ANNE - ÇOCUK

Hamile Kalmak İçin Aç Kalmayın C Vitamini Ağırlıklı Beslenin

Gebe kalma ihtimali nasıl artırılabilir?
 
   
 
 
     

Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için nasıl beslenmeli? Mutlu bir gebeliğin altın kuralları neler? Sağlıklı bir baba adayı nelere dikkat etmeli? Tüm bu sorular, bebek sahibi olmayı planlayan çiftlerin en merak ettiği konular arasında yer alıyor.

Bebek sahibi olmayı planlayan çiftler, gerekli tetkiklerini yaptırdıktan sonra doktorunun önerilerine göre gerekli önlemleri almalıdır. Öncelikle yaşam tarzında ve beslenme şeklinde bir dizi değişiklik yapılmalıdır. C vitamini üremeyi olumlu etkilemektedir. Bu nedenle gebelik ihtimalini artırmak için günde 5 porsiyon farklı renklerde taze sebze ve meyve tüketilmelidir. Sigara kullanılıyorsa kesinlikle bırakılmalı, gerekirse bu konuda destek alınmalıdır. Ağır ve aşırı egzersizin, kalori yetersizliği yani açlık durumu sağlayacağı için üremeyi olumsuz etkilediği unutulmamalıdır.

Mutlu bir gebelik ve doğum süreci için 10 adım

1) Kilo kontrolü gebe kalmada en etkin yöntemdir; çok zayıf veya aşırı kilolu kişilerin normal kilolu kişilere göre doğurganlık oranları düşüktür. Bu nedenle beslenme düzenlenmeli; kahvaltı alışkanlık haline gelmeli ve kahvaltı saati asla geciktirilmemelidir. Öğün atlanmamalı, günde 3 ana ve 2-3 ara öğün olacak şekilde bir beslenme planı oluşturulmalıdır.
2) Folik asit ihyacını karşılamak için koyu yeşil yapraklı sebzeler her gün 2 porsiyon olacak şekilde yenilmeli, doktora danışılarak folik asit ve B vitaminleri takviyesi alınmalıdır.
3) Beyaz et özellikle balık tüketimi artırılmalı, kırmızı et tüketimi haftalık 400 gr. olacak şekilde ayarlanmalıdır.
4) Protein ihtiyacı ceviz, fındık ve kuru baklagillerle karşılanmalı, hayvansal kaynaklar azaltılmalıdır.
5) Trans yağlardan uzak durulmalı, zeytinyağı ve avokado tüketilmelidir.
6) Light süt ürünleri değil, tam yağlı olanlar tercih edilmelidir.
7) Kompleks karbonhidrat ve posa artırılmalı, basit şekerden uzak durulmalıdır.
8) Demir ihtiyacı bitkisel kaynaklardan sağlanmalı ancak yanından C vitamini tüketimi unutulmamalıdır. Multivitamin ve antioksidan takviyeleri bir uzman denetiminde kullanılmalıdır.
9) Günde 2,5-3 litre su tüketilmelidir. Alkol, kafein ve diğer uyarıcı içecekler azaltılmalı ya da bırakılmalıdır.
10) Hazır gıdalardan uzak durulmalı ve çevresel toksinler konusunda bilinçli olunmalıdır.

Alkol, sigara ve aşırı egzersiz sperm kalitesini olumsuz etkiliyor

Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için baba adaylarının da bazı kurallara dikkat etmesi gerekmektedir. Öncelikle sperm kalitesini olumsuz yönde etkilediği için aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. Günde 1 ya da 2 alkollü içecek tüketimi aşılmamalıdır. Tütün kullanımı sperm sayısını azaltmakta, hareketini yavaşlatmaktadır. Sigara ve esrardan uzak durulmalıdır. Aşırı egzersiz testosteron düzeyini azalttığı için uzak durulmalı. Haftada 5 gün, orta yoğunluklu 30 dakika egzersiz yapılmalıdır. Steroid kullanımı da testisleri olumsuz etkiler. Fazla kilo veya obezite hormon sistemine olumsuz yansır ve üremeyi etkiler. Diğer taraftan, zayıf olmanın da sperm sayısını ve fonksiyonlarını düşürdüğü unutulmamalıdır. Bu nedenle sağlıklı kilo korunmalıdır. Aşırı stresten de uzak durulmalı, stresle baş etme yöntemleri öğrenilmelidir.

Sağlıklı bir baba adayı olmak için 10 öneri

1) Kahvaltı alışkanlığı edinilmeli ve kahvaltı saati geciktirilmemelidir. Öğün atlanmamalı, günde 3 ana ve 2-3 ara öğün olacak şekilde bir beslenme planı oluşturulmalıdır.
2) Her gün çeşitli renkte taze sebze ve meyve yenilmelidir. Bu grupta yeşil yapraklılar, mor ve sarı sebzeler, elma, portakal, kivi, yaban mersini ve kavun yer almalıdır.
3) Tam tahıl taneleri yenilmeli, rafine tahıllardan uzak durulmalıdır. Örneğin; sabah kahvaltıda yulaflı müsli, öğle yemeğinde ise tam buğday ekmeği ve akşam esmer pirinç tercih edilmelidir.
4) Yağ oranı düşük süt ürünleri tercih edilmelidir. Süt ürünleri kalsiyum, protein, D vitamini ve potasyumun kaynağıdır. Tüm bu besin öğeleri vücudun iyi çalışmasını sağlar. Günde 3 porsiyon süt, yoğurt, kefir veya peynir grubunu kapsayan yağsız veya az yağlı süt ürünleri tüketilmelidir.
5) Kırmızı et sınırlandırılmalıdır. Balık, hindi, tavukgöğsü gibi yağı düşük protein kaynakları tercih edilmelidir. Fasulyeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve tofu da dahil olmak üzere bitkisel protein ağırlıklı beslenilmelidir.
6) Yağlara dikkat edilmelidir. Kızartılmış yemekler, tam yağlı süt ürünleri ve kırmızı etten gelen doymuş yağlar azaltılmalıdır. Sağlıklı yağlar tercih edilmelidir. Her gün 30 gr. yağlı tohumlar, sebze ve salataların üzerine zeytinyağı veya sandviçlere avokado eklenmelidir.
7) Multivitamin, C vitamini ve antioksidan takviyeleri bir uzman denetiminde alınmalıdır.
8) Günde 2,5-3 litre su içilmelidir.
9) Hazır gıdalardan uzak durulmalı, çevresel toksinler, bitki ilaçları konusunda bilinçli davranılmalıdır. Sağlıklı, işlenmemiş gıdalar tüketilmelidir.
10) Doğru kıyafetler seçilmeli, dar olmayan, pamuklu ve hava alan yapıda kumaşlar tercih edilmelidir.

 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>