Doğum sonrası depresyona dikkat
Bir bebek doğar doğmaz hemen iki soru soruluyor: Birincisi 'Sağlığı nasıl?', ikincisi ise 'Annenin sağlığı nasıl?' Bu soru ile merak edilen sadece annenin fiziki sağlığı.
Acıbadem Hastanesi Psikiyatri Konsültanı Doç.Dr. Ece Orhon, depresyonun, tedavi edilmediği takdirde kronikleşip seyri bir yıla kadar uzayabilen bir hastalık olduğunu bildirdi. Doç. Dr. Orhon, hızlı hormonal değişimin yanısıra doğum yorgunluğu, kan basıncında düşme, metabolik bozukluklar, beslenememe ve uykusuzluğun genel direnci kırdığını ve ruhi yatkınlığı olan kadınlarda yalnız bırakılma, destek görememe gibi sosyal etkenlerin de katkısı ile hastalığın oluşabildiğini vurguladı.
Doğum ertesi depresyon belirtilerinin sinsi ve yavaş geliştiğine dikkat çeken Doç. Dr. Ece Orhon, "Üzüntü, gerginlik, mutsuzluk, ağlama ve özellikle uykusuzluk öncü belirtilerdir. Hasta giderek her zaman yaptığı işleri yapamaz, sağlığı için çok endişelendiği bebeği ile ilgilenemez, bakımını yapamaz olur. Belirli bir sebep olmasa da hep kaygılıdır. Hastalık ilerledikçe değersizlik, umutsuzluk, suçlanma ve derin acı duyguları yerleşir. Tüm depresyonların ortak belirtisi olan suçlanma duygusu, postpartum depresyonda çok daha derindir. Çünkü suçlanmanın odağı, yeni doğurmuş olduğu kendi bebeğidir" dedi.
Doç. Dr. Orhon, vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulduğunda doğum sonrası depresyonun kısa süre içinde tedavi edilebildiğini, ancak geciken hastalarda tedavi süresinin uzadığını anlattı. Aslında tedavide en önemli olan şeyin, anneye yakın çevresinden verilen destek olduğunu kaydeden Doç. Dr. Ece Orhon, "Yani kendisinin ve eşinin ailesi, akraba ve yakın arkadaşları kişiye anneliği öğretmeli, yeni sorumluluğuna geçişini ve anne kimliğini benimsemesini kolaylaştırmalı" diye konuştu.
Doç. Dr. Orhon, depresyondan korunmak için şu önerilerde bulundu: "Bebek bekleyen anne adayı olarak, annelikle birlikte değişecek sosyal ve hayati şartları düzenleyin. Annelik konusunda tecrübeli akraba ve arkadaşlarınızla bebekler hakkında bol bol konuşun, mümkünse bu alanda yazılmış kitaplar okuyun. Doğum ertesi bebekle geçirilecek zamanı arttırmak için çalışma programınızı yeniden organize edin. Destek alabileceğiniz eş, ebeveyn, akraba ve arkadaşlara bu ihtiyacınızı içtenlikle belirtin. Daha önceden geçirilmiş bir depresyon söz konusu ise veya hafif de olsa karamsarlık, hüzün, endişe gibi duygulara sahipseniz doktorunuz ile bu durumu paylaşın."
DİĞER HABERLER
Türkler Evlilikte Az Çocuk İstiyor!
Yapılan bir araştırmaya göre Türkler, evlilikte eskiye göre çok çocuk istemediği açıklandı.
Gebeliği Engelleyen 5 Önemli Neden
Kısırlık tedavisi gören kadınlarda pek çok faktör başarıyı olumsuz etkileyebiliyor.
“Provital’den bayanlara özel…”
“Nike Dans Kapışması’na Katılmak İçin Geç Kalmayın!”
“42.İstanbul Film Festivali Ödülleri Sahiplerini Buldu”
“Şimdi Serinleten Fiyatlar Moda”
“Kendinizi onun öğretmeni sanmayın ”
“Başarısız bir öğrenciydim, su yolunu buldu televizyoncu oldum”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32