek Plastik Sanatlar Enstitüsü’nde profesör olarak da görev aldı. Enstalasyon sanatının öncülerinden biri olan Sarkis, Akbank Kültür Sanat Merkezi’nde çok yönlü bir sergiyle sanatseverlerin karşısına çıkıyor.


Sergisiyle Sarkis, tüm sanat ve düşünce disiplinlerine açık, interaktif bir çağdaş sanat merkezi modelini İstanbullu izleyicilere sunuyor.

Sarkis AKSM’de, 7 Nisan – 28 Mayıs 2005 tarihleri arasında, her katını sergi kavramının içine aldığı geniş kapsamlı bir çalışma öneriyor. Bu tip bütünleştirici bir projede, Sarkis, AKSM’nin her alanına dağılan ve her bölüşümü bir düzenleme içine sokan bir çalışmanın içine giriyor. Ali Akay’ın koordinatörlüğünü yaptığı Sarkis Bir Kilometre Taşı sergisinde; çağdaş Türk müziği, “tartışma okulu”,“suda suluboya atölyesi”, 20. yüzyıl çocuk elbiselerinden yola çıkılarak, Sarkis tarafından tasarlanmış ve Canan Goknil tarafından icra edilmiş çocuk elbiselerini giyen çocukların serbest dansları, fotoğraflar, yazılar, kitaplar
ve videolar, filmler ve konferanslar, yanyana ve içiçe girmiş bir vaziyette bu
bütünün içinde yer alıyor. Akbank Kültür Sanat Merkezi mekanı, zamana yayılan ve zamanda genişleyen tüm bu hareketliliği bünyesinde dile getiriyor.


Proje her katı birbirine bağlıyor
Her katı birbirine bağlayan projede “Sarkis sineması” giriş katında kuruluyor. 1997-2004 yılları arasında gerçekleştirdiği ve bir çok müzede gösterdiği 20’ye yakın kısa metraj filmleri, Beyoğlu sinemaları seansları gibi sabahtan akşama dek gösteriliyor. Aynı katta ayrıca gül yapraklarıyla kaplı bir masa bir “okuma yeri”ne dönüşüp Sarkis’in sanatı üzerine yazılmış yazılardan oluşmuş bir külliyat sunuluyor.

Birinci katta, sinema tarihinden seçilmiş, çocuk bakışlarını içeren 11 büyük boy fotoğrafın önüne asılmış 20. yüzyıl İstanbul çocuk giysi modellerinden yola çıkılarak gerçekleştirilmiş çok renkli 11 çocuk giysisiyle oluşmuş bir yerleştirme yer alıyor. Haftanı belirli günlerinde ziyaretçi çocuklar bu giysileri giyip son kattaki Zeynep Tanbay’ın dans atölyesi’nde çalışmaya gidecekler.

İkinci katta “Çok amaçlı salon”da ise sergi sırasında her hafta Sarkis’in seçtiği uzun ve kısa metrajlı filmler işlenecek. Bu salon aynı zamanda konuşmacıların vereceği konferansları ağırlayacak. Sarkis ve Ali Akay’ın konferanslarının yanı sıra Uwe Fleckner, (sanat tarihçisi) Aykut Köksal , Elie During (felsefeci) ve Bernard Stiegler’in (felsefeci) konferansı izleyecek.

Üçüncü katta, haftanın belirli günlerinde, çocuklar için bir “Su içinde suluboya atölyesi” kurulacak ve her yaştan ve ortamdan çocuklar bu atölyede bu tekniği öğrenip çalışacaklar. Ayrıca bu katta, Mayıs’ın son iki haftasında, Sarkis 8 genç sanatçıyı davet edip 8 günlük bir “Tartışma Okul”u kuracak.

Dördüncü katta ise (kafe-okuma ve müzik dinleme katı) bir yandan sanat ve sosyal bilim kitapları izleyicilerin okumalarına açık tutulacağı gibi, müzik dinleme salonunda 3 çağdaş besteci Özkan Manav, Mehmet Nemutlu ve Hasan Uçarsu’nun eserleri dinlenebilecek. Ayrıca Taksim’in arka sokaklarında yaşamış olan bir kişinin evinde çekilen 12 fotoğraflık bir yerleştirme de giriş katını son kata bağlayacak.

Akbank Kültür Sanat Merkezi’ni 6 katlı yaşayan cagdas sanat merkezi olarak düşünen Sarkis, bir şenlik ve bir müze çalışması arasında gidip gelen bu girişimi ile izleyicileri AKSM’ye davet ediyor.



Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>