EKONOMİ

Borsada Para Kazanmanın Püf Noktaları...

İşte size borsadan daha bilinçli yatırım yapmanın püf noktaları...
 
   
 
 
     

1. PANİK YAPMAYIN

Panik mantıksız kararlar vermemize neden olan bir duygudur – elde tutulması gereken bir hisse senedini satmak veya satılması gereken bir hisse senedini satın almak gibi. Panik tamamen bertaraf edilemeyecek bir temel içgüdü olduğundan, önemli olan paniği kontrol etmenizdir. Sakin olmak borsada başarılı olmada büyük rol oynuyor. Paniğe kapılmak yerine, rakiplerinize karşı avantajlı olmak için panik duygusundan faydalanabilir ve bu sayede daha iyi bir yatırımcı olabilirsiniz. Kötü piyasa haberlerine kulak asmamaya çalışın ve harekete geçmeden önce durumu adamakıllı analiz edin. Bir yatırım kararını birkaç dakika ertelemeniz bile düşünce sürecinizin daha net olmasını sağlar.

2. KISA VADELİ KATALİZÖRLERİ HESABA KATIN

Peter Lynch ve Warren Buffett gibi borsa guruları, yatırımcıları uzun vadeye odaklanmaya teşvik etse de, potansiyel kısa vadeli katalizör almanın veya satmanın zamanlaması için de söylenecek şeyler var. Örneğin hisse senedi “ucuz” göründüğü için hisse senedi alan uzun vadeli bir yatırımcı büyük kayıplar yaşayabilir. Diğer yandan kısa vadeli riskleri fark eden ve hisse senedi almadan önce hisse senedinin durumunun düzelmesini bekleyen yatırımcılar da büyük kazançlar elde edebilir. Uzun vadeli yatırım yapın ancak belirli olayların yatırımınıza olumlu veya olumsuz etki edebileceği ihtimalini de hesaba katın.

3. GERİ ÇEKİLME POZİSYONUNUZ OLSUN

İster zararınızı azaltmak için olsun isterse de daha iyi bir fırsat yakaladığınız için. Başarılı yatırımcıların aklında her zaman bir geri çekilme pozisyonu olmalıdır. Örneğin yakıt fiyatlarının yükselmesi bekleniyorsa ve bir otomobil şirketinin hisse senetlerine sahipseniz, yerli bir petrol şirketinin hisse senetlerini satın alarak riskinizi azaltabilirsiniz. Veya yerli tüketici harcamalarında azalma olacağı öngörülüyorsa hisse senetlerinizi gelirinin büyük bölümünü yurt dışındaki pazarlardan elde eden Türkiye merkezli fast food zincirlerinin hisse senetleri ile değiş tokuş edebilirsiniz. Bütün mesele bir çıkış yolunuzun olması veya riski hafifletme yolunuzun olmasıdır.

4. NİTEL BECERİLERİNİZİ GELİŞTİRİN

Başarılı yatırımcılar yıllık raporlarda yer alan rakamları hesaplayarak para kazanmıyorlar. Basın bültenlerinden, yönetimin kamu yorumlarından ve diğer hissedarların yazışmalarından sonuçlar ve anlamlar çıkararak para kazanıyorlar.Örneğin telekomünikasyon şirketlerinin geleceğinden bahsederken tekrar tekrar “zor” kelimesini kullanan önemli birinin, kelimeyi kullanırkenki ses tonu bile hisse senedinin alımını ve satışını etkilemektedir. Aynı şekilde, büyük şirketlerin başlarında bulunan önemli kişilerin istifa etmesinden anlam çıkaranlar ve bu istifalara göre hareket edenler büyük paralar kazanmaktadır.Olay dedektifçilik oynamak ve belirli kişilik özelliklerine veya araştırma raporlarında yer almayan diğer faktörlere göre varsayımlarda bulunmaktır.

5. EGEMEN OLAN GÖRÜŞE NE ZAMAN UYACAĞINIZI BİLİN

Bazen yaygın trende karşı koymak gerekir. Ancak birçok durumda ortalama bir yatırımcı akıntıya kürek çekmemelidir. Başka bir ifadeyle, hisse senedi düşüyorsa, düzelene kadar beklemek daha iyidir. Birçok durumda bizlere “farklı açıdan bakın” veya “alışılmışın tersini yapın” denilse de bazı yatırımcılar sürünün peşinden gitme konseptini tam olarak kavrayamıyorlar. Unutmayın ki borsada her an her şey olabiliyor. Bu nedenle yatırımcının fırsatlara odaklanması gerekiyor. Peki çoğunluğa uyup uymayacağınızı nasıl anlayabilirsiniz? Yapmanız gereken şudur: dersinize çalışın ve sürünün pozisyonunu doğrulayın. Şirketin hisse senedinin gözden düşme sebebini araştırın. Çoğu zaman hisse senedinin fiyatındaki düşüşün altında bazı temel nedenler yatar.

6. FIRSATI YAKALAYIN


Sabır ve ayrıntılı analiz önemlidir ancak analitik süreç tamamlandıktan sonra harekete geçmeniz gerekir. Hareketsizlik veya analiz felci de aceleci davranmak kadar kötüdür. Microsoft (Nasdaq:MSFT) veya Google (Nasdaq:GOOG) gibi şirketlerin ani yükselişlerini kaçıran insanları düşünün. Paniklemeyin: geleneksel araştırma sürecine bağlı kalın. Başka bir ifadeyle, hisse senedi satın almadan önce bütün finans raporlarını inceleyin, şirketleri rakipleri ile karşılaştırın ve yapılan araştırmaları okuyun. Bu çalışmayı tamamladıktan ve geri çekilme planı hazırladıktan sonra harekete geçin. Sonuç olarak “rakam insanı” olmak faydalıdır ancak bir yatırımcının fikirlerden sonuç çıkarma kabiliyetinin olması, duygularını kontrol etmesi ve hissedar iletişimlerinden anlam çıkarması çok daha önemlidir.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>