Hamilelik mideye vurursa
Hamilelik döneminde hormon artışına bağlı olarak tetiklenebilen reflüye karşı anne adayının beslenme düzeninde bazı değişiklikler yapması gerekiyor.
Neden olur?
Hamilelikte progesteron adlı hormondaki artışa bağlı yutma borusu alt ucundaki gevşeklik, ikincisi de giderek büyümekte olan rahmin oluşturduğu artmış karın içi basınç bu duruma neden olmaktadır. Genç yaşta gebe kalanlarda, önceki hamileliklerde reflü sıkıntısı yaşamış olanlarda, hamilelikten önce de az da olsa reflü şikayeti olanlarda, çok doğum yapmış olanlarda daha sık görülür. Acı su gelmesi, anne adayının yediklerinin ağza doğru hareketlenmesi gibi tipik reflü şikayetlerinin aynısı yaşanır.
Çoğunlukla doğum sonrasında kendiliğinden geçecek bir sıkıntı yaşamakta olan bir hamilelik reflüsü durumunda tanıyı salt şikayetlere dayandırmak en doğru yaklaşımdır. Endoskopi, çok nadiren de olsa tedaviye yanıt vermeyen reflü sıkıntısı olan hanımlarda gerekir. Endoskopinin şart olduğu düşünülüyorsa, gebelik süresi ilk üç ayı tamamlamış olmalıdır.
Tedavi nasıl?
Amaç bebeğe hiçbir risk oluşturmadan anneyi rahatlatabilmektir. Standart hastalarda kullanılan onlarca ilaç bu nedenle hamilelik durumunda kullanılamaz. Hafif şikayeti bulunanlarda bazı diyet önlemleri ve hayat tarzı değişiklikleri yeterli olabilir. Bunları özetlersek; son öğünü erken, az ve yatmadan en az 2-3 saat önce yemek, yatağın baş ucunu 20 cm kadar kaldırmak, bazı gıdalardan uzak durmak denilebilir. İlaçlardan, özellikle hamileliğin ilk üç ayında kaçınılmalıdır.
DİĞER HABERLER
Türkler Evlilikte Az Çocuk İstiyor!
Yapılan bir araştırmaya göre Türkler, evlilikte eskiye göre çok çocuk istemediği açıklandı.
Gebeliği Engelleyen 5 Önemli Neden
Kısırlık tedavisi gören kadınlarda pek çok faktör başarıyı olumsuz etkileyebiliyor.
“Bunlar mutfakta çok işinize yarayacak”
“Mahsun Kırmızıgül’den 16 Yıl Sonra İlk Klip İlk Konser!”
“Mükemmeliyetçi Kadınlar ve İşkolikler Risk Altında!”
“Güney Kore’de Bahar ‘Çiçek Festivalleri’ ile Yaşanıyor”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32