Alternatif bir tatil arayışı içinde misiniz?
"Her yaz Bodrum, Fethiye, Antalya gibi yerlere gide gide yolları ezberlediniz mi? Hayatınızın monotonlaştığını düşünüyor ve bir heyecan katmak ister misiniz?" Emre Ayan'ın yeni yazısını okumak için tıklayın...
Çok uzun yıllar öncesinden beri, gezginlerin dünyadaki farklı kültürleri tanımak için tercih ettikleri en popüler iki rota İstanbul – Katmandu ve İstanbul – Kahire’dir. Birisi Avrupa’dan başlayıp tüm Ortadoğu’yu geçerek Afrika’nın kuzeydoğusunda bitiyor, diğeri ise Asya’nın derinliklerine kadar uzanıyor, aralarında dağlar kadar fark olan Avrupa ve Asya kültürünün birbirine dönüşümüne adım adım tanık olmanızı sağlıyor. İki rotada 1960’lardan sonra çok popüler oldu ve dünyanın her yerinden gelen gezginler bu rotaları gezdiler. Ancak maalesef son yıllarda her iki rotada çıkan savaşlar ve çatışmalar, tek amaçları gezmek görmek ve dünyayı tanımak olan gezginlerin rotalarını başka yerlere çevirmelerine neden oldu. Son bir yıldır istikrara kavuşan ve artık ciddi bir güvenlik problemi kalmamış olan İstanbul – Katmandu rotası eski popülerliğini yavaş yavaş yakalamaya başladı. Bu yıl yeniden İstanbul – Katmandu otobüs turları düzenleniyor. Sırt çantasını alıp yollara düşenlerin sayısı gitgide artıyor. Önümüzdeki 4 hafta boyunca bu seyahati Çilek’in sayfalarında birlikte yapacağız. Sehayatin püf noktalarını, yanınıza almanız gereken eşyaları, İran’ı, Pakistan’ı, Hindistan’ı ve Nepal’i ayrı yazılarda anlatacağım. Bir gün zamanınızı ayarlayabilirseniz bir de bakmışsınız elinizde Ağrı otobüs bileti otogarda otobüs bekliyorsunuz.
Zaten Katmandu’ya gitmek için hiçbir zaman kendinizi hazır hissedemezsiniz. Çünkü bu hiç alışık olmadığınız bir seyahat olacak. Önceden nerelerde kalacağınızı, hangi otobüse yada trene bineceğinizi hatta nerede kaç gün kalacağınızı bile belirleyemezsiniz. Her tatile çıkmadan önce yaptığınız temel hazırlıklar bu seyahatin doğasına aykırı. Çünkü Katmandu’ya plan yaparak varamazsınız. Sadece yola çıkmanız yeterli. Merak etmeyin gerisini gezginlerin sehayat perileri halledecek. Tüm seyahat boyunca canınızın istediği yere gideceksiniz, canınızın istediği kadar kalacaksınız ve canınız neyi istiyorsa onu yapacaksınız. Özgürlüğü ve bağımsızlığı sonuna kadar tadacaksınız.
Bu geziyi yapmak için ideal süre iki , üç ay. Eğer vaktiniz müsait ise dört, altı ay daha iyi. Sakın bu süreleri okuyunca bu kadar uzun tatil mi olur! deyip saçmaladığımı düşünmeyin. Çünkü Katmandu’ya gitmek için tek problem zamanı ayarlamak. Maddi yönden endişe edecek bir durum yok. Hindistan’da acemi bir gezgin günlük ortalama $5 -$6, Nepal’de ise $2-$3 harcar. Yani İstanbul’da yiyeceğiniz bir McDonalds hamburger mönüsü fiyatına Katmandu’da bir gün geçirebilirsiniz. Bahsettiğim fiyatlar otel, 3 öğün yemek ve transfer dahil toplam fiyatlardır. Tecrübe kazanınca yani Asya tipi pazarlık etmeyi, ucuz otel ve lokantaları bulmayı öğrenince bu rakamlar dahada aşağıya düşüyor. Yani üç dört aylık bir seyahatin toplamı, dört ülkeyi (İran-Pakistan-Hindistan ve Nepal) baştan başa gezmek, yol, vizeler, yemek, otel, müze-tapınak-saray biletleri dahil $800-$900 dolara çıkabiliyor. (Alışverişi abartmamak ve lüks aramamak şartıyla!) Aslında İstanbul’dan yola çıkıp ara şehirlerde hiç vakit kaybetmeden Katmandu’ya 13- 14 günde varmak ve uçakla geri dönmek mümkün. Ama bu seyahati 15 günde bitirmek ne kadar anlamlı olur ve ne kadar dinlendirici olur orasını bilemiyorum. Yine de zamansızlıktan dolayı bunu deneyenler var.
Yaz tatilinde, iş değişikliği arasında yada ücretsiz izin alarak kendinize birkaç ay ayırabilecekseniz bu seyahati değerlendirmelisiniz. Elinize bir harita alın. Basit bir çanta hazırlayın ve otogara gidip Ağrı biletinizi ayırtın. Ağrı’da otogarda inince Doğubeyazıt’a giden otobüslere binin. Doğubeyazıt’tan Gürbulak’a minibüsler var. İşte İran sınırına vardınız bile. . .
