TEKNOLOJİ

Evinizdeki Wi-Fi Hızından En Yüksek Seviyede Faydalanmak İçin 10 İpucu

İşte size Wi-Fi kayıplarınızı en aza indirecek 10 ipucu.
 
   
 
 
     

Evlerimizde kablosuz internetin hızını sağlayıcıların verdiklerinin üzerine çıkarmak mümkün değil. Ama küçük değişikliklerle belirli sebeplerden dolayı oluşan kayıpları en aza indirmek Wi-Fi performansınızı arttırmada etkili olacaktır.

1. Modem için doğru konum belirlemek:
Bu uygulamalardan en önemlisi modemin evimizdeki konumu olacaktır. Eğer modeminizi evin yaşam alanından uzak bir yere kurarsanız ciddi derecede kayıplarınız olacaktır. Modem için ideal yer evin yaşam alanına en yakın yerde ve olabildiğince duvar, kapı gibi engellerin olmayacağı şekilde konumlandırılmasıdır. Ayrıca modemi yüksekte bir yere koyup sinyali aşağıya doğru verecek şekilde ayarlanması da faydalı olacaktır.

2. Antenlerin hizalandırılması:
Modemlerde dahili yada harici antenler bulunmaktadır. Eğer modeminizin anteni harici ise antenlerinin ne şekilde hizalanacağı da büyük önem taşır. Burada uzmanların önerisi, eğer modeminiz çift antenliyse birinin dikey diğerinin de yatay olarak pozisyonlanması. Eğer tek antenli bir model kullanıyorsanız anteni dikeyde ve yatayda ayrı ayrı konumlayıp hangisinden daha büyük fayda aldığınızı ölçmeniz en sağlıklı yöntem olacaktır.

3. Powerline Network Adaptör: Eğer eviniz çok büyükse yada modeminizi merkezi bir noktaya konumlandıramıyorsanız en uygun çözüm network adaptör olacaktır. Bu yolla evinizin içinde ikinci ve hatta üçüncü Wi-Fi kaynağı oluşturabilirsiniz. Tabii ki bunun için modeminizden sinyali bir kabloyla taşımanız gerek ki o da çözülmesi gereken ayrı bir konu.

4. Kablosuz bağlantı güvenliğini gözden geçirmek:
İnternet hızımızda dramatik bir düşüş yaşadığımızda refleks olarak ilk aklımıza gelen yakınlarda birinin bizden habersiz ağımızı kullanabilme olasılığı. Bunun için öncelikle kablosuz güvenliğimizi iyi bir şekilde yapılandırmak gerekiyor. Bunun için modeminizin IP adresini bir internet tarayıcısı yazıp ayarlara ulaşabilirsiniz. Markadan markaya farklılık gösterse de genellikle IP adresleri fabrika çıkışı 192.168.1.1 şeklinde olmakta. Buradan modeminizin ayarlarına girip kablosuz şifreleme metodunu WPA2 olarak seçtikten sonra, çok kolay olmayan ama unutmayacağınız bir şifre belirlemeniz yeterli olacaktır. Şifrenizin hem rakam hem de harf içermesini, ayrıca belirli periyotlarda değiştirilmesini öneririz.

5. Heatmap yazılımları: Eğer evinizin Wi-Fi performansından emin değilseniz yada kablosuz ağınızın nereleri kapsadığını iyi bir şekilde analiz etmek istiyorsanız Heatmap yazılımları size yardımcı olacaktır. Bu yazılım sayesinde evinizin kablosuz ağ performans haritasını çıkartabilir ve bu bilgilerle ev içerisinde gerekli iyileştirmeleri yapabilirsiniz.

6. 5 GHz bandına geçin:
Bildiğimiz gibi kablosuz iletişim artık dünyamızı tamamen kapsamış durumda ve çevremizde sadece internet erişimimiz değil daha birçok araç kablosuz iletişimi kullanmakta. Bu cihazların her biri belirli frekans aralıklarını meşgul etmektedir. Modemlerimiz bu araçların sadece bir tanesidir. Birçok modem fabrika ayarlarında Wi-Fi sinyali olarak 2.4 GHz bandını kullanır. Ancak çevremizde bulunan diğer kablosuz iletişim araçları, blootooth ve hatta mikrodalga ile çalışan cihazlar dahi yakın frekanslarda çalıştığından 2.4 GHz bandında distorsiyonlar oluşturur. Bu durumda (eğer modemimiz bu bantta çalışabiliyorsa) 5 GHz bandına çıkmamız olası distorsiyon kaynaklı kayıpları engelleyecektir.

7. Doğru kanalı seçmek: İşte çok bilinmeyen bir yöntem daha. Eğer kalabalık bir bina yaşıyorsanız ve internet kablonuz ortak bir santralden geliyorsa kalabalık bir kanal seçtiğinizde parazitlere maruz kalacaksınızdır. Eğer 2.4 GHz bandını kullanıyorsanız sadece 1,6 ve 11 bantlarını seçebilirsiniz. 5 GHz bandına çıktığınızda ise istediğiniz bandı seçmeniz mümkün. Hangi bandın daha müsait olduğunu görebilmek için ise Android ve IOS cihazlar için "Wifi Analyzer" uygulamasını kullanabilirsiniz. Burada Kanal Reytingi kısmından hangi bandın daha uygun olduğunu görebilir ve seçiminizi ona göre yapabilirsiniz.

8. Modeminizi yenileyin:
Hızlı internet için çok para ödeyip yeterli performansı alamıyorsanız belki de sorun sağlayıcıda değil modeminizdedir. Son yıllardaki çalışmaların neticesi olarak kablosuz iletişim protokollerinde ciddi gelişmeler oldu. Modeminiz özellikle 5 yıldan eskiyse ondan yeterli performansı alamayacağınız bir gerçek. Bunun için modeminizin marka modelini araştırıp hangi Wi-Fi protokolünü öğrenmeniz gerekir. Bahsettiğimiz gibi modeminiz eskiyse 802.11n/ac protokolünü, 5 GHz bandını desteklemeyebilir, ve tepe Wi-Fi iletişim hızı size sağlanan kadar olmayabilir.

9. Eski Router'ı Wi-Fi tekrarlayıcı olarak kullanmak: Bu anlattıklarımız içerisinde en etkili yöntem tabii ki Powerline Network Adaptör ile ev içerisinde ikinci bir sinyal noktası oluşturmak. Fakat belirli teknik yetersizliklerden dolayı kablo taşıyamadığımız durumlarda bahsettiğimiz yöntemi kullanamayız. İşte bu noktada elimizdeki eski router'ı Wi-Fi tekrarlayıcıya dönüştürebiliriz. Wi-Fi tekrarlayıcı Powerline Network Adaptör kadar etkili olma da aldığı sinyali güçlendirerek yayacaktır. Bu işlem biraz karmaşık ve router için özel firmware gerektirse de çözüm olarak kullanılabilir.

10. Son çare - internet sağlayıcınıza başvurun: Bahsettiğimiz tüm adımları denediyseniz ve yine de istediğiniz seviyeye ulaşamadıysanız son çare elbette internet sağlayıcımızla görüşmek . Kabul etmek gerekir ki bu pek hoşlanmadığımız bir yöntem ama belki de bizim göremediğimiz veya teknik sebeplerden ulaşamadığımız noktalarda onlardan çözüm almak en kestirme çözüm de olabilir.

Kaynak: Orhan ŞENER

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>