Ramazan’da çoğunlukla kırmızı et, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı, börek gibi yiyecekler tercih edilirken, sebze, meyve ve beyaz et tüketiminin azalarak öğün sayısının ikiye düştüğünü belirten Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Günlük enerji ve besin öğesi ihtiyacımızı, her iki öğün arasında dengeli şekilde dağıtarak bu dönem sorunsuz geçirilebilir” dedi.
Ramazan, uzun yaz günlerine rastladığında aç kalınan süre uzun olduğu için iftar ve sahur öğünlerinin düzenli ve ihtiyaca uygun tüketilmesi büyük önem taşıyor. İftarda uzun bir açlık sonrası yemek yenileceği ya da gece uyanıp sahurda bir öğün tüketileceği için, bu öğünlerde seçilecek besinlere dikkat edilmesi gerektiğinin unutulmaması gerektiğini söyleyen Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Besin tercihlerimiz ve öğün zamanları değişse de günlük ihtiyacımız olan enerji, protein, vitamin ve mineral gereksinimimiz değişmez” açıklamasında bulundu.
İftar ile sahur arasında sıvı tüketimi unutulmamalı
Öğün ya da öğünlerde tüketilen yiyeceklere dikkat edilmediği takdirde genellikle midede yanma ve ekşime, bağırsak faaliyetlerinde azalma gibi sindirim sistemi sorunları, kan şekeri değişiklikleri, baş dönmesi, baş ağrısı gibi şikayetler ile karşılaşılabildiğini vurgulayan Diyetisyen Sibel Mumcu, “Özellikle oruç tutan bireyler iki öğünü mutlaka tüketmeli ve içeriklerine dikkat etmeli. Aşırı yağlı ve kızartılmış yemekler ile ağır tatlılardan kaçınmalı, bol su içilmeli, hazmı kolay, mide-barsak sisteminde uzun süre kalabilen posalı besinler ile sebze – meyve tüketimine önem verilmeli” önerisinde bulundu. Sıvı tüketiminin unutulmaması gerektiğini söyleyen Mumcu, “Günlük ihtiyacımız olan su, iftar ve sahur arasında mutlaka tüketilmeli” dedi.
Sahurda sadece su içmek doğru değil
Sahurda yenilen yemeğin aç kalınan süreyi kısaltarak metabolizmayı dengelediğini belirten Diyetisyen Sibel Mumcu, “Sahurda hafif fakat tok tutan yiyecekler tercih edilmeli. Protein içeriği yüksek yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar tercih edilebilir” dedi. Aşırı baharatlı ve tuzlu yiyeceklerden kaçınarak bol sıvı alınması gerektiğini söyleyen Mumcu, “Bununla birlikte sahurda yemek yemeden sadece su içerek oruç tutmak da doğru değildir. Uzun süren açlık, yorgunluk, dikkatte azalma ve baş ağrılarına neden olabilir” şeklinde konuştu.
Oruç bir zayıflama yöntemi değildir
Ramazan ayında uzun süre aç kalınmasının, sahura kalkmadan akşam yemeği ile oruç tutulmasının vücutta fizyolojik değişikliklere neden olduğunu belirten Diyetisyen Sibel Mumcu, “Şeker hastaları, hamile ve emzikliler, kalp, böbrek ve karaciğer hastalığı gibi sağlık problemi olan bireyler, mutlaka ilgili uzmanların tavsiyelerine uygun hareket etmeli. Bunun dışında oruç tutmanın bir zayıflama yöntemi olmadığı da unutulmamalı” dedi.
Ramazan beslenme önerileri
• İftar yemeğine daha hafif yiyeceklerle (çorba gibi) başlamak, sonra ızgara beyaz et, sebze yemekleri, salata, meyve, yoğurt gibi ağır olmayan yiyecekler tercih ederek öğünü tamamlamak,
• Kızartma-kavurma yemekleri yerine daha hafif olan, haşlanmış, fırında veya ızgarada pişirilmiş yemeklerin tercih edilmesi, artan tatlı isteğini karşılamak için ağır hamur tatlıları yerine meyveli veya sütlü tatlıların tercih edilmesi,
• Ayrıca yiyecekleri iyi çiğnemek hem doygunluk hissini yakalayabilmek hem de sindirimi kolaylaştırmak için önemlidir.
Oruç Bir Zayıflama Aracı Değildir
Ramazan, pek çok alışkanlık gibi günlük beslenme düzeninin de değiştiği, özel bir aydır.
“Ramazanda Beslenmenin 10 Asla’sı”
“Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul`un Defile Takvimi Açıklandı”
“Kadınların Hikayeleri Portrelerle Root Karaköy’de Sergileniyor”
“Diş Fırçalarınızın Mikroplardan Arındırılmasında Devrim!”
“Piercing ve Ağır Küpeler Kulağa Zarar Verebiliyor”
“Kadınlar Yalnız Tatile Çıkmayı Daha Çok Seviyor”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32