SAĞLIKLI YAŞAM

Migrenin Bütçeye Maliyeti, 200 Milyon Dolar!!!

Başağrısı çekenlerin yüzde 50'sini migrenliler ve gerilim başağrısı olan insanların oluşturduğu açıklandı.
 
   
 
 
     
Ailehekimi.com sitesinde yayınlanan habere göre Türkiye'de migren hastalığının bütçeye getirdiği maliyetin, 200 milyon dolar civarında olduğu bildirildi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aksel Siva, Antalya'da gerçekleştirilen ''4. Merkezi Sinir Sistemi Günleri'' çerçevesinde düzenlenen basın toplantısında, başağrısı konusunda bilgi verdi. Migreni olan kişilerin yılda 5,4 gün bilinçsiz çalıştığını ve bunun işgücü kaybına neden olduğunu belirten Prof. Dr. Siva, ''Türkiye'de migrenin bütçeye getirdiği maliyet 200 milyon dolar civarında'' dedi. Prof. Dr. Siva, Türkiye'de yapılan bir araştırmada, ''Son bir yıl içinde herhangi bir şekilde ciddi bir başağrısı çektiniz mi?'' sorusuna, 15-55 yaş arasındaki erişkin halkın yarısından fazlasının ''Evet'' dediğini söyledi. Başağrısı çekenlerin yüzde 50'sini migrenliler ve gerilim başağrısı olanların oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Siva, ''Türkiye'de erişkinlerin yüzde 16'sında migren, yüzde 30'unda ise gerilim başağrısı olduğunu biliyoruz. Yüzde 16 migrenin yüzde 10'unu erkekler, yüzde 21'ini ise kadınlar oluşturuyor. Kadınlarda migren, erkeklerin iki katından da fazla oranda görülüyor'' diye konuştu.

Migrenin sosyal boyutunun da olduğunu ifade eden Prof. Dr. Aksel Siva, migrenlilerin yaklaşık 25'ine ayda birkaç kez, yüzde 75'ine ayda bir veya daha az başağrısı geldiğini belirterek, şunları söyledi:

''Başağrısı kişinin daha verimsiz olmasına, işe gidememesine neden oluyor. Bu da ciddi bir ekonomik kayıp getirebiliyor. Bunun için yapılmış çalışmalarda bulduğumuz rakamlara göre, migrende yılda 5,4 gün bilinçsiz çalışma var. Türkiye'de migrenin bütçeye getirdiği maliyet 200 milyon dolar civarında.
Aynı şekilde kas geriliminden kaynaklanan ağrıda 2,7 gün, kronik başağrısında ise 4.1 günlük işgücü kaybının bütçeye maliyeti 350-400 trilyon lira civarında.''

Başağrısında doğru tanı konulabilmesi için mutlaka hekime başvurulması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Siva, Türkiye'de migreni olanların yüzde 50'sinin, kas geriliminden kaynaklanan başağrısı olanların ise yüzde 65-70'inin doktora gitmediğini söyledi. Başağrısı çekenlerin sadece 3'te birinin doktorun verdiği tedaviyi kullandığını bildiren Prof. Dr. Siva, ''Diğerleri kulaktan dolma, komşusu, eczacı kalfasının verdiği ilaçları kullanıyor'' diye konuştu.
Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>