Gebelikte cilt değişimleri
Genişlemekte olan karın cildi kaşıntı şikayetine yol açar. Gebeliğe zararsız losyon ya da kremlerle yapılacak masaj gebeyi rahatlatacaktır.
Gebelikte artan hormonlardan bazıları (Melanosit stimülan hormon, ACTH) ciltte pigmentasyon artışına(bölgesel koyu renkli lekelerin oluşmasına) neden olur. Cilt koyulaşması genellikle meme uçlarında ,karın ön duvarında (orta hatta çizgi şeklinde), yara izlerinde, dış genital organlarda, v.s. olur. Bu genellikle esmer şahıslarda daha sık görülür. Bu değişiklikler gebelik hormonları ortadan kalktıktan sonra kendiliğinden geriler veya kaybolur.
Gebelik maskesi yüz, alın, yanak, üst çene bölgesi cildinde açık kahve renginden, siyaha yakın kahve rengine varan simetrik renk koyulaşmasına verilen addır. Oluşumundan ultraviole ışınları sorumlu tutulmaktadır. Korunmak için güneşte fazla kalmaktan kaçınmak, koruyucu güneş yağları yada kremleri yeterli olmaktadır.
Kaşıntı
Kaşıntı gebelikte çok sık rastladığımız sorunlardan bir tanesidir. Etkene bağlı olarak değişik klinik bulgular ile ortaya çıkar. Gebelikte karın ön yüzünde ve memelerde görülen kaşıntının nedeni cildin gerilmesidir. Ayrıca kuru cilt de kendi başına bir kaşıntı nedenidir.
Şeker hastalığı, parazitler (uyuz), sedef hastalığı, egzema sık rastlanan kaşıntı nedenleridir. Hepsinin bulguları birbirinden farklıdır.
Hamilelikte kanda yükselen gebelik hormonları bilüribin ve safra tuzlarının kan seviyelerini yükseltir, bunlar cilt altında birikip kaşıntıya yol açar.
Gebelikte sık görülen bu kaşıntı yakınması gebeliğe özgü olup, gebeliğin son üç ayı içinde ciltte her hangi bir bulgu ya da belirti vermeden ortaya çıkar ve doğumdan sonra kaybolur. Buna tıp dilinde pruritus gravidarum denir. Türkçe karşılığı “gebeliğin neden olduğu kaşıntı”dır.
Mentollü solüsyonlar, ılık banyolar, anti allerjik ilaçlar bu tabloyu düzeltmek için yeterlidir.
Tırnaklar
Gebelik hormonların etkisi ile tırnaklar daha hızlı büyür ve kolay çatlama eğilimindedir. Tırnakları kısa kesmek ve ev işi yaparken koruyucu eldiven giymek bu sorunu çözecektir.
Saçlar
Bir saç kılının ömrü büyüme (uzama),dinlenme, dökülme olarak üç evreden oluşur. Gebelikte hormonların etkisi ile saçların büyüme evresi uzar, bu da saçların daha fazla uzamasına gür görünmesine ve daha geç dökülmesine yol açar. Doğumla birlikte hormonların etkisi ortadan kalkınca büyüme evresi eski süresine döner ve normal zamanında dökülmeye başlar. Bu da loğusalık döneminde geçici bir süre saçlarda seyrelmeye neden olur 1-4 ay). Ortalama altı ila on ay sonra saçlar gebelikten önceki görünümüne kavuşur. Gebelik süresince yüzde, bacaklarda, sırtta kıllanmada artış görülür. Doğumdan sonra bunlar genellikle geriler ve kaybolur.
Kadın ve Üreme Sağlığı
Op. Dr. Tevfik YOLDEMİR
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
dr_yoldemir@yahoo.com
DİĞER HABERLER
Türkler Evlilikte Az Çocuk İstiyor!
Yapılan bir araştırmaya göre Türkler, evlilikte eskiye göre çok çocuk istemediği açıklandı.
Gebeliği Engelleyen 5 Önemli Neden
Kısırlık tedavisi gören kadınlarda pek çok faktör başarıyı olumsuz etkileyebiliyor.
“Annenizin şıklığını Tergan’la tamamlayın”
“THY’den Newyork ve Şikago’ya Gençlik ve Öğrenci İndirimi”
“Depresyonumuzu Ne Kadar Tanıyoruz?”
“Şehirde Latin havası esecek...”
“Siber Suçlular Bayramı Bekliyor!”
“Kapadokya Film Festivali Danışmanları Belli Oldu”
“Sevgili seçerken aman dikkat”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32