DİĞER HABERLER

Vücudunuza Dövme Yaptırırken Aman Dikkat!

Vücut süsleme şekillerinin en çok bilinen, en yaygın kullanılanı olan dövme, cilt yüzeyinin hemen altına renk zerk edilerek uygulanan bir yöntemdir. Peki ya tehlikeleri...
 
   
 
 
     
Hint kınasıyla yapılan geçici dövmenin yanı sıra piyasada çok çeşitli hazır uygulanabilir geçici dövme türü de satılmaktadır.

Nasıl uygulanır?

Dövme yapımında kullanılan pigmentlerin renklendiricileri kozmetikte kullanılanlarla aynıdır. Yüzden fazla renk varyasyonu vardır, ancak en yaygın olanları kırmızı, yeşil, sarı, mavi ve beyazdır. Beyaz, renk tonları elde etmek için karışımlarda kullanılır.

Kalıcı dövmeler, renk pigmentlerini cilde sert, yuvarlak uçlu bir iğne vasıtasıyla zerk edilmesiyle yapılır. Makine ile yapılan bu yöntemde iğneler 14 iğne (ve dolayısıyla renk) kapasitesine kadar çıkabilen motorlu bir alete bağlıdır. Renkler cildin orta tabakasına dakikada 15-3.000 kez hızında zerk edilir. Doğrudan elle yapılan dövmede ise, dövme ustası herhangi bir alet kullanmadan doğrudan uygulama yapar. Seçilen şeklin zorluğuna göre bu işlem 15 dakikadan birkaç saate, hatta bazı durumlarda birkaç aya kadar uzayabilir.

Hatırlanması gereken, dövmenin kalıcı olduğu ve geri dönüşün çok pahalı (sadece lazerle silinebiliyor) olduğudur. Kimi dövmeyi kendini ifade şekli, kimi sanat olarak görür; ancak hayatın sonuna kadar taşınacak olan dövmenin iyi seçilmesi önemlidir.

Dövmenizi yaptırmak için temizliğinden emin olduğunuz bir yer saptayın. Dövme ustası hakkında bilgi veya referans almanız da gerekir. İyi bir usta size zaman ayırıp özellikle istediğiniz dövmeyi birlikte yaratmanıza yardımcı olur. Piercingde de olduğu gibi dövme atölyesinde de sterilizasyon için "autoclave" bulunmalı ve tek kullanımlık iğneler bulunmalıdır.
Dövmeyi yapmadan olayı her yönüyle kafanıza oturtun ve sakın ucuza kaçmayın. "Nasılsa lazerle sildiririm" diye düşünmek ucuza yaptırılmış bir dövmeden çok pahalıya kurtulmanız anlamına gelebilir.

Çıkabilecek problemler nelerdir?

Dövmenin doğrudan yarattığı komplikasyonlar tam olarak bilinmemektedir. Genellikle problemli dövmelere sebep olan amatörler çıkan sorunları bildirmemektedir. Ayrıca tüm dövme atölyelerinin güvenlik ve hijyen kurallarına harfiyen uymadıkları da bir gerçektir. Kanama, ağrı ve rahatsızlık beklenebilecek sıkıntılardır. Bir dövmeden kaynaklanabilecek ağrının yoğunluğu, dövmenin yeri ve boyutuna göre değişir. İlk iki hafta bölgeye çok iyi bakmak ve temiz tutmak önemlidir; yoksa iltihaplanma olasılığı yüksektir.

Steril olmayan aletlerle yapılan dövmelerden kaynaklanan Hepatit B, frengi gibi bulaşıcı hastalık vakaları tıp literatüründe geçmektedir. Bazı bünyelerde pigmentlere karşı alerjiler de rapor edilmiştir. Doğru hijyen ve sterilizasyon kurallarını uygulayan atölyelerde bu tür riskler bulunmaz.

Bakımı nasıl yapılır?

Bandaj dövmenin büyüklüğüne ve yerine göre 4-12 saat sonra çıkarılabilir. Tekrar bandaj yapmayın. Dövmenizi ılık su ve anti-bakteriyel bir sabunla yıkayın. Temiz bir havluyla yavaşça kurulayın. İlk iki gün boyunca günde 3-4 defa ince bir tabaka antiseptik sürün. Dövmeyi ellerken ellerinizin temiz olmasına dikkat edin. İki günden sonra 2-3 hafta boyunca günde birkaç kez ince bir tabaka halinde kokusuz nemlendirici sürün. Normal durumda dövme bölgesinin iyileşme süresi 2-4 haftadır. Dövmenizin kabuğunu kaldırmayın ve sakın kaşımayın. Pullanma ve kabuklanma iyileşme sürecinin normal aşamalarıdır. İyileşme süresince dövmenizi suya batırmayın: bu da banyo almamak ve havuza girmemek anlamına gelecektir. Dövmenizi direkt güneş ışığından koruyun; tamamen iyileştikten sonra bile güneşe mutlaka yüksek korumalı (tercihen SPF 30-45 ) bir krem uygulayarak çıkın. Cildinizi daima nemlendirin. Böylece renklerin canlı kalmasına da yardımcı olursunuz. Alerjik veya iltihabi bir durum gördüğünüzde mutlaka bir doktora başvurun.
Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>