ANNE - ÇOCUK

Anne karnında pasif içicilik

Sigara dumanına maruz kalan bebek ve çocuklarda ani bebek ölüm sendromu, solunum fonksiyonunda azalma ve bronşit ve zatüreye sık yakalanma riski görülüyor.
 
   
 
 
     
Bursa Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Ruhi Berkem, hamileliği sebebiyle vücut direnci düşen kadınların sık sık enfeksiyonlara yakalandığını, gebelikte hormonların etkisi ve kilo artışı nedeniyle sık ve hızlı nefes almaya başlayan kadının sigara dumanından daha çok etkilendiğini ifade ederek, "Düşük yapma, erken doğum, düşük ağırlıklı bebek doğurma riski artar. Anne sütünün oluşumunda ve kalitesinde bozulma görülür. Bebeğin beyin gelişimi ve fiziksel gelişimi yavaşlar. Bebekte ileride astım görülme riski artar, bebeğin zekasının düşük olma riski yükselir. Anne adayının ölümüne yol açabilir" dedi.

Sigara dumanına maruz kalan bebek ve çocuklarda ani bebek ölümü sendromu görülebileceğinin altını çizen Dr. Berkem, "Bebeklerin solunum fonksiyonunda azalma görülebilir, sık sık bronşit ve zatürreeye yakalanabilir. Allerjik hastalıklar ve astım riski artar, sinüzit, öksürük, geniz akıntısı, soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı riski artar. Öğrenme güçlüğü, davranış sorunları ve dil gelişimi sorunları daha sık görülür. Uykusuzluk, huzursuzluk, iştah bozuklukları görülebilir, kulak enfeksiyonlarının sayısı ve süresi artar. Çocuğun anne-babayı örnek alması ve sigara dumanına alışması sonucu sigara içen ebeveynlerin çocukları, diğer çocuklara göre sigara içmeye daha yatkın olurlar" diye konuştu.

Dr. Berkem, çocuğun anne-babasını sigara içerken görmesinin kötü örnek teşkil edeceğini de vurgulayarak, "Çocuk herhangi bir nesneyi sigara olarak hayal edebilir, sigara içiyormuş gibi tutabilir, ağzına götürebilir, üfleyebilir hatta külünü silkeliyormuş gibi yapabilir. Bu şekilde çocuk, sigara içerken gözlediği büyüğünün tüm hareketlerini beynine kaydeder ve taklit etmek üzere sigara içme hareketini tamamen öğrenir. Çocuk bu şekilde sigaraya görsel olarak alışır. Anne ve babasını sigara içerken gören çocukların ileriki dönemde sigara bağımlısı olma riski artar" şeklinde konuştu.

Dr. Berkem, çocukların sigara dumanına maruz kalmasının kolay yollarla önlenebileceğine dikkat çekerek şunları söyledi:

"En sağlıklısı sigara içiliyorsa bırakılmasıdır. Eğer bırakılamıyorsa evin dışında, mümkün değilse balkonda içilmelidir. Çocukların uyuduğu, yemek yedikleri ve oynadıkları yerlerde sigara içilmemesi sağlanmalıdır. Arabada sigara içilmesine izin verilmemelidir."



Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>