2001 yılından bu yana Eğitim ve Yönetim Danışmanlığı alanında hizmet veren, güven düzeyi yüksek kurum kültürünün oluşturulmasına, kısa ve uzun vadede kendi kurumlarının performansının yükseltilmesine yönelik yaptığı çalışmalar ile birçok kez ödüle layık görülen Indus Eğitim&Yönetim Danışmanlık’ın kurucusu Efsun Yüksel Tunç, yeni yazısında “Patron” ile konuşmanın sırlarını veriyor.
İş hayatında tabi ki herkesle iletişim kuruyoruz ve bazen zor konuşmalar yapmak zorunda kalıyoruz. Herkesin kişisel olarak bir iletişim tarzı, duruşu, kendimizi ifade etme yolu vardır. Konuştuğumuz kişiye göre dikkat etmemiz gereken noktalar olduğu da muhakkaktır.
Genel anlamda iyi bir iletişimci, doğal ve dostça ses tonuna sahiptir. Kendini açık-net ifade eder, yorumdan sakınır, diplomatik dile sahiptir ve olumlu-yapıcı-çözümcü bir tarzı vardır. İyi iletişimciler, empatik olur, etkili dinler, sorular sorar ve geribildirim alıp vermesini bilir, beden dillerini de başarılı bir şekilde kullanırlar. Tüm bu becerilere sahip olmanın yanında kişiye göre ayarlamalar yapmak da işin önemli bir parçasıdır.
Patronla konuşmak söz konusu olduğunda insanların aklına olumlu ve/veya olumsuz pek çok deneyim gelir ve insanlar birkaç kez düşünmeleri gerektiğini varsayar. Çünkü patronla konuşmak bazen bir röportaj vermek gibi olur, soracağı bütün soruları tahmin etmek, o sorulara hazırlık yapmak, doğru kelimeler ve ifadelerle yanıt vermek bazen insanları heyecanlandırabiliyor. İşin belki de zor tarafı patronla konuşmak her zaman belirlenmiş bir buluşma olmayabilir. Ofise giriş yaparken, asansöre binerken, toplantı öncesinde herhangi bir zamanda o konuşma gerçekleşebilir. Proaktif olmak ve hazır cevaplılık becerisi patronla yapacağımız spontane konuşmalar için kritik konulardır.
Patronlar bazen rutin iş konuları dışında çalışanlarını daha iyi tanımak için konuşmalar yaparlar. Sorabilecekleri soruları bilmek hazırlık yapmamız için bir fırsat olacaktır:
• Beş yıl içinde kendini nerde görüyorsun?
• Şirketimiz için düşüncelerin neler?
• Zorlu konularımız için tavsiyelerin neler olur?
• İş dışında neler yapıyorsun?
Hayatın içinden gelen sorulara iş ile ilgili sorular kadar hazırlıklı olmak patronla konuşmayı kolaylaştıracaktır.
Patronumuzla bizim konuşacaklarımız varsa, ilk kural randevu almak ve bir toplantı organize etmek. İkinci kural zamanımıza göre ele alınacak konuları doğru belirlemek olmalı. Gündemimiz üzerinde sağlam bir hazırlık yapmamız ve gelebilecek her türlü soruya/yoruma/karşıt görüşe göre bir profesyonel yaklaşıma sahip olmamız konuşmanın başarısını artıracaktır.
Konuşma beklediğimiz gibi ilerlemezse, hayır derse, gülerse ve/veya bizi rahatsız edecek bir şekle dönüşürse profesyonelliğimizi koruyarak, zaman ayırdığı için teşekkür edip geribildirimlere göre hazırlanıp tekrar görüşmek istediğimizi söylemeliyiz.
Eğer konuşma yaptığımız patronların tarzını, rengini, iş yapış ve iletişim kurma şeklini biliyorsak, patronla konuşmak daha keyifli, geliştirici ve sonuç odaklı olacaktır. Şimdi vakit karşımızdaki kişiyi daha iyi analiz edip tanıyarak, iletişimi becerimizi geliştirip fark yaratan konuşmalara imza atma vaktidir.