KÜLTÜR-SANAT

Sıradan bir hayat karmaşık bir iştir...

Virginia Hastanesi’nde dosyalama memuru olan, hakiki, orijinal, Cleveland doğumlu, hayatın tuhaf ve beklenmedik gösterisinin acayip komik derecede asık suratlı gözlemcisi Harvey Pekar’la tanışın...
 
   
 
 
     
2003 Sundance Film Festivali Büyük Jüri Ödül

GÖRKEMLİ HAYATIM "American Splendor"
30 Nisan 2004’te sinemalarda

"Sıradan bir hayat oldukça karmaşık bir iştir".

O, okumaya doymayan, caz sever, takıntı derecesinde bir koleksiyoncu ve berbat bir ev bakımcısı olarak, günlük yaşantısı hakkında yazan bir çizgi roman yazarı; o, dünyadaki tüm strateji çalışmalarının bir adamın süper markette yanlış kasayı seçmesinin önüne geçemeyeceğini bilen, dünyevi yaşamın iğneleyici şairi.

El kameralarından, webcam’lerden, gerçek yaşamı gösteren TV programlarından çok önce, Harvey Pekar ve onun ev yapımı otobiyografik çizgi romanlar dizisi "Görkemli Hayatım" vardı. 1976 yılından beri, "Görkemli Hayatım"ın sayfaları, Harvey’nin günlük yaşamın ufak ayrıntıları karşısında kafasının karışmasını, hiddetlenişini ve hayrete düşmesini gösteriyor. Harvey’ye göre hiçbir deneyim fazla sıradan, hiçbir düşünce fazla yanlış değildir ve bunların hepsi komik, saf ve son derece insani hikayelerinde işlenebilir. Çizgi romanlarına kendine özgü cesaretini katan Harvey Pekar çoğumuzun düşündüğü ve hissettiği ama ifade etmeyi ancak hayal edebileceği şeyleri dile getiriyor; ve asla ve asla geri adım atmıyor.

Şimdi, başarılı sinemacılar Shari Springer Berman ve Robert Pulcini ilk sinema filmleri "Görkemli Hayatım"da, Pekar’ın hikayesini beyaz perdeye taşıyorlar. "Görkemli Hayatım", kendini ifade ederken sansür uygulamayan ve minnettar bir okur kitlesine, başarıya ve en güzel mutlu sona yani sevgi dolu bir aileye kavuşan, işçi sınıfına mensup ‘Sıradan’ bir adamın gerçek destanı.

"Görkemli Hayat", ismine uygun olarak, aksi kahramanının hayatının büyük ve küçük anlarına odaklanıyor ve Harvey Pekar’ın bir değil, bir çok yüzüne yer veriyor: Paul Giamatti’nin canlandırdığı esas karakter Harvey’ye; 2 boyutlu animasyon Harvey’ye, ve (arşiv görüntüleriyle) geçmişteki ve günümüzdeki gerçek Harvey’ye. Böylece ortaya öznenin kendisi kadar yaratıcı, Pekar’ın sesini tüm komikliği, hakikiliği, aksiliği ve insaniyetiyle yakalayan bir film çıkıyor.

Ve şimdi, size kahramanımızı tanıştıralım ...

Harvey Pekar (Paul Giamatti) Virginia’da yerel bir hastanede dosyalama memuru olarak çalışmaktadır ve bu, en çekici yanı emeklilik planları yapmak olan vasat bir konumdur. Oysa, obsesif-kompulsif Harvey açısından yaptığı iş mükemmeldir, çünkü personelin çeşitli kişisel takıntılarına oldukça hoşgörülü bir ortam sunmaktadır. Harvey’nin uzun süreli mesai arkadaşlarıyla iletişimi onu monotonluktan bir nebze de olsa uzaklaştırır. Yaptıkları sohbetler rock & roll’dan Amerikan kültüründeki yozlaşmaya, jelibonların yeni çeşidinden hayatın kendisine, geniş bir yelpazeyi içermektedir.

Harvey evdeyken vaktini okuyarak, plak dinleyerek ve caz ve edebiyat üzerine makaleler yazarak geçirir. Dairesinde binlerce kitap ve uzunçalar (Long Play) bulunmaktadır. Harvey daha fazlasını almak için düzenli olarak Cleveland’ın eskicilerini ve garaj satışlarını takip etmekte ve 25 kuruşa alınan ganimetlerin tadını çıkarmaktadır. Harvey, tebrik kartı sanatçısı ve müziksever olan Robert Crumb’la (James Urbaniak) işte bu tür bir alışveriş sırasında tanışır.

Genç adam hayatın anlamsız azapları ve bitmek bilmez felaketleri karşısında nadiren şaşkınlık duyar ve bunlara çok gülünç ve yasak tanımayan tepkiler verir. Ancak, dünyadan iz bırakmadan göçme düşüncesi kendisini rahatsız etmektedir. Bu arada, eski plak alışveriş dostu Crumb, çizgi romanlarıyla uluslararası üne kavuşmuştur. Çizgi romanların yetişkinler için kabul gören bir sanat biçimi olması fikrinden enerji alan Harvey, kendi mizah türünü yaratmaya karar verir. Theodore Dreiser gibi natüralist yazarlara hayran olan Harvey, işçi sınıfından biri olarak yaşamının gerçekçi ve duygusallıktan uzak bir kaydı olan, baştan sona otobiyografik yazılarına başlar.
Hikayelerini resmeden Crumb tarafından teşvik edilen Harvey, "Görkemli Hayatım"n ilkini 1976 yılında yayımlar. "Görkemli Hayatım", Harvey’ye başarı getirir, ama 70’li yıllar yerlerini 80’lere bırakırken, hayatında hâlâ bir boşluk olduğunu hissetmektedir.

