EKONOMİ

Faiz Kararı, TL`nin Seyrine Bağlı

Uluslararası kuruluşlar, şubat ayı enflasyon verisini ve Merkez Bankası`nın mart hamlesini yorumladı.
 
   
 
 
     

Merkez Bankası, yılın ikinci Para Politikası Kurulu toplantısını 16 Mart’ta yapacak. Kritik faiz toplantısı öncesinde ise hem Fed’in mart ayında faizi artıracağı beklentisi sıçradı, hem yurtiçinde yıllık enflasyon çift haneye ulaştı. Dolar/TL bu gelişmelere de bağlı olarak 3.75 seviyelerine geldi.

Ekonomistlere ve uluslararası kuruluşlara göre; yüksek enflasyondan ziyade, Fed’in 15 Mart’takii faiz kararı ve dolayısıyla TL’deki son durum, Merkez Bankası’nın kararında etkili olacak.

Goldman Sachs:
Para politikasının vereceği yanıt piyasa reaksiyonuna bağlı


Goldman Sachs, manşet enflasyonunda önümüzdeki aylarda düşük çift haneli rakamlarda kalmasını beklediklerini vurguladı. "TCMB, Fed'in mart ayında faiz artıracağı beklentilerinin baskısı altında ve Türk Lirası global finansal şartlara karşı en kırılgan para birimlerinden biri olmaya devam ediyor" değerlendirmesini yapan Goldman Sachs, "Bununla birlikte TCMB sınırlandırılmış durumda. Ortalama fonlama maliyeti marjinal oranın sadece 70 baz puan altında, bu likidite kanalı yoluyla para politikasının sıkılaştırılması için çok fazla alan bırakmıyor" ifadelerini kullandı.

Goldman Sachs, nisan ayında yapılacak Anayasa referandumu öncesinde faiz oranlarını artırmanın siyasi açısından maliyetli olabileceğine ve böyle bir adım için öncelikle piyasa baskısı oluşması gerektiğine de işaret ederek, "Biz, bugünkü enflasyon rakamlarının Türk Lirası'nda oynaklığın yinelenmesi olasılığını artırdığını düşünüyoruz" dedi.

JP Morgan:
Üst bant ve GLP 100 baz puan artabilir


Gelişen piyasalar raporunda, şubat ayı enflasyon verisini 'yukarı yönlü sürpriz' olarak değerlendiren JP Morgan ise TCMB'nin enflasyon beklentilerini karşılamak ve kur istikrarını korumak için daha fazla politika sıkılaştırmasına gitmesi gerektiği yönündeki görüşlerinin güçlendiğini bildirdi.

Raporda, Fed'in mart ayında faiz artırımına gitme ihtimalinin artması hesaba katıldığında, TCMB'nin daha fazla sıkılaştırmaya gitmesinin gerekliliğinin daha bariz olarak göründüğü vurgulandı.

Bankanın üst bant ve geç likidite penceresini (GLP) 100 baz puan artırmasını bekleyen JP Morgan, Merkez Bankası'nın çekirdek enflasyondaki güçlenmeyi daha ılımlı bir faiz artırımı için bir neden olarak öne sürebileceği ve haftalık repo faizlerinde 50 baz puanlık artırımında ihtimal dahilinde olduğunu paylaştı.

Nomura:
Koridoru genişletmek zorunda kalabilir


Nomura da Türk Lirası'nın değer kaybetmeye devam etmesi ve Fed’in mart ayında genel beklentiye paralel olarak faiz artırması halinde Merkez Bankası'nın faiz koridorunu genişleterek buna cevap vermesinin gerekeceğini düşündüklerini bildirdi.

Yıllık manşet enflasyonun gelecek ay yüzde 11'i aşacağını tahmin eden Nomura, "Enflasyonun yüzde 11'i aşması halinde TCMB'nin ortalama fonlama oranı (yüzde 10,4) ve marjinal fonlama oranı (yüzde 11) TL'nin desteklenmesi için çok düşük görünecek, özellikle de gelişmekte olan piyasa para birimlerine yönelik olumsuz bir ortam döneminde" değerlendirmesini yaptı.

Bununla birlikte TCMB'nin FOMC toplantısının hemen ardından 16 Mart'ta yapacağı PPK toplantısında belirleyici faktörün enflasyon değil, Türk Lirası'nın performansı olacağını belirten Nomura, "Eğer TL değer kaybetmeye devam eder ve Fed genel beklentiye paralel olarak mart ayında bir faiz artırımı yaparsa, TCMB'nin de sıkılaştırmaya gitmesi, bunu faiz koridorunu genişleterek yapması gerekeceği görüşündeyiz" ifadesini kullandı.

Morgan Stanley:
'Kısır döngü'nün yeniden gelişmesi olasılığı artıyor


"En azından önümüzdeki birkaç ay için enflasyon görünümü çok umut verici görünmüyor" değerlendirmesini yapan Morgan Stanley ise bunun 4 nedeni olduğunu savundu:

1- Önceki yıllardan farklı olarak yüksek/istikrarlı global enerji fiyatları zayıf bir Türk Lirası'na eşlik ediyor.

2- Çekirdek endeks, enflasyon görünümünde kötüleşmenin sadece mevsimsel, konjonktürel faktörle tarafından yönlendirilmediğini ortaya koydu.

3- Mart ve nisanda düşük baz etkileri devam edecek, büyük olasılıkla yıllık TÜFE'yi yüzde 11'in daha üzerine itecek

4- Reel politika faiz tamponunda sınırlı bir destek var, düşük faiz oranı-zayıf kur-yüksek TÜFE-düşük reel faiz kısır döngüsünün yeniden gelişmesi olasılığı artıyor.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>