GÜNDEM

Kadın Cinayetleri Önlenebilir!

Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Konferansı ile başlayan Kadın Cinayetleri Önlenebilir Kampanyası medyaya yönelik çalışmalar ile sürüyor.
 
   
 
 
     

Kadın Cinayetlerini haberleştirmede maalesef zayıf olan karne notunu yükseltmesi, kadın cinayetlerini önlemekte üstüne düşeni yapması için medyaya çağrımız: Kadın Cinayetleri Haberleştirme Kılavuzu’ndan yararlanın!

Kadın Cinayetleri Eylem Araştırması; Kadın katillerinin cezalarını azaltmak için kimi zaman kendilerini tutuklayan kolluk güçlerinden fikir aldıklarını kimi zaman da cinayetleri haberleştirirken meşrulaştıran medyadan esinlendiklerini, anlık öfkeyle öldürmekten çok; incelikle hesaplayarak kadınları adeta “infaz” ettiklerini gösterdi.

Medya Analizi sonuçlarına göre ise:

⇨ Kadın Cinayetleri medyada herhangi bir “3. Sayfa” haberi, “adli olay” olarak yer almaktadır. Gazeteler haberlere % 74, Haber siteleri % 66 oranında “adli olay” olarak yer vermekte.
⇨ Gerek sayısı gerekse konumu itibariyle haberler görünür değildir.
⇨ Haberler genellikle cinayet/olay odaklıdır.
⇨ İnternet haberleri görece daha iyi durumdadır, televizyon haberleri ise kadın cinayetlerine en az yer veren ve aynı zamanda en olumsuz söylemi üreten alandır. .
⇨ Haberler, kadın cinayetlerini sıradanlaştıran hatta meşrulaştıran ifadeler içermektedir.

Araştırmamızın saha çalışması esnasında, öldürülen bir kadının annesi, katil damadın mahkemede tahrik indiriminden yararlanmak için gazete haberlerinde yer alan “bahaneleri” okuyarak tekrarladığını aktardı. Siz o kadın katiline “bahane” üreten gazeteciler olmak istemezdiniz muhakkak! Biz de sizler için genel sorumlulukları ve kadın cinayetlerini haberleştirirken dikkat edilmesi gerekenleri derleyen bir kılavuz hazırladık:

Kadın Cinayetleri Haberleştirme Kılavuzu

Adını Koyun: Bir kadın, herhangi bir kişi tarafından “kadın olduğu için” öldürülmüşse bu adli bir olay değil, bir “kadın cinayeti”dir.
“3. Sayfa” Haberi Değil: Kadın cinayetleri politik cinayetler ve yeri 3. sayfa değil; ilk sayfa veya politika, yaşam sayfalarıdır.
Klişelerden, Basmakalıp Yargılardan, Bahanelerden Uzak Durun: Haberi söylentilerle, yakıştırmalarla, “bahaneler”le, yargılarla; psikolog, yargıç, falcı veya hikâye yazarı gibi yazmayın.
Melodramdan, Sansasyon ve Pornografiden Kaçının: Haberde duygusallaştırma, dramlaştırma öğeleri, cinselliğe dair imalar, magazinel yaklaşımlar ve cinayet ayrıntılarına yer vermeyin.
Haberi Adli Raporlara, Failin İfadelerine Dayandırmayın: Gerçek sorumluları bulmaya çalışın, haber kaynaklarınızı çeşitlendirin.
Kadın Cinayeti Haberlerinde: 4N1K!: “Neden”in cevabını failin ifadesinde ya da kadının hayatında aramayın, cinayeti kadınların hayatıyla meşrulaştırmayın.
Kadınları, Hayatlarını Değil; Zihniyeti Teşhir Edin: “Cinayeti hak etmiş mi,” diye soran/sorduran detayları, kadınları, özel hayatlarını değil; zihniyeti teşhir edin!
Faili Anlamaya/Aklamaya, Gizlemeye; Cinayeti Failin Hayatıyla Açıklama Çalışmayın: Cinnet, öfke, kıskançlık, iflas, aşk, öfke, işsizlik değil erkek şiddeti!
Yargı Süreçlerini İzleyin ve Sorgulayın: Hukuki süreçlerde rol alan “ideolojik/siyasal/ahlâki yaklaşımlar”, dava sonuçlarının fikri takibi, olumlu, emsal kararları atlamayın.
Cinsiyetçi Dil Kullanmayın: Cinsiyetçi terimler, kadınları aşağılayan atasözleri, dışlayıcı ifadeler ve klişeler kullanmayın.

Kadın Cinayetlerini “Cinayetin Ötesinde” Haberleştirin: Yalnızca “cinayet”i değil, kadın cinayetlerine dair mücadeleyi, kadın dayanışmasıyla elde edilen olumlu sonuçları ve iyi örnekleri de haberleştirin. Kadınların söz ve karar hakkını yok saymayın!

Unutmayın! Kadın cinayetlerini önlemekte medyaya büyük bir sorumluluk düşüyor.

Bu sorumluluğu yerine getirmek için kadınlara danışmaktan, kadın konuk/uzmanlara ulaşmaya kadar her konuda destek için buradayız.

#KadınCinayetleriÖnlenebilir #İstenirseÖnlenir #KadınlarınYeriÜçüncüSayfaDeğilYaşam

Kadın Cinayetlerini Haberleştirme Kılavuzu’na Filmmor’dan ve online olarak Filmmor web sitesinden ulaşılabilir.

 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>