Neden aşerilir, aşermek nedir?
Aşeren hamileler bu haberimiz size özel!... İşte aşermenin gerçek tarifi…
Meselenin aslını bilmeyen bazıları; Yine kim bilir ne yedin? diye hanımını suçlar. Hanımlar da kendi aralarında konuşurken; Aman benim hamileliğim çok sıkıntılı oluyor. diyerek tekrar çocuk sahibi olmak istemediklerini söylerler. Bazıları da kış ortasında karpuz, yazın portakal isteyerek etraflarındakiler seferber ettiklerinden söz ederler. Mide bulantısı, kusma veya belli gıdalara karşı aşırı isteklilik veya isteksizlik olarak bilinen, hamileliğin göstergesi olan belirtiler, halk arasında aş erme deyimi veya sabah hastalığı ile ifade edilmektedir. Aş erme belirtileri genellikle hamileliğin ilk üç ayı içinde 7- 12 haftalar arası müşahede edilir.
Aş ermenin klinik göstergesi olan bulantı ve kusmaların şiddeti, bünyeden bünyeye ve beslenme muhteviyatına bağlı olarak değişir. Hamile kadınların çoğunda bulantı ve kusma şikayetleri, hamileliğin dördüncü ayından itibaren kesilir . Çok az kadında bu şikayetler dördüncü ve beşinci aya kadar uzayabilir. Aşermek hastalık değil Sızıntı dergisinin mayıs sayısında Dr. Selim Aydın ın imzasıyla yer alan yazıda son yıllarda yapılan araştırmaların aş ermeye Allah ın birçok hikmetler yüklediğini belirtiyor. Çünkü aş ermek bir sıkıntı veya hastalık değil, tam aksine yavruyu koruyan bir fizyolojik kalkandır.
AŞ ERMEYE NE SEBEP OLUR?
Hamileliğin başlangıcında artan ve anne ile yavru arasındaki alışveriş yolu olan plasentadan salınan östrojen, anne adayının koku alma duyusunun hassasiyetini artırır. Bu açıdan östrojen bakımından daha zengin olan hamile kadınlar, ilk üç ayda erkeklere nazaran daha iyi koku alırlar. Östrojen ve progesteron hormonları ayrıca beyin sapındaki hassasiyeti artırarak kandaki çok az miktarda bulunan toksinlerin zehirlerin keşfedilmesini sağlar. Beynin bu bölgesi kanda bulunan toksinin farkına vardığında, bulantı ve kusma hislerini harekete geçirir.
Hamilelikte bulantı ve kusmayla karakteristik aş erme sendromunu yaşayan kadınların düşük yapma ihtimalinin çok düşük; aş erme sendromu yaşamayan hamilelerin ise, düşük yapma ve sakat bebek doğurma risklerinin oldukça yüksek olduğu da ortaya çıkarılmıştır. Aş erme ile ilgili şikayetlerin en yoğun olduğu dönem, aynı zamanda hamileliğin en kritik dönemidir. Gebeliğin bu ilk üç ayında, organlar oluştuğundan embriyonun kimyevi maddelere en fazla hassas olduğu süredir. Bu dönemde hayati ve mucizevi bir değişiklik yaratılarak, annenin bağışıklık sistemi, embriyonu reddetmemesi için baskılanır. Bu sayede embriyon reddedilmeden rahimin duvarına ağacın toprağa kök salması gibi sıkıca yapıştırılır. İmmün sistemin baskılanması yavru açısından çok önemli bir avantaj iken, anne için hastalık yapıcı mikroplara karşı açık ve hassas hale gelmesi bir dezavantajdır. Bağışıklık sisteminin baskılandığı bir dönemde hamile annenin bozulmuş gıdaları ve potansiyel olarak parazit ve hastalık yapıcı mikroorganizmalar taşıyan gıdaları almaması için, annenin beyindeki koku ve tat reseptörleri alıcılar çok hassas hale getirilir. Aş erme döneminde hamile kadınların en fazla tiksindikleri ve canlarının çekmediği yiyeceklerin başında; et, balık, tavuk ve yumurta gibi gıdalar gelir. Bu gıdaların modern hijyenik saklama ve gıda ambalajlama şartları hariç tutulursa hastalık yapıcı mikroorganizmaları ve parazitleri taşıma ihtimali oldukça yüksektir . Aş erme; hastalık değil, anne ve çocuğa şefkat ve merhametin açık bir tecellisinin sahnelendiği fizyolojik uyum hadisesidir.
DİĞER HABERLER
Türkler Evlilikte Az Çocuk İstiyor!
Yapılan bir araştırmaya göre Türkler, evlilikte eskiye göre çok çocuk istemediği açıklandı.
Gebeliği Engelleyen 5 Önemli Neden
Kısırlık tedavisi gören kadınlarda pek çok faktör başarıyı olumsuz etkileyebiliyor.
“Gülben Ergen: “Anneliğim Yaşama Sebebim””
“Eminem’in klibi Michael Jackson’ı çileden çıkardı”
“Turkuaz ve Kahvenin Büyülü Dansı!”
“Çocukların Bilgisayar Oyunlarına Hapsolmasına İzin Vermeyin!”
“Ramazan Ayında Egzersizi İhmal Etmeyin!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32