Haftaya: Seyahatin İran’la ilgili kısmı, gidilecek ve görülecek yerler, İran için tavsiyeler
Çantanızı hazırlarken:
Rahat bir sırt sistemi olan 50 – 60 litrelik dağcıların kullandıkları gibi bir sırt çantası ve 10 – 15 litrelik bir günlük çanta alın. Yanınıza ne kadar az eşya alırsanız o kadar rahat edersiniz. İki yada üç t-shirt, şort, pantolon, sandalet, trekking ayakkabısı, yağmurluk, bir polar yada kazak ve bir şapka kıyafet olarak yeterli. Ayrıca bulunduğunuz ülkedeki yerel kıyafetleri temin edip giyerseniz çok daha kolay gezersiniz. Sabun, tuvalet kağıdı ve şampuan alın. Otel odalarında bulamayabilirsiniz. Sinek kovucu krem yada sprey gerekli olabilir.Giysinizin içinde taşıyacağınız boyun yada bel askılı iç cüzdan alın. Pasaportunuz, kredi kartları ve seyahat çekleriniz her zaman bu iç cüzdanınızda bulunsun. Günlük ihtiyacınız kadar parayı cebinizde taşıyabilirsiniz.
Sağlık Uyarıları:
Hepatit aşılarını olun. Bu aşılar 3 tekrarlı olup aralarda belli süreler geçmesi gerekiyor. Bu yüzden sakın son güne bırakmayın. Daha önce olmadı iseniz doktorunuza danışarak tetanos, çocuk hastalıkları gibi aşıları yaptırın. Mutlaka yanınıza sıtma için koruyucu ve tedavi edici haplar alın. Antibiyotik, ağrı kesici, deri pomatları, aspirin, grip ilacı, yanık merhemi, yara bantları ve varsa özel ilaçlarınızı koyacağınız detaylı bir ilk yardım çantası oluşturun ve ilk yardım çantanızdaki malzemelerin nasıl kullanıldığını öğrenin! Özellikle Asya ülkelerinde basit hastalıklarda hastaneye gitmek yerine kendi kendinizi tedavi etmek isteyebilirsiniz.
Genel Tavsiyeler;
- Kredi kartı ve seyahat çeklerini hemen hemen tüm seyahat boyunca büyük şehirlerde kullanabiliyorsunuz. Bir miktar nakdin haricinde ana parayı bankada tutmak yada çek olarak taşımak en güvenli ve tavsiye edilen yol. Nakit paranızı toplu olarak tek bir yerde taşımak yerine iki yada üçe bölerek dağıtmanız zor durumda işinize yarayabilir.
- Eğer yanınızda şişirebilen yada fazla yer kaplamayan bir yastık taşırsanız uzun otobüs yada tren yolculuklarını biraz olsun rahat hale getirebilirsiniz.
- Para ve pasaportunuzu tüm seyahat boyunca yanınızdan hiç ayırmayın. Kimseye bu konuda güvenmeyin.
- Pazarlık konusunda tüm gücünüzü kullanın. Hindistan, Nepal gibi ülkelerde bazen teklif edilen fiyatın onda birine inmek mümkün. Ancak bunun için sabırlı olmanız ve hatırı sayılır bir zaman harcamanız gerekiyor. Pazarlık sadece sokak satıcılarında değil dükkanlarda etiketi olan ürünlerde de geçerli.
- Internet cafeleri İran dahil her yerde bulmak mümkün. Eğer yanınızda dijital fotoğraf makinesi varsa fotoğrafları arkadaşlarınıza mail ile ulaştırabilirsiniz.
- İran için vize gerekmiyor. Pakistan, Hindistan ve Nepal vizelerini yola çıkmadan temin edebilirsiniz. Eğer zaman limitiniz yok ve vize beklemek için üç beş gün harcayabilirim diyorsanız tüm vizeleri yolda da alabilirsiniz.
- Öğrenci iseniz mutlaka Uluslar arası öğrenci kimlik kartı çıkarttırın (www.genctur.com’dan ayrıntılı bilgi alınabilir). Böylece pek çok müze ve saray girişinde, tren ve otobüs biletlerinde %50 indirimden yararlanabilirsiniz.
- Çantalarınızı hiçbir zaman gözden ayırmayın. Özellikle Hindistan’da hırsızlık olayları olabiliyor. Kimseye çantanızı emanet etmeyin. Çantanızı sırtınızdayken bile fermuarına bir asma kilit takarak kilitli taşıyın.
- Yanınızda birkaç asma kilit taşıyın. Bazı otel odaları kilitli değil ve asma kilit takılabilen mekanizmaları var. Eğer unutur yada kaybederseniz yola çıktıktan sonra da satın alabilirsiniz.
- Yanınıza en incelerinden basit bir uyku tulumu alabilirsiniz. Gerektiğinde çarşaf niyetine yada üşürseniz ısınmak için kullanabilirsiniz.
- Eğer Himalaya’larda trekking yapmayı düşünüyorsanız yanınıza ufak bir fener ve yedek pil alın. (Tercihen kafa lambası olsun.)
- Fotoğraf çekmeyi sevmiyor olsanız bile mutlaka yanı
DİĞER HABERLER
Annelerini Dinleyen Genç Kadınlar Riskten Kaçıp Nakite Sarılıyor Yatırım Yapmıyor
Genç girişimci kadınları riskten kaçmadan yatırım yapmaya davet etti...
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’na Son 30 Gün
Dünyanın en büyük spor organizasyonu olan olimpiyatlar için geri sayım sürüyor.
“Fransız Güzele Türk Dokunuşu”
“Cilt Güzelliğinin Altın Anahtarları”
“Kış Sebzeleri ile Soğuk Kış Günlerinde Bağışıklık Sistemimizi Güçlendirin”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32