ANNE - ÇOCUK

Psikolojik destekli tüp bebek tedavileri daha başarılı...

Op. Dr. Osman Denizhan Özgün, tüp bebek uygulamaları öncesinde ve tedavi sırasında anne baba adaylarına verilecek psikolojik danışmanlığı anlattı.
 
   
 
 
     
İnfertilite’nin İhmal Edilen Yönü: Çiftlerin Ruhsal Durumu

Türkiye’de ilk tüp bebek uygulamasını gerçekleştiren ekipte yer alan Op. Dr. Osman Denizhan Özgün, tüp bebek uygulamaları öncesinde ve tedavi sırasında anne baba adaylarına verilecek psikolojik danışmanlığın, başarı oranlarına olan etkisini değerlendirdi.

Maya Tüp Bebek Merkezi’nden Op. Dr. Osman Denizhan Özgün: “Tüp bebek tedavisi, infertil bir çiftin karşısına çıkan son seçenek ya da yıpratıcı uzun bir sürecin sonunda varılan son durak oluşundan dolayı ayrıcalıklı bir öneme sahiptir. İnfertilite sürecinde oluşan psikolojik etkiler, bu süre uzadıkça şiddetini artırmaktadır. Bu yönüyle tüp bebek tedavisindeki çiftlerin tedavinin daha ilk basamağı olan tanı koyma aşamasında psikolojik destek almaya başlamasını tavsiye ediyoruz. Merkezimizde tedavi süreci öncesinde ve tedavi sırasında verilen psikolojik destekle birlikte gebelik oranlarında anlamlı bir artış sağlanmış, depresyon ve anksiyete (sinirlilik) oranlarında ise belirgin bir azalma görülmüştür. Hastalarımızın % 79’u “Tüp bebek tedavisine başlamadan önce ve tedavi sırasında psikolojik destek almayı kabul ediyor.” dedi.

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE ERKEKLER DUYGULARINI BASTIRIYOR

Op. Dr. Özgün “Öte yandan kadın ve erkeklerin infertilite sürecine yaklaşımları belirgin farklar göstermektedir. Kadınlar duygularını daha çok ifade ederken, erkekler pek fazla sorun yokmuş gibi davranma eğilimindedirler. Farklı tedavi protokolleri uygulanan çiftlerin psiko-sosyal değerlendirmelerinde, kadınlarda depresyon ön plana çıkarken erkeklerde bastırılmış anksiyetenin varlığı gözlenmiştir. İnfertilitenin kadının ya da erkeğin değil, çiftin problemi olduğunu ve takım ruhuyla yaklaşılması gerektiğini akıldan çıkarmamak gerekir. Bu sorun eşler arasında paylaşıldığında ve tedaviyi üstlenen ekip olayın ruhsal boyutunu dikkate alarak davrandığında tedavi süreci olumlu yönde gelişmektedir. Bu nedenle, çiftler her aşamada tedavi ekibinden yardım istemekten kaçınmamalıdır.” dedi.

Maya Tüp Bebek Merkezi’nde, kısırlık tedavisi için başvuran çiftlerin tıbbi tedavileriyle paralel giden bir psikolojik destek programı uygulanıyor. Bu uygulama ile çiftlerin yaşadıkları psikolojik ve sosyal zorlanmalarla baş etme becerile¬rini geliştirmeye yönelik destek hizmetleri kapsamlı şekilde sunuluyor.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>