ANNE - ÇOCUK

Çocuğunuzu kazalardan korumak için...

Ev kazalarına karşı çocuğunuz için nasıl güvenlik sağlarsınız? İşte cevaplar...
 
   
 
 
     
Çocuğunuzu, tehlikelere karşı korumak evde bile gerçekten zor. Onu bir pamuğa sararcasına korumanız ve sürekli yanında olmanız mümkün değil. Bu nedenle, çocuğunuz için tehlikeli olabilecek durumları önceden düşünüp, bunlara karşı önlem almanızda fayda var.

Evde yaşanan kazalar çocukluk döneminde en sık görülen kazaların başında geliyor. Ev kazalarının ve yaralanmaların çocuklar için ciddi sorunlara yol açtığı bilinen bir gerçek. Genellikle banyoda ve mutfakta yaşanan bu kazaların önlenmesinde anne ve babaların eğitimi önemli bir rol oynuyor. Acıbadem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fikriye Sarıkayalar "Çocukluk çağı yaralanmalarının çoğu alınabilecek basit önlemlerle engellenebilir" diyerek güvenlik önlemlerini sıralıyor:

Banyoda güvenlik
Çocuğunuzun düşme ve zehirlenme tehlikesi ile en fazla karşı karşıya kaldığı yer olan banyoda almanız gereken önlemler:

Çocuğunuzu banyoda tek başına bırakmayın.
Çocukların tuvalet veya banyoda boğulmasını engellemek için klozet kapağını kapalı tutun.
Elektrikle çalışan aletleri fişe takılı halde bırakmayın.
Tüm banyo ürünleri, temizlik malzemeleri ve ilaçlar çocukların ulaşabileceği yerlerden uzakta, kilitli bir dolapta tutun.
Banyoda kaymayı engellemek için plastik paspaslar kullanın.
Çocuğunuzun küvette boğulma tehlikesini engellemek için ,10 cm ‘den fazla suyla doldurmayın.
Çocuğunuzu banyo yaptıracağınız suyun sıcaklığını önceden kontrol edin. Banyo suyunun sıcaklığının 36?C, oda sıcaklığının 22 - 24? C olması gerektiğini aklınızdan çıkarmamanızda fayda var.
Banyoda bulunan sert yüzeyleri ve sivri köşeleri plastik örtülerle sarın.
Çocukların tek başına banyoya girmelerini engelleyin .

Mutfakta güvenlik
Pişmekte olan yemekler, kap-kaçak ve ayrıca da yemeğin hazırlanmasıyla meşgul olduğunuzdan çocuğunuza gereken şekilde dikkat edememeniz, mutfağı tehlikeli bir yer haline getiriyor. Çocukların özellikle havuç, sosis, fıstık, sert şekerler gibi yiyeceklerden uzak tutulması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Sarıkayalar şöyle devam ediyor: "Bu yiyeceklerin dikkatle hazırlanması gerekmektedir. Çiğ havuç yedirmemek, üzümleri uygun biçimde soyduktan ve kestikten sonra vermek uygundur. Çocuklarınıza sert şeker ve fıstık vermemeye özen göstermelisiniz."

Yanıklara karşı önlemler

Yanıklar çocukluk çağında en sık karşı karşıya kalınan kazaların başında geliyor. İşte bu noktada önlem için dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle:


Su ısıtıcı termostatın derecesini 45 0 c ‘ nin altında tutun .
Bebeğinizi tek kolunuzda taşımayın ve diğer elinizle sıcak bir içecek içmeyin.
Sıcak içecekler taşırken çarpmayı engellemek için çocuğunuzun evin içinde nerede olduğuna dikkat edin.
Tencere saplarını ocağın merkezine doğru yerleştirin.
Bebeğin biberonunu ya da kavanozlardaki yiyeceklerini ısıtmak için mikrodalga fırın kullanmayın.
Yiyecekleri pişirme kabıyla değil başka bir kapta sunun.
Sıvıları bebeğinize vermeden önce ,her zaman sıcaklığını bileğinizin iç kısmında kontrol ederek verin.
Mutfakta bir yangın söndürücü bulundurun.
Elektrikle çalışan aletleri fişte bırakmayın.
Deterjanları, plastik torbaları, bıçakları, kibritleri, temizlik ürünlerini ve toksik (zehirli) maddeleri çocukların ulaşabileceği yerden uzakta tutun.
Tüm dolaplarda çocukların açamayacağı şekilde kilitler oluşturun.

Boğaza Yabancı Cisim Kaçmasını Engellemenin Yolları

Bebekler ve küçük çocuklar, çok meraklı oluyorlar. Uykudan arta kalan her anlarını bir keşif yolculuğuna çıkarak değerlendiriyorlar. Bulundukları çevredeki her şeye dokunarak, onları ağızlarına sokarak tanımaya çalışıyorlar. Bu durumda "Dokunma!'', "Ağzına sokma!'' gibi tepkilerle çocuğunuzun keşfetme güdüsünü baskı altına almaya çalışmamalısınız. İşte yapmanız gerekenler:

Çocuk oyuncakları seçiminde doğru tercihler yapın. Ayrılabilen kısımları olmayan ve çocuğunuzun yaşına uygun olanları seçmeye çalışın.
Hiçbir zaman 4 yaşın altında ki bir çocuğa pişmemiş havuç, fıstık, sert şeker ve üzüm vermeyin.
Emzik kullanmayın. Kullanılacaksa da küçük parçalara ayrılmayacak kadar güçlü emzikleri tercih edin. Emziğin büyük, sert olmasına ve üzerinde hava delikleri bulunmasına özen gösterin. Emziği hiçbir zaman bir kurdeleye ya da kordona bağlamayın.
Kabloları ya da ipleri kısaltın. Bunları çocukların ulaşabileceği yerden uzakta tutun.
Bozuk paraları, toplu iğneleri, düğmeleri, pilleri, balonları ve diğer küçük cisimleri çocukların ulaşabileceği yerlerde tutmayın.


Kafa Travmalarına Dikkat

Prof. Dr. Sarıkayalar "Ağır kafa travması belirtilerini tanımak çok önemlidir." diyerek ailelere şu belirtileri atlamamaları konusunda uyarılarda bulunuyor:

Bilinç kaybı
Uyandırılma güçlüğü
Sürekli kusma
Herhangi bir yerden sürekli kanama
10 dakikadan daha fazla süren soluk renkli cilt görünümü

Prof. Dr. Sarıkayalar hafif kafa travmaları konusunda şunları söylüyor: "Çocuk uyanıktır, bilinci açıktır, rengi normaldir, 10 dakikadan daha kısa süre ağlar ve oyun oynamaya hemen döner. Kesilen yere bir gazlı bez ya da bezle direkt bası uygulayın. Daha sonra yarayı temizleyin ve bandajla sarın." Ağır kafa travmalarında ise "Eğer boyun travmasından da şüpheleniyorsa çocuğu kıpırdatmayınız ya da boyun ve gövdesini tek bir parça halinde kıpırdatınız. Derhal doktor çağırarak hemen hastaneye götürünüz."diyor.

Alo Acıbadem :
(212/ 216) 544 44 44
Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>