TEKNOLOJİ

Teknoloji Çağı Asıl Şimdi Başlıyor

Dijital dünya hızla büyüyüp hayatın her noktasına dokunmaya devam ederken gözler geri sayımın başladığı 2021 yılında dünyayı nelerin beklediğinde.
 
   
 
 
     

Özellikle pandemiyle hızlanan dijital dönüşüm yatırımlarına dair 2021 öngörülerini açıklayan Rasyonel Global Yönetim Kurulu Başkanı Murat Erat “Teknoloji çağı asıl şimdi başlıyor.” diyor.

2019'dan bu yana hız kazandığı görülen dijital dönüşüm COVID-19 etkisiyle günlük hayattan eğitime, profesyonel hayattan sanata birbirinden farklı alanlarda kuralları yeniden yazıyor. Bu süreçte teknoloji girişimlerinin de büyük bir ivme kazandığı görülüyor. 2021’in özellikle yatırımcılar için teknolojiye ve dijital dönüşüme odaklanacakları bir yıl olacağını belirten Rasyonel Global Yönetim Kurulu Başkanı Murat Erat, kısa bir değerlendirme yaparak 2021 yılının teknoloji trendlerini açıkladı:

“Koronavirüs salgınında insanlar, ilk kez teknolojiyi sadece yaşamlarını sürdürebilmek için kullanmaya başladılar ve ona ilk kez bu denli ihtiyaç duyarak entegre oldular. Bu noktada yazılım ve teknoloji firmalarına olan ihtiyacın da artmaya devam edeceğini göreceğiz. Bizler de bu alanda Axell Studio ve Badigart virüs koruması programına yaptığımız yatırımlarla ülkemizin dijital dönüşüm yolculuğuna katkı sağlayacak oyuncuları güçlendirmeyi amaçlıyoruz. 2021’i ise dönüşüm zamanının habercisi olarak değerlendirebiliriz. Bir diğer deyişle, teknoloji çağı asıl şimdi başlıyor.”

2021 yılında dünyayı etkileyecek teknoloji trendleri


1. Her teknoloji “akıllı” olmak zorunda
2020 yılı jenerasyon, gelir, demografi fark etmeksizin, dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insanı dijital dünyaya entegre etmeyi başardı. Online alışveriş büyük bir ivme kazandı. Uzaktan çalışma yaygınlaştı; toplantılar, eğitimler, sergiler sanal ortamlara taşındı ve dolayısıyla çevrimiçi dijital içerik tüketimi arttı. Böylece dijital hizmetler benimsenmeye ve hayatlara her zamankinden daha fazla ortak olmaya başladı. Etki alanı giderek daha da genişleyecek olan dijitalleşme, 2021’de işletmeler için eksiksiz, basitleştirilmiş, optimize edilmiş iş süreçlerini ve akıllı çözümleri hiç olmadığı kadar önemli hale getirecek.

2. Sanal ilişkiler artacak, drone’lar ve robotlar gözle görülür olacak
Drone’lar, hayati ilaçları sağlamak için kullanılacak. Görme algoritmaları sayesinde bulaş riskinin arttığı yerleri belirlemek ve halka açık alanlardaki insan trafiğini izlemek için de sahalarda olacaklar. Sosyal mesafe ve hijyen kurallarının hayati önem taşımaya devam edeceği 2021 yılında, temizlik ve güvenlik gibi alanlarda robotların hizmet vermeye başladığını göreceğiz. Bugüne kadar bir ekran aracılığıyla dahil olduğumuz sanal ortamlar, bedenen içerisinde bulunduğumuz alanlara ve dokunabildiğimiz sanal objelere dönüşecek. Gözlük, bileklik, kumanda gibi giyilebilir artırılmış gerçeklik teknolojileri ile eğitimden sanat ve spor faaliyetlerine pek çok alandaki dijital deneyimler gerçeğe en yakın haliyle, insanlar nerede ise oraya taşınacak. Özellikle mobil oyunlar ile insanlar yaşamın gündelik rutinlerini sanal dünyada da görmeye başlayacak. Yatırımlarım arasında olan Axell Studio’nun ise yazdığı mobil oyunlar ile Türkiye’yi dünya oyun sektöründe önemli bir konuma taşımasını bekliyoruz.

3. Nesnelerin interneti pek çok yere yayılacak
Akıllı cihazların birbiriyle iletişime geçmesini kapsayan Nesnelerin İnterneti yani IoT, özellikle sağlık gerekçeleriyle daha çok kullanılmaya başlanacak. Hava kalitesi ölçümünden sosyal mesafe ve temas uyarı sistemlerine kadar pek çok alanda karşımıza çıkacak IoT cihazları, 2021 yılında girdiğimiz her kapalı alanda bizleri karşılayabilecek.

4. Davranışların İnterneti yolda
Internet of Behaviors (IoB) yani; davranışların interneti ile elde edilen veriler davranışları değiştirmek için kullanılacak. Dijital ve fiziksel dünyadaki verileri toplayarak anlamlandıran bu teknoloji ile örneğin, ticari araçlarda ani frenlemeden agresif dönüşlere kadar pek çok sürüş davranışları izlenebilecek. Şirketler daha sonra bu verileri sürücü performansını, yönlendirmeyi ve güvenliği iyileştirmek için kullanabilecek.

5. Yapay zeka yine merkezde
Yapay zeka işletmelerin çalışma ve gelir elde etme şekillerini dönüştürmede merkez olacak. Yani satış, pazarlama, finansman ve perde arkası İK işleri gibi görevleri yerine getirecek. Yapay zekanın kurumsal veri kitaplığından gelen içgörüleri hızlı ve etkili bir şekilde sentezlediği ve sunduğu kanıtlandığından, işletmeler makine öğrenimi algoritmalarını da süreçlere dahil edecek. Böylece yapay zeka, rekabet gücünün artırılmasında bir numaralı etken haline gelecek.

6. Dijital güvenlik artık kapı kilitleri kadar önemli
Dünyadaki dijital devrim baş döndürücü bir hızla ilerlerken, elbette en önemli konuların başında dijital dünyadaki bu bilgilerin güvenliği ve saklanması geliyor. Dünyada antivirüs ve siber güvenlik yazılımı alanında öne çıkan 16 ülke bulunurken Türkiye’de birçok denemeleri olmasına rağmen, markalaşmış ve kullanım alanı geniş bir dijital güvenlik yazılımı olmaması nedeniyle Türkiye,’nin diğer ülkeler tarafından üretilen yazılımları kullandığı görülüyor. Bu bağlamda geliştirdiğim bireysel yatırımlarımdan biri olan Badigart Antivirüs ve Siber Güvenlik Yazılımı ile Türkiye’nin de yerli dijital güvenlik yazılımı geliştiren ülkeler ligine girdiğini göreceğiz.


 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>