DİĞER HABERLER

Geleceğin iletişimini belirleyecek cihazlar...

Şehirleri sanal bir ağ gibi saracak olan 100 kat hızlı kablosuz internet...
 
   
 
 
     
Şehirleri sanal bir ağ gibi saracak olan 100 kat hızlı kablosuz internet, VOIP cep telefonu gibi teknolojiler sayesinde gelecekte iletişim daha kolay ve daha ucuz olacak.

Dünyada cep telefonu sayısı 1.5 milyarı aştı ve daha da artmaya devam edeceği kesin. Havayolu şirketleri yakında uçaklarda cep telefonu kullanımına izin verecek. Kablosuz internet (hotspot) artık belirli noktaları değil, örneğin ABD'de San Francisco için planlandığı gibi tüm şehri kapsayacak. Şimdikinden tam 100 kat hızlı internet bağlantısı için ise çalışmalar sürüyor.

Bütün bu gelişmelere bakarak iletişim teknolojisinin geleceğinin parlak olacağını tahmin etmek hiç zor değil. Yeni teknolojiler, iletişimi kolaylaştıran yeni ürünlere dönüşüp hayatımıza giriyor.

İşte iletişim teknolojisinin geleceğine ışık tutan yeni teknolojilerden birkaç örnek:

FOTO VOIP..

İnternet üzerinden telefon görüşmesi (VOIP) giderek daha fazla sayıda kullanıcının dikkatini çekiyor. Cep telefonundan VOIP görüşmesinde ise uyumlu cep telefonu modelleri kullanılarak kablosuz internet bağlantı noktalarında (hotspot), neredeyse bedava telefon konuşması yapılabiliyor. Örneğin İstanbul kablosuz internet örtüsüyle kaplanırsa, bu cep telefonlarıyla çok ucuza görüşme yapılabilecek. Sistemin adı VoWi-Fi. Vonage şirketi bu yıl sonuna kadar VoWi-Fi telefonunu satışa çıkaracağını açıkladı. Nokia ve Motorola da çalışıyor.

FOTO MKRO
Geleceğin reklam aracı..

Lunar Design tarafından tasarlanan, sadece birkaç milimetre kalınlığındaki Micromedia kağıt ekran, müzik çalıp ve film gösterebiliyor. Bu yönüyle özellikle reklamcılık sektörünün gözdesi olması bekleniyor. Dijital içerikler ekrana örneğin bir video kameradan, kablosuz olarak yüklenebiliyor. Üzerinde küçük bir batarya ve Wi-Fi anten var. 2015 yılında 10'luk ekran paketinin 35 dolara satılacağı tahmin ediliyor.

FOTO LAPTOP..

100 dolarlık bilgisayar projesi MIT Üniversitesi'ne bağlı Media Labs laboratuvarının kurucusu Nicholas Negroponte'ye ait. Bilgisayar 500 MHz işlemci, 1GB sabit disk gibi temel özelliklere sahip. Cep telefonlarıyla da uyumlu. Negroponte, çalışan bir prototip modeli bu ay içinde tanıtmayı planlıyor. Projeye katılan ülkeler ilk laptoplarını 2006'da alacaklar. 100 dolarlık laptop, özellikle ülkelerin eğitim bakanlıklarının dikkatini çekiyor. Türkiye'den ise bilinen bir talep yok.

FOTO UBIK..
Geleceğin cep telefonu..

Ubik isimli bu katlanabilir cep telefonunda yüksek çözünürlüklü bir ekran var. Cihaz kapatıldığında ekran katlanabiliyor, boyutu ise bir "post-it" kağıt kadar oluyor. Cihaz ister bir telefon, e-mail cihazı ya da bir oyun makinesi olarak kullanılabiliyor. Yani küçük bir laptop gibi. Biometrik optik tarayıcı ise cihazın kullanıcısı dışında çalıştırılmasına izin vermeyecek.

FOTO YASTIK..
Robot yastıkla empatik iletişim..

Thu Hug (kucaklama) adlı bu buluş ilginç bir cep telefonu. Teknoloji kucaklamanın yerini tutmuyor. Carnegie Mellon araştırmacıları fiziki dokunuş sağlayan kablosuz telefon ve sensör teknolojisini kullanan bir yastık tasarladı. Yastığın insan gibi kolları var. Diyelim ki, bir çocuk başka ülkedeki anneannesini kucaklamak istiyor. Bunun için yastığın sol kolunu sıkıyor ve anneannesinin ismini yastığın ortasındaki mikrofona söylüyor. Ses tanıma yazılımı ismi belirliyor ve diğer tarafı arıyor. Anneannenin yastığındaki ışıklar yanıp sönüyor, ses çıkarıyor. Anneanne kucaklamayı kabul etmek için yastığın sol kolunu sıkıyor ve "merhaba" diyor. Böylece ses bağlantısı kuruluyor. Ayrıca sensörler hareketi veri akışına çeviriyor ve titreşim olarak diğer tarafa gönderiyor.

FOTO ADIM..
Adımları izleyen mobil cihazlar..

Cep telefonları ve laptoplar hırsızlar için kolay hedef. Finlandiya'daki VVT Technical Research Center'da çalışan bilim adamları mobil telefon ve notebook bilgisayarları, sahibinin yürüyüş modelini kaydedip, analiz eden bir yazılım ve sensörlerle donattı. Eğer makine alışılmadık adımlarla yürüyen biri tarafından taşındığını fark ederse şifre girilene kadar kendini kilitliyor. Parmak izi ve kod girişi gibi aktif metodlar yerine pasif kimlik belirleme yöntemi kolaylık sağlıyor.


Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>