ANNE - ÇOCUK

Anne Adaylarına Yaz Uyarısı!

Hava sıcakları giderek artış gösterirken, özellikle anne adaylarını sıkıntılı günler bekliyor.
 
   
 
 
     

Yaz mevsiminin kabus dolu günler yerine, gebeliğin tadını çıkardığınız keyifli bir dönem haline dönüşmesi için bazı uyarıların dikkate alınması gerekiyor. Memorial Hizmet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Uz Dr. Hakan Peker, sıcak havalarda sağlıklı kalmak için hamilelere çok özel tavsiyelerde bulundu.

SERİN YERLERDE DİNLENMEYİ TERCİH EDİN

Gebeliğin ilk aylarında bulantı, kusma ve halsizlik sık görülen şikayetlerdir. Özellikle ilk ayları yaz mevsimine denk gelen bayanlar gün içerisinde bol sıvı almaya özen göstermelidir. Bu sayede kusma ile kaybedilen sıvı geri alınabilir ve vücutta sıvı eksikliği önlenmiş olur. Bunun dışında gebelerde halsizlik şikayeti zaten görülmekteyken yaz mevsiminde terlemeye bağlı sıvı kaybı nedeniyle halsizlik şikayeti daha da artar. Gebelerin bol sıvı alması halsizlik şikayetlerinin de giderilmesinde yardımcıdır. Gebeliğinin son ayında ise büyüyen rahmin akciğerlere basısı nedeniyle, nefes darlığı, sık nefes alıp verme durumu olabilir. Bu şikayetler, yaz mevsiminde sıcaklığın ve nemin de etkisiyle gebe tarafından daha fazla hissedilir, dayanılmaz bir hal alabilir. Bu şikayetlerin daha az hissedilmesi ve sıvı kaybının daha az olması için klimalı veya serin yerlerde istirahat edilmesi uygun olur. Fakat klimalı yerlerde, klimanın soğuk etkisine karşı da gebe kendini korumalıdır.

KABIZLIK, İSHAL VE İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARINDAN KORUNUN

Yazın sıcaklık ve nemin etkisiyle, terlemeye bağlı olarak sıvı kaybı fazla olur. Bu nedenle gebelerde tansiyon düşüklüğü, beraberinde halsizlik, göz kararması, baygınlık hali görülebilir. Gebelerde sıvı eksikliğinin olması kabızlık problemini de beraberinde getirir. Hamilelerde sıvı eksikliği, kasık ve karın ağrılarına sebep olabilir. Ayrıca vücutta sıvı eksikliği, idrar çıkışını azaltarak, gebede idrar yolu enfeksiyonuna davetiye çıkartır. İdrar yolu enfeksiyonu da eğer tedavi edilmezse erken doğuma sebep olabilir. Bu durumlarla karşılaşmamak için, gebelerin yazın günde en az 3 litre sıvı tüketmesi gerekir.

Gebeler yaz mevsimi gıda zehirlenmesine karşı da dikkatli olmalıdırlar. Bulantı, kusma, ishal şikayetleri olduğunda doktora başvurmalıdırlar. Çünkü kusma ve ishal ile kaybedilen sıvı eksikliği çeşitli problemlere neden olabilir.

GEBELİK MASKESİNDEN KORUNMAK İÇİN GÜNEŞ KREMİ KULLANIN

Hamilelerin yüzlerinde “gebelik maskesi” veya ciltlerinde lekeler, izler olabilir. Yaz mevsiminde güneşin etkisi ile bu izler daha da artar. Hem bu riski, hem de güneşin zararlı etkilerini en aza indirmek için 50+ faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır. Bu kremler güneşe çıkılmayacak olsa bile cilde uygulanmalıdır.

HAVUZDA ÇOK KALMAYIN, DENİZDE YALNIZ YÜZMEYİN


Hamilelerin temiz olduğu bilinen denize ve havuza girmelerinde bir sakınca yoktur ancak bazı kurallara uyulması gerekir. Havuz suyunda kimyasal madde bulunduğundan dolayı, havuzda az bir süre kalınmasına ve çıktıktan sonra duş alınmasına dikkat edilmelidir. Duş sayesinde kimyasal madde vücuttan uzaklaştırılmış olur. Sudan çıktıktan sonra mayo veya bikini mutlaka değiştirilmelidir. Çünkü gebelerde vajinal Ph değişikliği nedeniyle sık görülen mantar enfeksiyonu, ıslak mayo- bikini ile beklendiğinde, genital bölgenin nemli kalmasına bağlı olarak daha sık karşımıza çıkar ve tedavisi için ilaç kullanmak zorunda kalınabilir. Denizde ise yalnız yüzmek ve hatta yalnız şekilde kıyıdan uzaklaşmak çok tehlikelidir. Gebelerde görülme ihtimali olan kramplar; eğer denizde, kıyıdan uzakta ve yalnızken olursa, gebe ve bebeği için hayati risk söz konusudur. Sıcağın yoğun hissedildiği 11.00-16.00 saatleri arasında, gebenin baygınlık ihtimaline bağlı olarak gebe yalnız yüzmemeli ve hatta yalnız dolaşmamalıdır. Aslında bu saatlerde güneşle temasta olmak, hamile kadınlar için zaten uygun değildir.

İNCE GİYSİLER VE İÇ ÇAMAŞIRLARI TERCİH EDİN

Gebeler yaz mevsiminde kıyafetlerine de dikkat etmelidirler. Çünkü hamilelerde mantar enfeksiyonuna yatkınlık mevcuttur. Cildin nefes almasını sağlayacak ince, pamuklu giysiler ve iç çamaşırları, cilt ve genital bölge mantar enfeksiyonlarının olmasını önleyecektir.

YOLCULUKTA MUTLAKA MOLA VERİN

Yaz mevsimi ile birlikte uzak veya yakın yerlere seyahatler de gündeme gelmektedir. Yolculuk sırasında 1,5-2 saatte bir mola verilerek, molalarda 5-15 dakika yürüyüş yapılmalıdır. Bu sayede bacaklarda ödem ve bacak toplardamarlarında kan pıhtılaşması ihtimali minimuma indirilir. Ayrıca uzun seyahatlerde pıhtı oluşumunu engellemek için varis çorabı kullanılmalıdır. Gebelerin uçak ile seyahatinde bir sakınca yoktur. Yalnız 34 haftadan büyük gebelerin doktor raporu olsa bile, bazı havayolu şirketleri seyahatlerine izin vermeyebilir.

24. HAFTADAN SONRA ARABA KULLANMAYIN

Gebeler 24 haftaya kadar araç kullanabilirler. 24 haftadan sonra karın büyüdüğünden, zamanla konforlu araç kullanımı ortadan kalkmaktadır. Bu durum da kaza riskini artırır. Emniyet kemeri mutlaka takılmalıdır. Kemerin alt kuşağı göbek altı-kasık bölgesinden geçirilmeli ve çok sıkı bağlanmamalıdır.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>