DİĞER HABERLER

"Schengen Vizesi" nedir?

Yurtdışı tatiline gitmeden önce "Schengen Vizesi" hakkında bilmeniz gerekenler... Nasıl alınır? Hangi ülkelerde geçerldir?
 
   
 
 
     
"Schengen alanı", Schengen anlaşmasına imza koyan ülkelerin (Avusturya, Belçika, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, İspanya, Portekiz) oluşturduğu alandır. Schengen Anlaşmasının amacı, üye ülkelerin Schengen alanı içerisindeki serbest dolaşımını sağlamaktır, dolayısıyla Schengen ülkelerinden biri tarafından verilen vize diğer tüm üye ülkelerin topraklarında geçerlidir.

Schengen üyesi ülkelerden birinde hukuki oturma hakkı elde etmiş tüm yabancılar herhangi bir Schengen ülkesine kısa dönemli ziyaretleri vizesiz gerçekleştirebilir. Ancak bu durumda tüm Schengen ülkelerince tanınmış geçerli bir pasaport ve oturduğu ülkenin resmi makamlarınca çıkarılmış resmi oturma iznini yanında taşımak zorundadır.

Hangi ülkeler, “Schengen alanı”na ve Fransa’ya girerken Vizeye ihtiyaç duymaz?

Schengen alanı”na ve Fransa’ya girerken Vizeye ihtiyaç duymayan ülkelerin listesi

"Tüm Avrupa Birliği üyesi ülkeler”. Schengen anlaşmasına taraf olup olmamaları önemli değildir.

Avusturya
İrlanda
İtalya
Yunanistan
Lüksemburg
Almanya
Hollanda
Fransa
Portekiz
Finlandiya
İspanya
Danimarka
İsveç
Belçika
İngiltere

Diğer ülkeler :

Andora, Liechtenstein, Arjantin, Japonya, Avustralya, İsrail, Bolivya, İzlanda, Brezilya, Macaristan, Kanada, Ekvator, Şili, Çek Cumhuriyeti, Kıbrıs, Malta, Meksika, San Marino, Monako, Polonya, Yeni Zelanda, Slovenya, Norveç, Slovakya, Güney Kore, Vatikan, İsviçre, U.S.A, Uruguay

Yukarıda adı geçen ülkelerin vatandaşları, Schengen alanına herhangi bir vizeye ihtiyaç duymadan girebilirler. Ancak, Schengen Alanı’nın sınırlarında veya daha sonra Fransa içinde her an kontroller yapılabilir. Kontroller; mali durum, konaklama veya dönüş biletinin varlığı konularında olabilir.

Aşağıdaki ülkeler, en fazla 3 aylık kalış amacıyla Fransa’ya girişte vize almayabilir ancak diğer Schengen ülkeleri için vize almaları gerekebilir:

Bermuda, Venezüella, Brunei, Singapur, Kosta Rica, Paraguay, Hırvatistan, Malaya, El Salvador, Litvanya, Estonya, Latviya, Guatemala, Honduras

Okul Gezisine katılmış küçükler:
Genelde, okul gezisine katılmış küçükler Fransa’ya girişte vizeden muaf tutulabilirler. Ancak, geçerli bir pasaport ve seyahat dokümanına mutlaka sahip olmaları gerekmektedir.

Vize için nereye başvurmalı?
Asıl hedefiniz olan (varmak istediğiniz) Schengen ülkesinin Büyükelçiliğine veya Konsolosluğuna başvurun.Asıl hedef ülkeniz, Schengen alanında en çok zaman harcayacağınız ülkedir. Eğer asıl hedef ülkeniz belli değilse Schengen alanında ilk giriş yapacağınız ülkenin Konsolosluğuna başvurun.

Başvurularınızı, oturduğunuz bölgedeki Konsolosluğa yapmanız gerekmektedir. İstisnai durumlarda, farklı bir Konsolosluğa başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak bu oldukça uzun zaman alacak bir işlemdir.

