EKONOMİ

İlk Defa Konut Alacaklara 15 Bin Lira Devlet Desteği

İşte konut hesabı ve devlet katkısına dair yönetmelik...
 
   
 
 
     

Hükümetin Eylem Planı’nda yer alan ilk kez konut alacaklara devlet desteği Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre konut hesabı açıp en az 3 yıl düzenli ödeme yapanlara devlet de birikimin yüzde 20’si kadar destek sağlayacak.

64. Hükümet’in aralık ayında açıkladığı Eylem Planı’nda 3 ay içinde yapılacaklar listesinde yer alan kendisine ait bir konutu olmayan Türk vatandaşlarının yurt içinde ilk ve tek konut satın alımlarına destek olmayı amaçlayan ‘Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik’ Resmi Gazetede yayımlandı. Yönetmeliğe göre konut hesabı açıp asgari 3 yıl hesaba düzenli ödeme yapan Türk vatandaşlarına konut edinim tarihindeki birikimin yüzde 20’sine kadar devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı 15 bin lirayı geçemeyecek. Buna göre konut hesabı bankaların yurt içi şubelerinde TL cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılabilecek. Konut hesabı ortak hesap olamayacak. Katılımcı birden fazla konut hesabı açtıramayacak. Konut hesabı başka bir bankaya taşınamayacak.

ÜST SINIR 30 BİN LİRA

Konut hesabının açıldığı tarihte tamamı kendi adına kayıtlı kat mülkiyeti, kat irtifakı ve yapı kullanma izin belgesini haiz müstakil tapu sahipleri adına konut hesabı açılamayacak. Banka, başvuru hesabının konut hesabı açılmasına engel bir durumun bulunmadığını Tapu ve Kadastro Paylaşım sistemi üzerinden tespit edecek. 18 yaşından küçükler adına veli veya vasisi tarafından hesap açılabilecek. Konut hesabına bir defaya mahsus olmak üzere açılış tarihinde üst sınırı aşan bir tutar yatırılabilecek ve bu tutar 30 bin lirayı geçemeyecek. Banka, hesap açmak isteyenlere, kararını etkileyebilecek hususlar hakkında bilgi verecek.

3 YIL DÜZENLİ ÖDENMELİ

Yönetmeliğin uygulanması şu şekilde olacak:

- Konut hesabına ilişkin ödemeler, aylık veya üç aylık olarak düzenli ödeme şeklinde yapılacak. Düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 250 lira, üst sınır 2 bin 500 lira olacak.

- Katılımcının devlet katkısına hak kazanabilmesi için Türk vatandaşı olması, 7 Nisan 2015 itibariyle tamamı kendine ait konut sahibi olmaması, konut edinim tarihine kadar en az 3 yıl konut hesabına düzenli ödeme yapması gerekiyor.

- Devlet katkısı tutarı, konut edinim tarihindeki birikimin yüzde 20’sini ve azami 15 bin liraya geçemeyecek.

- Devlet katkısı tutarı, hak sahibine konut hesabının bulunduğu banka aracılığıyla ödenecek.

- Yönetmelik, 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

ÖZELLİKLE ANADOLU İÇİN DEĞERLİ BİR ADIM

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya: İlk kez konut alacaklara özel verilecek devlet desteğinin yürürlüğe girmesiyle uzun vadede piyasaya canlılık gelecek. Devlet desteği alt gelir seviyesinde ilk kez ev alacaklar için önemli bir çalışma. Söz konusu katkının ilk konut için yapılması sebebiyle bu düzenleme, belirli bir sosyo-ekonomik seviyeye hitap eden markalı konutlar satan inşaat şirketlerini de olumlu yönde etkileyecek. İstanbul dışındaki şehirler için önemli bir destek.

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı: Kamu finansman desteklerinin sürekliliğinin sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Örnek vermek gerekirse bu uygulamalardan birinin de ilk kez ev sahibi olacak vatandaşlarımızın daha kolay konutuna kavuşması amacıyla hayata geçirilen, yüzde 25 peşinata yüzde 15 kamu katkısını kapsayan yeni finansman paketi olduğunu söyleyebiliriz.

Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Doğan Dağ: Katkı hemen yapılsa uygulama amacına daha çabuk ulaşır. İstanbul için çok büyük görünmese de Anadolu için daha değerli bir adım olacaktır.

KLK YAPI Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Atakan Kulak: İlk kez konut alacak dar gelirli aileler için çok büyük önem taşıyor. Özellikle Anadolu şehirlerinde ortalama ev fiyatlarını düşünürsek Anadolu’da alınan evin önemli bir kısmı haline gelebilir. Markalı konut üreticilerinin büyük şehirlerden sonra küçük şehirlere de yönelmesinin zamanı geldi.

ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan: Öncelikle rakam ne olursa olsun, bu tip bir destek için devlete teşekkür etmek lazım. Özellikle yeni işe giren gençler için güzel bir para biriktirme yöntemi. Çok beğenileceği ve hızla büyüyeceğine eminim. Zaman içinde devlet katkısı artacaktır.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>