DİYET

Kansızlığa Karşı Doğru Beslenin

Genel olarak vitamin ve mineral eksiklikleriyle ortaya çıkan kansızlık, doğru beslenerek kontrol altına alınabiliyor.
 
   
 
 
     

Kansızlığa neden olan pek çok hastalık olsa da toplumda görülen kansızlık genelde vitamin ve mineral eksikliklerine bağlı olarak ortaya çıkıyor. Toplum genelinde kadınlarda daha fazla görülen kansızlığın en önemli belirtileri arasında çabuk yorulma, üşüme, ellerde soğukluk, baş dönmesi ve saçlarda dökülme yer alıyor. Daha ciddi kansızlık durumlarında ise çarpıntı, nefes darlığı gibi kalp-damar sistemi ve solunum sitemi bulguları ortaya çıkıyor.

Toplumda en sık görülen kansızlık nedenleri arasında demir eksikliği öne çıkıyor. Özellikle Akdeniz ülkelerindeki kadınların sorunu olan demir eksikliği anemisinin yanı sıra yeşil sebzelerde bulunan B9 ve kırmızı etten sağlanabilecek B12 vitamini eksikliklerinde de kansızlık meydana gelebiliyor.

Doğru beslenmenin kansızlığı önemli ölçüde etkilediğinin altını çizen Acıbadem Fulya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk, “Kırmızı et, karaciğer ve böbrek gibi sakatatlar, pekmez, üzüm, pazı ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, kuru kayısı, baklagiller demir içeriklerinin yüksek olması sebebi ile özellikle demir eksikliğine bağlı kansızlığı bulunan kadınlarda faydalı gıdalardır. Bununla birlikte demir emilimini azaltan çay tüketiminin azaltılması bu kişilerde alınması gereken önlemlerdendir. Bununla birlikte C vitamini demir emilimini arttırdığı için portakal gibi turunçgillerin, demir içerikli besinlerle tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Karaciğer, yumurta sarısı, kuru baklagiller, karalahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz B9 içeriği sebebiyle ve et, süt, yumurta, somon balığı, kabuklu deniz ürünleri de B12 içeriği nedeniyle ilgili vitaminlerin eksikliklerine bağlı olarak gelişen kansızlıklarda faydalı besinlerdir” dedi.
 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>