Vize Çeşitleri ve Gerekleri

Transit vize

Schengen transit vizesi size, bir ülkeye giderken bir veya daha fazla Schengen üyesi ülkenin topraklarından geçmenizi sağlar . Başvurular, transit vize almanızı gerektiren ilk ülkenin Büyükelçiliğine veya Konsolosluğuna yapılmalıdır. Başvuruda istenilen belgeler şunlardır;

- Pasaport veya başvurulan vizeden en az 3 ay daha fazla geçerlilik süresine sahip ve vize pulunun yapıştırılması için boş bir beyaz sayfası olan resmi seyahat belgesi

- Başvuruyu yapan kişi tarafından (küçükler söz konusu olduğunda velisi tarafından) imzalanmış ve doldurulmuş başvuru formu ve ona yapıştırılmak üzere pasaport için kullanılan boyutlarda bir resim. Daha fazla başvuru formu ve fotoğraf istenebilir.

- Ulaşım belgeleri; örneğin bir tren bileti, teyit edilmiş bir gemi bileti, veya kendi arabanızla seyahat ediyorsanız kayıt belgeleriniz ve ruhsatınız vb. Gerekiyorsa, sigorta belgeleri.

- Gerekli görüldüğü takdirde daha sonra ziyaret edeceğiniz ülkelerin vizeleri.

- İşverenden alınan bir mektup veya son 3 maaş bordronuz. Kendi işinizle uğraşıyorsanız avukatınızdan, mali müşavirinizden, birlikte çalıştığınız bankanın genel müdüründen veya yerel Ticaret Odanızdan alacağınız bir mektup. Öğrenciyseniz, okulunuzdan/üniversitenizden alacağınız ve kayıtlı olduğunuzu gösterir yeni tarihli bir mektup. “Au pair” iseniz işvereninizin pasaportu ve işverenden alınacak bir mektup.

Kalmayı düşündüğünüz süre içindeki giderlerinizi karşılayabilecek kadar maddi gücünüz olduğunu ispat eden belgeler (son banka defterleriniz veya seyahat çekleriniz vb.).

- 18 yaşından küçüklerin vize için başvurması durumunda, ailelerinden veya hukuki vasilerinden Fransa’ya seyahat edebilmelerine izin veren ve kendisinden sorumlu olacak kişiyi tayin eden yazılı bir belge almaları gerekmektedir. Bu mektup, başvuru yapan ile aynı milliyete sahip bir avukat, noter veya Konsolosluk görevlisi tarafından onaylanmalıdır. Son olarak da aile büyüklerinden (anne-baba) birinin pasaportu başvuru formuna eklenmelidir.

Başvurular, teslim edilen belgeler doğrultusunda değerlendirilecektir. Sonucun belirlenmesi süresi milliyetinize, yaşadığınız yere vb. göre değişecektir.

Kısa dönemli vize

Başvurulan vizeden en az 3 ay daha fazla geçerlilik süresine sahip ve vize pulunun yapıştırılması için boş bir beyaz sayfası olan resmi seyahat dokümanı

- Başvuruyu yapan kişi tarafından (küçükler söz konusu olduğunda velisi tarafından) imzalanmış ve doldurulmuş başvuru formu ve ona yapıştırılmak üzere pasaport için kullanılan boyutlarda bir resim. Daha fazla başvuru formu ve fotoğraf istenebilir.

- Kalmayı düşündüğünüz süre içindeki giderlerinizi karşılayabilecek kadar maddi gücünüz olduğunu ispat eden belgeler (son banka defterleriniz veya seyahat çekleriniz vb.)

- Teyit edilmiş bir Fransa’ya dönüş bileti veya seyahat acentanızca yapılan teyit edilmiş bir rezervasyon.
Otel rezervasyonunuzun teyidi veya Fransa’da ziyaret edeceğiniz kişinin yerel Polis İstasyonundan ("Gendarmerie" or "Commissariat de Police") alacağı kira ve yerleşim sertifikası ("Attestation d'Accueil")

İşverenden alınan bir mektup veya son 3 maaş bordronuz. Kendi işinizle uğraşıyorsanız avukatınızdan, mali müşavirinizden, birlikte çalıştığınız bankanın genel müdüründen veya yerel Ticaret Odanızdan alacağınız bir mektup. Öğrenciyseniz, okulunuzdan/üniversitenizden alacağınız ve kayıtlı olduğunuzu gösterir yeni tarihli bir mektup. “Au pair” iseniz işvereninizin pasaportu ve işverenden alınacak bir mektup.

