DİYET

Bayram ve Tatil Sonrası Alınan Kilolarla Nasıl Başedeceksiniz?

Bayramda ve tatilde kilo almamak için yapılması gerekenler.
 
   
 
 
     

Ramazan ayında uzun saatler aç ve susuz kalındığı için metabolizmanın yavaşladığına ve kilo alındığına dikkat çeken Karslıoğlu, “Bir ayda alınan altı-yedi kiloyu vermek altı-yedi ay sürüyor” dedi.

11 ayın sultanı Ramazan ayı çok çabuk geçti ve beklenen bayram tatili geldi. Ramazan ayı süresince dini vecibeler yerine getirilirken, bir yandan da şeker bayramında her ziyarette ikram edilen tatlılar, börekler, çikolatalar ile tatil mekanlarının sınırsız açık büfeleri hayal edildi. Ancak unutulmamalı ki Ramazan ayı boyunca vücut 15-16 saat süren açlık ve susuzlukla mücadele ettiği için metabolizma hızı ortalama % 20 oranında yavaşladı ve kilo almaya eğilimi bu oranda arttı.

Ramazan sonrasında kişilerin aşırı yemek yeme eğilimi gösterdiğine dikkat çeken ‘Dengeli Beslen Harekete Geç’ Kampanyası’na rehberlik eden Uzman Diyetisyen Hatice Karslıoğlu,” Bayramda gerek kendi ziyaretlerimizde gerekse konuklarımızı ağırlarken tatlılar ikram ediyor ve geleneksel misafirperverliğimizi gösteriyoruz. Buna bir de tatil köylerinde her an kolayca ulaşılan ve sınırsız ikram edilen yiyecekler eklenince, hızla kilo alınıyor ” dedi.

Bir ayda alınan altı-yedi kiloyu vermek altı-yedi ay sürüyor…

Uzman Diyetisyen Hatice Karslıoğlu, “Kilo almak çok kolaydır ve bir ayda 6 -7 kilo alınabilir. Ancak, bir ayda alınan kiloları vermek ortalama 6-7 ay sürer. Çünkü türü devam ettirme ve hayatta kalma içgüdüsü, vücudu kilo almaya göre programlamıştır. Çok hızlı kilo verirseniz, aynı hızla da geri alırsınız” dedi.

Kilo alan kişilerin verdiği ilk tepkinin moral bozukluğu olduğuna dikkat çeken Uzman Diyetisyen Hatice Karslıoğlu, “Bu durum kişileri, kilo almayı devam ettiren davranışlara yöneltiyor. Öncelikle moralinizi bozmayın ve tatilden döndükten sonra tartılmak için en az 2 gün bekleyin. Uzun yolculuklar sonrası vücutta 1-2 kg’ye yakın ödem (su tutulması) oluşur. Fazladan 2 kilo aldığınız düşüncesi de moralinizi bozar” dedi.

Bayramda ve tatilde kilo almamak için ne yapalım?

Bayramda ve tatilde kilo almamanın mümkün olduğunu belirten ‘Dengeli Beslen Harekete Geç’ Kampanyası’na rehberlik eden Uzman Diyetisyen Hatice Karslıoğlu, “Tatil dönemlerinde en zayıf kişiler bile birkaç kilo alabilirler. Çünkü, sosyal ortam değişikliği, renkler, görüntüler kişileri daha fazla yemek yemeğe teşvik eder. Karslıoğlu, sağlık sorunu olmayan kişilerin bayram ve tatilde kilo almamak için uygulayabilecekleri yöntemleri anlattı ve bu önerilerin 3 günden fazla uygulanmaması gerektiğini, uzun süreli durumlarda vücutta su ve kas kaybına neden olabileceği uyarısında bulundu.

Sağlıklı kişilerin 3 gün süreyle uygulayabilecekleri kilo almayı önleyici ipuçları:

Günün en önemli öğünü kahvaltıyı atlamayın…
Kahvaltıda evde ya da tatilde kolayca ulaşabileceğiniz haşlanmış yumurta, zeytin, peynir ve tam buğday ekmeği ,domates, salatalık, maydanoz gibi besinler tüketin.

Ekmek bizim kültürümüzdür, sahip çıkın ve mutlaka ekmek tüketin.
B1 vitamini içeren ekmek vücut için en önemli besin kaynaklarından biridir. Şeker ve bitkisel protein kaynağıdır. Tok tutar, şeker ihtiyacını azaltır. Ekmek ihtiyacı kişiye göre değişir, metabolizması hızlı olan kişiler daha fazla ekmek tüketebilir. 1-3 dilim arası tam buğday, çavdar ekmeği tüketimi uygundur. Ekmek de dahil beyaz unla yapılan börek, kurabiye, pasta gibi ürünlerden uzak durulmalıdır.

Günde 1.5 lt su için, ödemlerinizden kurtulun…
Günde 1.5 lt su tüketin. Böylelikle vücudunuzdaki ödem azalır ve tartıya çıktığınızda gerçek kilonuzu öğrenirsiniz. Bu da motivasyonunuzu artırır. Şekerli, gazlı ve alkollü içecek kilo almayı arttırır, bu nedenle uzak durulmalı, sınırlı miktarda tüketilmelidir.

Salata ve sebze gibi iştahınızı dizginleyecek posalı yiyecekler tüketin…
Mevsim sebzeleri bamya, semizotu, taze fasulye ile üzerine biraz sirke ve zeytinyağı ekleyeceğiniz çoban salatası gibi lezzetli salatalar yiyin. Bu yiyecekler posalı oldukları için bağırsaklarınızı çalıştırır, iştahınızı dizginler.

Bağışıklık sisteminizi güçlendiren ve tok tutan yoğurdu sofranızdan eksik etmeyin…
Sofralarımızın baş tacı yoğurdu ister yiyecek ister içecek olarak tüketmeyi ihmal etmeyin. Ara öğün olarak tüketin, sebzenizin yanına ekleyin, sos, cacık ya da ayran yapın. Yoğurt içinde bulunan yararlı bakteriler sayesinde bağışıklık sisteminizi güçlendirir, glisemik indeksi düşük olduğu için kana yavaş karışarak sizi uzun süre tok tutar.

Yaz mevsiminde kurubaklagillerden vazgeçmeyin…
Barbunya, nohut, kurufasülye, börülce çok değerli protein kaynağı olduğu gibi kana yavaş karışarak sizi daha uzun süre tok tutar. Ancak baklagiller protein kaynağı olmalarına rağmen B12 vitamini içermez, bunun için hayvansal gıda tüketmek gerekir.

Ara öğünlerde meyve yiyin…
Ara öğünlerde bağırsaklara iyi gelen kırmızı erik, armut gibi meyveler tüketin. Bu meyveleri tükettiğinizde gün içinde mutlaka posalı gıdalar da tüketin.

 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>