EKONOMİ

RSI Göstergesinin Özellikleri ve Kullanımı

RSI Nedir? RSI Nasıl Hesaplanır? RSI Nasıl Kullanılmalıdır?
 
   
 
 
     

Teknik analizde sıkça kullanılan bir diğer araç da RSI kısaltması ile gösterilen Relative Strength Index göstergesidir. Göreceli Güç Endeksi olarak Türkçe'ye çevrilebilir.

RSI NEDİR?

RSI, aslında bir makina mühendisi olan ve ADX, Parabolik Sar, ATR gibi bir çok teknik analiz göstergesinin geliştiricisi J. Welles Wilder tarafından 1978 yılında yayınlanmış bir göstergedir. RSI "momentum osilatörü" olarak sınıflandırılmaktadır. Momentum finansta fiyatların artış ya da azalış gücünü ve fiyatların hangi yöne gitmeye meyilli olduğunu belirlemek için kullanılan bir terimdir. RSI göstergesi de bir finansal enstrumanın aşırı alınıp alınmadığını ya da aşırı satılıp satılmadığını tespit etmek için kullanılmaktadır.

RSI 0 ve 100 arasında salınım yapan bir dalgadır ve bu değerlerin dışına çıkamaz. 0-100 arasındaki değerler "yüzde" yi gösterir.

Aşağıdaki hesaplamada daha net açıklanacağı üzere RSI özetle, fiyatlarda artış yaşanan günler ile azalış yaşanan günleri yüzdesel olarak karşılaştırmaktadır.

RSI NASIL HESAPLANIR?

Teknik analiz yazılımları sayesinde RSI hesaplamasının manuel olarak yapılmasına gerek bulunmamaktadır, bu hesaplamaya göstergenin genel mantığının anlaşılması amacıyla yer verilmiştir:

Rsi hesaplamasına bir periyot belirlenerek başlanır. Welles Wilder tarafından kullanılan ve genel kullanım olarak kabul edilen periyot 14 gündür. Periyodu daraltarak ya da genişleterek kullanmak da mümkündür. Genel kural olarak göstergelerin periyotları küçültüldüğünde, göstergeler fiyat hareketlerine daha duyarlı hale gelmektedir, bu da daha fazla sinyal üretmeleri anlamına gelmektedir.

Periyot belirlendikten sonra her işlem gününde, aşağıdaki tabloda olduğu gibi kapanış fiyatlarının artış ve azalış yönünde farkları alınır, periyot olarak 14 alındıysa bu tablo son 14 gün için oluşturulmalıdır:



3. adım olarak RS değeri saptanır. RS değeri son 14 günde pozitif kapanış farkları toplamının aritmetik ortalaması (P) ile son 14 günün negatif kapanış farkları toplamının aritmetik ortalamasının (N) birbirine oranıdır.

Son olarak RS değeri RSI formülünde yerine konarak endeks değeri saptanmış olur. Endeks değerleri her yeni günde hesaplanarak grafiğe işlendiği takdirde 0-100 arasında salınım yapan bir çizgi elde etmiş oluruz:



Bu formül özet olarak artan günler ile azalan günleri yüzdesel olarak karşılaştırmaktadır. Örneğin endeksin %50 değerini aldığı günler ilgili periyotta artış ve azalışın dengelendiğini anlaşılmalıdır. Aşağıdaki bölümde Rsi kullanımına dair bilgiler yer almaktadır

RSI NASIL KULLANILMALIDIR?

Rsi göstergesinde 30 ve 70 olarak iki sınır belirlenmiştir. 30 ve altındaki bölge aşırı satış, 70 ve üzerindeki bölge ise aşırı alış bölgesi olarak nitelendirilir. Gösterge bu bölgelerdeyken mevcut hareketin yön değiştireceği beklenir. Özellikle aşırı uçlardan dönüşler daha kuvvetlli sinyal olarak algılanır.



Trendin kuvvetli olduğu zamanlarda Rsi aşırı bölgelerde uzun süre kalabilir ve hatalı sinyaller üretebilir. Bu nedenle trend yapan piyasalardan çok yatay bir bant içinde seyreden piyasalarda daha iyi sonuç vermektedir. Rsi göstergesi genellikle fiyat grafiklerinin altına yerleştirilerek kullanılır.

RSİ GÖSTERGESİNİN ÇEŞİTLİ KULLANIM YÖNTEMLERİ AŞAĞIDAKİ LİSTE İLE ÖZETLENEBİLİR;


Aşırı alım ve satım bölgelerinden dönüşlerde, yani 30 ve 70 çizgilerinin kesilmesi, alış ve satış sinyali olarak değerlendirilebilir. 30 çizgisinin yukarı kesilmesi alış, 70 çizgisinin aşağı kesilmesi satış olarak değerlendirilebilir,

Rsi göstergesinin fiyat hareketleri ile teknik uyumsuzlukları değerlendirilebilir,

50 çizgisi piyasa dengesi olarak kabul edilip, göstergenin bu çizgiyi kestiği yöne doğru pozisyon alınabilir,

Rsi göstergesi üzerinde trend çizgileri kullanılabilir, trend çizgisinin kırılması yön değişikliği olarak değerlendirilebilir,

Rsi ile fiyat hareketlerinin aşırı benzer seyrediyor olması fiyatların mevcut yönünü teyit eden bir durum olarak değerlendirilebilir.

Aşağıda Bist 100 grafiğinde RSI'nin aşırı bölgelerde verdiği alış ve satış sinyalleri görülmektedir. Bu sinyallerin trend sonlarında, piyasanın bir süre yatay ilerlediği dönemlerde geldiğine de dikkat etmek gerekir.



Bu Eğitim Çalışması Onur CEYLAN tarafından hazırlanmış ve piyasarehberi.org da yayınlanmıştır..



Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>