Bebeğinizi doğurdunuz hatta kucağınıza da aldınız. Doğumdan sonra pek çok kadın oh diyemeden kendini emzirmeyle ilgili problemlerle baş başa bulur… Bu problemlerin bazıları önemsizdir bazıları ise gerçekten sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. İşte bunlardan biri ;bebeğinizi emzirirken sağlığınızı olumsuz etkileyebilecek Mastit hastalığı…
MASTİT NEDİR ? NEDEN OLUŞUR ?
Memede abse ve enfeksiyon (Mastit), daha çok süt veren annelerde veya yeni sütten kesmiş kadınlarda görülen bir çeşit meme iltihabıdır. Emzirme sırasında meme başında oluşan çatlaklardan meme içi dokusuna giren çoğunlukla Stafilokokus aerus veya nadiren streptok ailesinden bakterilerin yol açtığı bir enfeksiyondur. Eğer tedavi edilmez ise meme absesi oluşmaktadır. Meme absesi genellikle meme başından 1 cm den daha uzakta oluşmaktadır.
- Lohusalık dışında meme enfeksiyonu ender olarak görülmektedir.
Bu durumda, altta yatan nedenler ; şeker hastalığı (diyabet), kronik hastalıklar, AİDS veya bağışıklık sistemini zayıflatan diğer hastalıklar araştırılmalıdır.
- Annenin stres altında süt kanalları yeterince uyarılmazsa süt kanallarında yığılma olur ve buda iltihaba sebep olabilir.
- Anne lohusalık döneminde yeterince emzirememesi sonucunda da memede süt birikmesine bağlı meme dokusunda sertlik, titreme ateş yükselmesi olabilir ve bu tabloya genelde ‘süt ateşi’ adı verilir.
LOHUSALIKTA NEDEN MASTİT DAHA SIK GÖRÜLÜR ?
Meme organı çeşitli bez ve kanallardan oluşur ve bunlar koyu kahverengi renkteki meme başına açılırlar. Lohusalık döneminde bu kanallar süt ile dolar. Emzirme sırasında ise bu kanallardan veya çevresindeki dokudaki emzirme nedeniyle ortaya çıkan çatlaklardan bakterilerin meme dokusuna girmesi kolaylaşır. Meme iltihabı sıklıkla lohusalık döneminde olan meme enfeksiyonlarıdır. Lohusaların ortalama % 1-4’ünde doğumdan sonraki ilk haftalarda görülür. Lohusalık dışında meme dokusunun bakteri nedenli iltihapları nadirdir.
MASTİT, BELİRTİLERİ NADİR ?
• Memede ağrı
• Hassasiyet,kızarıklık
• Ele kitle gelmesi,
• Meme ucundan anormal akıntı.
• Ateş
• Koltuk altı bezlerinde şişme.
MASTİT KORUNMANIN YOLLARI NELERDİR ?
Mastit, yeni doğum yapan anneler için olası bir endişe konusudur. Bu infeksiyonlar en sık olarak doğumdan yaklaşık 1-2 hafta sonra meydana gelir ve bunlara, normal olarak meme yüzeyinde yaşayan Stafilokok aureus veya streptok bakterileri neden olur. Bitkinlik, stres ve süt kanallarının tıkanmasına yol açan dar giysiler enfeksiyona yatkınlığı artırır. Çatlamış ya da acıyan meme uçları da, memenin tam olarak boşaltılamamasına neden oluyorsa, yetersiz emzirme sonrasında memede süt kalıyorsa enfeksiyona eğilim yaratabilir.
Önemli olan mastit oluşmadan önce önlemini almaktır. Meme başı çatlaklarını önlemeye yardımcı olmak ,göğsü emzirmeye hazırlamak, rahatlatmak ve meme başı çevresinde bakteri, mantar oluşumunu engellemek gerekir.Bunun için özel olarak geliştirilmiş içerisinde aynı zamanda Lanolin ve Zeytinyağı olan Nas Lanolin krem’i hamileliğin 8.ci ayından itibaren göğüs ucuna tatbik edilmeye başlanmalıdır. Zeytinyağının antiseptik özelliği vardır, Kuru cildi canlandırır, kırışıklıkları azaltır. Zeytinyağı cildi yumuşatır ve esnek, pürüzsüz bir görünüm verir.Ayrıca göğüs ucunda bakteri ve mantar üremesini engellemeye yardımcı olmaktadır.
Lanolin’in faydaları;Çatlamış yada ağrılı meme uçlarını rahatlatır.Gebelik çatlaklarının önlenmesinde etkendir. Cildin kaybettiği nemi geri kazandırırken etkin ve doğal tedavi sağlar.
Diğer cilt tahrişlerinin ( dudak.burun,dirsek,eller ve pişikler vb.) tedavisini hızlandırır. Meme uçlarının çatlamasını önlemeye yardımcıdır.
MASTİT NASIL TEDAVİ EDİLİR ?
Üşüme ve titreme, ağrılı, sıcak ve hassaslaşmış memeler mastit semptomları olarak kabul edilir. Lohusalar eğer bu semptomları yaşıyorsa, hemen uzman hekim ile irtibat kurmalıdır, çünkü zaman geçirmeden yapılan tedavi çok etkili olur ve yinelenmelerin önlenmesine katkıda bulunur. Hekim büyük olasılıkla evde uygulayabileceğiniz bir tedavi reçetesi verecektir. İzlenmesi gereken bazı basit ilkeler şunlardır:
• Günde en az 1,5 – 2 litre su için.
• Bol bol dinlenin.Doğru beslenin…
• Meme ucunu lanolin ve zeytinyağı içeren içeren kremler ile nemlendirilmeli ve çilt tahrişleri önlenmelidir.
• Ağrıyı rahatlatmak ve drenajı desteklemek için memelere nemli sıcak kompres uygulayın. Meme enfeksiyonu sütün enfekte olmasına yol açmaz, dolayısıyla doktorunuzun da görüşünü almak kaydıyla bebek emzirmeye devam edilebilir çünkü antibiyotiğe gereksinimin olursa bu durum doktorunu antibiyotik seçimini etkileyebilmektedir.
• Enfeksiyonlu memenin boşalttığından emin olunmalıdır alternatif olarak göğüs süt pompası yardımıyla boşaltılmalıdır.
Op.Dr.Hakan Seven
Asya Hastanesi
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
DİĞER HABERLER
Türkler Evlilikte Az Çocuk İstiyor!
Yapılan bir araştırmaya göre Türkler, evlilikte eskiye göre çok çocuk istemediği açıklandı.
Gebeliği Engelleyen 5 Önemli Neden
Kısırlık tedavisi gören kadınlarda pek çok faktör başarıyı olumsuz etkileyebiliyor.
“Clooney’nin evleri Türkiye'de satışta”
“Mükemmel Olmak Zorunda Değilsiniz!”
“Saç Kırılması Nasıl Önlenebilir?”
“AVON'un yüz güzeli Aslı Aktemur ”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32