Giyim tarzınız sizi işinizden etmesin
Başarılı olmak için, azimle çalışmanın yanı sıra şirket yapısına uygun giyinmek de önemli. İşte püf noktaları…
GÖRÜŞMELERDE KIYAFET SEÇİMİNE DİKKAT
Mülakatlarda en sık tekrarlanan ve genel kabul görmüş kurallardan biri, çok şık (ve pahalı) giyinmemektir. Ancak temiz, özenli (özellikle ütülü, bedeninize uygun ve uyumlu kıyafetler) ve size yakışacak bir kıyafet tercih etmeniz önemli. Tabii başvurduğunuz işin yapısı ve gerektirdikleri de sizi kıyafet konusunda bir takım kalıplara sokabilir. Ancak ilk izlenim çok önemli ve bu izlenimi vermek için özenli olmak gerekir. Bu durumda ilgili şirket hakkında bilgi toplamak ve kıyafet tarzını öğrenmek işinizi kolaylaştırır. Genel anlamda müşteriye dönük departmanlara başvuruyorsanız, mülakata koyu bir takım ile gitmek, beyaz gömlek, özellikle erkeklerin uyumlu bir kravat, bayanların ise tamamlayıcı bir aksesuar takmaları iyi bir izlenim yaratır. Amerikalılar’ın ‘güç takımı’ dedikleri ‘koyu lacivert takım - beyaz gömlek - parlak kırmızı kravat’ uyumu her zaman kabul gören bir klasiktir. Tabii bir de ‘kahverengi takım elbise’ fenomeni var. Genelde erkeklerde ve özellikle de kışın pek olumlu etki yapmaz. Yine bayanlarda nasıl çanta - ayakkabı uyumu varsa, erkeklerde de kemer - ayakkabı uyumu, özenli gözlerden kaçmaz. Burada önemli unsurlar kıyafetin size, şirketin yapısına ve çalışacağınız bölümün genel karakteristiğine uygun olması. Mülakatlarda, bayanların dikkat edeceği bir diğer husus ise takılarda ve makyajda abartıya kaçmamaktır.
MODASI ASLA GEÇMEYEN BÜRO KIYAFETLERİ:
• Gömlekte beyaz ve açık mavi
• Takımda gri, koyu lacivert (düz çizgili)
• Gömlek - pantolonda açık mavi - bej uyumu
• Ceket - pantolon kombinasyonunda koyu - açık renk
• Parlak (mümkünse ipek) kravat
• Abartılı olmayan aksesuar
ŞİRKETİNİZE UYGUN GİYİM TARZINI BELİRLEYİN
Öncelikle şirketin mevcut bir kıyafet yönergesi olup olmadığına bakın ve kurallara dikkat edin. Özellikle finans çevrelerinde, kıyafet ile ilgili ciddi yaptırımlar bulunuyor. Kıyafetinizin dışarıya verdiği imaj, kurumun imaji ile örtüşmeli. Aksi takdirde kısa sürede uyarılabilirsiniz. Bunları işe başlamadan önce sorgulamakta fayda var. Yine bazı iş yerlerinde bayanlarda etek, erkeklerde ise kravat, takım elbise mecburiyeti söz konusu. Kıyafet ile ilgili çok keskin kuralların olmadığı yerlerde ise konumunuza göre, departmanın genel giyinme tarzına uygun bir tarz belirlemek ve bunu sürdürebilmek gerekir. Ancak şunu unutmamalısınız; şık bir açılış yapıp zamanla çok özensiz bir hale gelmek yerine, daha iddiasız ancak istikrarlı bir çizgi izlemek daha doğru. Bu sizin çevrenize verdiğiniz önemi ifade eder ve mutlaka dikkate alınır. Çünkü kendimize gösterdiğimiz özen, şirketimize gösterdiğimiz özen ile doğru orantılıdır. Kariyerinizde kıyafetin yeri, dolayısıyla önemli bir yan unsur oluşturuyor. Özellikle yöneticiliğin temel fonksiyonlarından bir tanesi ‘şirketi temsil etmektir’. Burada şirket imajı, kişisel imajınızdan daha öncelikli.
SICAKLARA KARŞI ÖNLEM ALIN
Yaz aylarında kıyafet konusunda bir esneklik gözlemlenir. Genelde sıcakların etkili olduğu ülkemizde daha rahat kıyafetler tercih edilir. Takım elbisede ketene, gömleklerde kısa kollulara, bluzlarda canlı renklere bir geçiş olur. Erkeklerin takım elbise içine kısa kollu gömlek giymeleri hoş karşılanmayabilir. Açık renkli takımların beraberinde şık ve yakaları uygun bir gömleği kravatsız kullanabilirsiniz (tabii şirket kıyafet yönergesine uymak şartıyla). Dolabınızda veya çekmecenizde bir ‘acil durum kravatı’ bulundurmanızda fayda var. Bayanların terlik kullanımına dikkat etmeleri gerekir. Çok yüksek topuklu ayakkabılar kadar, çok açık ve renkli terlikler de olumsuz yönde dikkat çekici olabilir.
DİĞER HABERLER
Stres Kıyamet Harcamasına (Doom Spending) Yol Açıyor
Gereksiz alışveriş, geçici olarak iyi hissetmek için yapılıyor….
“Tatil Destinasyonlarında Son Sözü Partnerler Söylüyor”
“Aydilge`nin Sesiyle Dillere Dolanan Kiraz Mevsimi`nin Soundtrack`i Yayında!”
“Global Undeground Miami GU027”
““İkinin Biri” Perdelerini Açtı!”
“Utangaç kadının yatak rehberi”
“Antalya Festivale Hazırlanıyor!”
“İstanbul Film Festivali Heyecanı 12 Saatlik Film Maratonuyla Bu Hafta Sonu Başlıyor”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32