Otururken terlememenin püf noktaları
Uzmanlardan kariyeri bile etkileyen terlemeye karşı çeşitli çözüm önerileri...
Oturduğu yerde sırılsıklam terleyenler, her türlü önlemi almasına rağmen ter kokusuna engel olamayanlar; gerek iş, gerek özel hayatında birçok sıkıntı yaşayabiliyor. Deodorantlara, sık alınan duşlara ve hatta yaptırılan cerrahi işlemlere rağmen bir türlü baş edilemeyen terlemeye karşı en ideal çözümün botoks olduğunu belirten Medical Park Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Makbule Dündar; aşırı terleme ile ilgili bilgiler verdi:
Aşırı terleme nedir?
Fiziksel ve psikolojik sorunlara neden olabilen hiperhidroz yani aşırı terleme, nüfusun yüzde 1’ini etkiliyor. Aşırı terleme, vücudun her yerinde bulunan etkin ter bezlerinin aşırı çalışmasına bağlı olarak ortaya çıkıyor. Bu bezler yoğun şekilde avuç içlerinde, ayak tabanında ve koltuk altında gruplar halinde bulunuyor. Hiperhidrozlu hastalar ter yüzünden dakikalarla ifade edilecek kadar kısa süreler içinde sırılsıklam olurlar. Hastalar bu ıslaklıkla başa çıkabilmek için koltuk altlarına sıvı emici kumaşlar ve petler kullanır ya da sık sık kıyafet değiştirirler.
KARİYERE BİLE DARBE VURUR
Terleme hayatı nasıl etkiler?
Aşırı terleme hiperhidrozun, ‘fokal hiperhidroz’ denilen bir terleme biçimi de vardır. Fokal hiperhidroz; vücudun belirli bölümlerinin daha fazla etkilenmiş olduğu durumlar için kullanılır. Buna ‘bölgesel terleme’ de diyebiliriz. Fokal hiperhidroz, hem özel yaşamda hem de profesyonel iş yaşamında ciddi sosyal problemlere yol açar.
Aşırı terleme; dostlukların ve duygusal ilişkilerin zedelenmesine, özgüven kaybına, kariyerin darbe almasına ve hatta depresyona bile neden olabilir. Yoğun ter, deride yer yer yapısal değişikliklere ve mantar enfeksiyonlarına yol açabilir. Sonuç olarak hiperhidroz belirtileri, ciddi duygusal ve sosyal problemlere yol açabilir.
YENİDEN SOSYALLEŞİN
Botoks’un terleme tedavileri arasındaki yeri nedir?
‘Hiperhidroz’un botoks ile tedavi edilmesi; kişinin duygusal durumunda, günlük yaşamın birçok alanında ve sosyal aktivitelerde yer alma becerisinde, işyerindeki üretkenliğin artmasında ve hasta memnuniyetinde belirgin katkılar sağlar.
Terlemeye karşı botoks nasıl uygulanıyor?
Botoks; uygulama bölgesine (koltuk altı, avuç içi veya ayak tabanı) oldukça ince iğnelerle deri içerisine enjekte edilir. Uygulama kolay ve zahmetsizdir. Yan etkisi hayli hafiftir. Sadece yüzde 0.7 vakada uygulama bölgesindeki kaslarda hafif güçsüzlük bildirilmiştir. Bu güçsüzlük de geçicidir ve tedavi gerektirmez.
TERLEMEYi ONLEMENiN BASKA YOLLARI DA VAR
Deodorantlar (topikal antiperspirant metal tuzları): Etkili olabilir ancak sık sık uygulama gerektirir ve deri imitasyonuna neden olabilir.
Sistemik antikolinerjik ilaçlar: Bazı hastalarda işe yarayabilir. Ancak ağız kuruluğu, kabızlık ve görme bulanıklığı gibi yan etkilerinden dolayı kullanımı sınırlıdır.
İyontoforez: Etkisi geçicidir ve haftada iki kere veya daha fazla tekrarlanmalıdır. Deride duyarlılığa neden olabilir. Koltuk altı için kullanımı pratik değildir.
Cerrahi: Koltuk altı aşırı terlemesi için bir tedavi seçeneğidir. Ancak deride gözle görülür iz bırakır. Torasik sempatektomi genel anestezi gerektirir ve hastaların yüzde 84’ünde farklı bölgede aşırı terleme ortaya çıkar.
Botoks: Ter bezlerinde sinir iletisini etkin biçimde bloke ederek etkisini gösterir. Hastalar yüzde 95’i, uygulamadan sonraki birinci haftada tedaviye yanıt verir. Ortalama tedavi süresi yedi aydır. Hastalar, tekrarlayan uygulamalardan sonra iyileşme süresinin uzadığını ifade ediyor.
“Kemal Sunal Küçük Çocuklarla Buluşuyor!”
“Eda Taşpınar Takı Tutkusunu Avon Kadınları ile Paylaşıyor”
“Hata Yapma Korkusu İşlevsizleştiriyor”
“Modern Kadında Trend: LOB Modeller!”
“Karanlıkta uyuyun, sağlık bulun”
“Dany Brillant 13 Ağustos’ta Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32