Aradan bir süre geçtikten sonra, "Görkemli Hayatım", Harvey’ye ruh eşini tanıştırır: Delaware’de bir çizgi roman dükkanının ortağı olan Joyce Brabner (Hope Davis), diğer ortağı son kitabı da sattığı için yazardan yeni bir kitap istemek üzere bir mektup yazar. Joyce’un alaycı kimliği Harvey’ninkiyle birebir örtüşmektedir; kısa süre sonra sessiz sedasız evlenirler. Birlikte, Harvey’nin kült hâline gelmiş ününün tuhaf keyfini sürerler. Yazarın "Late Night with David Letterman" adlı talk show’da defalarca boy göstermesi ve "Görkemli Hayatım"ın tiyatro oyununda rol alması bu tuhaflıklardan bazılarıdır.

Ama spot ışıklarının tadı Harvey’nin varlığının temellerini değiştirmez ve yazar bir yandan "Görkemli Hayatım"ı yazarken, diğer yandan da hastanedeki işine devam eder. Bir gün, beraber çalıştığı çizer bir arkadaşı yanında zeki ve ele avuca sığmaz bir çocuk olan Danielle Batone’u (Madylin Sweeten) getirir. Böylece belki de "Görkemli Hayatım"ın en şaşırtıcı bölümü başlar: Harvey, Joyce ve Danielle’in birlikte çok sıradışı bir çekirdek aile oluşturduğu bölüm.

Elbette, "Görkemli Hayatım" serisi, Cleveland’da en asık suratlı çocuk olarak tanınan, bizler içinse bir süper kahraman olan Harvey Pekar’ın yaşamında başlı başına yeni bir sayfa açmıştır. Ondan ister hoşlanın, ister adını hiç duymamış olun, "Görkemli Hayatım" bu tipik Amerikan karakterinin hayatını insancıl ve anlaşılabilir bir dille anlatarak, üç boyutlu perdeye taşıyor. "Görkemli Hayatım", her şeyden önce, Pekar’ın hayatı ve çalışmaları gibi, kurallar kitabına uymayı reddeden, sıradanlık karşıtı, cesur bir film; Pekar’ın kendisi gibi benzersiz, zeki ve harika bir yapım.

"Görkemli Hayatım"ın galası Büyük Jüri Ödülü’nü kazandığı 2003 Sundance Film Festivali’nde gerçekleştirildi. Ayrıca, 2003 Cannes Uluslararası Film Festivali’nde ‘Un Certain Regard’ çerçevesinde gösterilmek üzere seçildi.

HBO Films, Fine Line Features işbirliğiyle "American Splendor/Görkemli Hayatım"ı sunar. Shari Springer Berman ve Robert Pulcini’nin yazıp yönettiği filmin yapımcılığını Ted Hope gerçekleştirdi. Filmin başrollerinde Paul Giamatti, Hope Davis, James Urbaniak, Judah Friedlander ve Madylin Sweeten ile diğer rollerde Harvey Pekar, Joyce Brabner, Toby Radloff ve Danielle Batone yer aldılar. Filmin ortak yardımcılığını Julia King, görüntü yönetimini Terry Stacey, yapım tasarımını Thérèse DePrez ve kurgusunu Robert Pulcini gerçekleştirdi. Kostümlerini Michael Wilkinson’ın tasarladığı "American Splendor/Görkemli Hayatım"ın müzikleri Mark Suozzo’nun imzasını taşıyor. Filmin müzik süpervizörü Linda Cohen, yapım sorumlusu Christine Kunewa Walker ve kast sorumlusu ise Ann Goulder.


GÖRKEMLİ HAYATIM
"American Splendor"

30 Nisan 2004’te sinemalarda.

Oyuncular: Paul Giamatti, Hope Davis, James Urbaniak, Judah Friedlander ve Madylin Sweeten

Diğer rollerde Harvey Pekar, Joyce Brabner, Toby Radloff
ve Danielle Batone

Yapımcı Ted Hope Ortak yapımcı Julia King
Görüntü yönetmeni Terry Stacey Yapım tasarımı Thérèse DePrez
Kurgu Robert Pulcini Kostüm tasarımı Michael Wilkinson
Müzik Mark Suozzo Müzik süpervizörü Linda Cohen
Yapım sorumlusu Christine Kunewa Walker Kast sorumlusu Ann Goulder

Otobiyografi çizgi romanları yazarı Harvey Pekar’ın yaşamına ve eserlerine dayanan filmin
Yazar ve Yönetmenleri Shari Springer Berman ve Robert Pulcini
Süre: 101 dk.
www.americansplendormovie.com
Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>