Aşıkların hormonları eşitleniyor
Vücutta bulunan hormonların düzeylerinde aşık olunduğu zaman çeşitli değişiklikler olduğu ortaya çıktı. Bu değişiklik aşıkları birbirine dengeliyor.
![]() |
||
İtalya'da bulunan Pisa Üniversitesi'nde çalışan araştırmacı Donatella Marazziti tarafından yapılan ve New Scientist Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmaya göre, kadın ve erkekler aşık oldukları zaman daha önce hiç görülmediği kadar birbirlerine benziyor. Aşık insanların hormonlarının yapısını ve hormonlarda yaşanan değişiklikleri inceleyen Marazziti, en ilginç verilere "testesteron" hormonu hakkında ulaştı. Aşık olan erkeklerde, cinsellik isteği ve saldırganlıkla ilişkili olan testesteron hormonu seviyesinde, aşık olmayan erkeklere göre bir düşüş yaşandığını belirleyen Marazziti, aşık olan kadınların vücudunda yer alan testesteron hormonlarında ise diğer kadınlara oranla bir artış olduğunu gözledi.
Araştırmanın sonuçlarına göre, hormonlar aşık çiftleri birbirine benzetiyor, öyle ki beraber yaşamaya koşullanan bireylerin arasındaki farkları bir bakıma doğa ortadan kaldırıyor. Marazziti, araştırmaya katılan gönüllüleri iki yıl sonra tekrar incelediğindeyse, aşkı biten deneklerde hormon seviyelerinin normale döndüğünü de belirliyor.
STRESTE DE ARTIŞ YAŞANIYOR
Marazziti'nin hormonlarla ilgili yaptığı araştırmanın ilginç bir yönü de aşık kadın ve erkeklerde, bir stres hormonu olan "kortisolün" hormonunun da yüksek çıkması. Aşık çiftlerin bir bakıma stresli bir ruh halinde olduklarını gösteren bu değişim yine aşk sona erince normale dönüyor.
Marazziti, 1999 yılında yaptığı bir araştırmada ise, aşık olan insanların beyinlerinde "seratonin" adlı yatıştırıcı etki yapan maddenin normalin altında olduğunu tespit etmiş ve bunu, "aşık insanların zamanlarının büyük bir kısmını biri ya da bir şey hakkında endişelenerek geçirdiği" şeklinde yorumlamıştı.
DİĞER HABERLER
Aklını Alırım Diyenlerdenseniz…
Her daim aklında olmak için romantik önerilerimizi uygulayın, pişman olmayacaksınız.
Olayı Akışına Bırakın
Olayı akışına bırakın ve ne düşünüyorsanız, ne hissediyorsanız, partnerinize onu söyleyin.
““Türk Uzay İnsanı”nın Ünvanını Bulan Kişiye 10 Bin TL Ödül!”
“Tom Cruise ve Morgan Freeman`lı Oblivion Bu Cuma Sinemalarda!”
“Gebelikte Sırt Ve Karın Ağrısı”
“Tasarımcı Meral Saatçi’den Bi` Sihir’e Destek”
“Seren Akıska `Arasanda` Akustik Versiyonu Yayımlandı”
“İsminize Göre Seks Performansınızı Hesaplayın!...”
DİĞER ADRESLER
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32