- Sağlık sigortanız olduğunun kanıtı. Bunun için şu belgeleri vermeniz gerekir; AB milli pasaportu taşıyan bir eşiniz varsa, postaneden temin edilebilecek ve eşiniz tarafından sizin ona bağımlı olduğunuzu belirten imzalı E111 formu veya kalacağınız süre için geçerli seyahat sigortası veya diğer özel sağlık sigortaları.

- Fransa’ya iş için gitmeniz durumunda, bir Fransız firmasından resmi bir iş daveti mektubunu başvurunuza eklemelisiniz.
18 yaşından küçüklerin vize için başvurması durumunda, ailelerinden veya hukuki vasilerinden Fransa’ya seyahat edebilmelerine izin veren ve kendisinden sorumlu olacak kişiyi tayin eden yazılı bir belge almaları gerekmektedir. Bu mektup, başvuru yapanla aynı milliyete sahip bir avukat, noter veya Konsolosluk görevlisi tarafından onaylanmalıdır. Son olarak da aile büyüklerinden (anne-baba) birinin pasaportu başvuru formuna eklenmelidir.

Bireysel şartlara bağlı sebeplerle, ilave belgeler istenebilir. Bu şartlara uymamak vize başvurunuzun geri çevrilmesine sebep olabilir.

Sirkülasyon (uzun dönem vize)

Sirkülasyon vizesi; ticari, akademik veya mesleki gerekçelerle bir yıl içerisinde defalarca yurtdışına çıkmak zorunda olan kişilere verilir. Başvuru sırasında gereken belgeler, kısa dönem vize için gerekli belgelerin aynısıdır. Ayrıca, ziyaretlerin sıklığını onaylayan resmi dokümanlar da gereklidir.

Bireysel şartlara bağlı sebeplerle, ilave belgeler istenebilir. Bu şartlara uymamak vize başvurunuzun geri çevrilmesine sebep olabilir.

Transit Vize

Havaalanı Transit vizesi, kişinin Schengen üyesi ülkenin ulusal topraklarına geçmeden havaalanındaki uluslar arası transit bölgeden geçmesini sağlar. Şu ülkelerin vatandaşları Fransız Havaalanlarından geçerken transit vizeye ihtiyaç duyarlar; Afganistan, Arnavutluk, Bangladeş, Kongo, Eritre, Etiyopya, Gana, Haiti, İran, Irak, Liberya, Libya, Nijerya, Pakistan, Sierra Leone, Somali, Sri Lanka, Zaire.

Havaalanı transit vizesine başvuruda sunmanız gereken dokümanlar:

- Pasaport veya başvurulan vizeden en az 3 ay daha fazla geçerlilik süresine sahip resmi seyahat belgesi

- Başvuruyu yapan kişi tarafından (küçükler söz konusu olduğunda velisi tarafından) imzalanmış ve doldurulmuş başvuru formu ve ona yapıştırılmak üzere pasaport için kullanılan boyutlarda bir resim. Daha fazla başvuru formu ve fotoğraf istenebilir.

- Teyit edilmiş havayolu bileti.

- Gerekli görüldüğü takdirde, daha sonra ziyaret edeceğiniz ülkeler için vize.

18 yaşından küçüklerin vize için başvurması durumunda, ailelerinden veya hukuki vasilerinden Fransa’ya seyahat edebilmelerine izin veren ve kendisinden sorumlu olacak kişiyi tayin eden yazılı bir belge almaları gerekmektedir. Bu mektup, başvuru yapan ile aynı milliyete sahip bir avukat, noter veya Konsolosluk görevlisi tarafından onaylanmalıdır. Son olarak da aile büyüklerinden (anne-baba) birinin pasaportu veya ülkede değillerse fotokopisi başvuru formuna eklenmelidir.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>