GÜZELLİK

Yazdan Kalan Lekeler İçin Tedavi Zamanı!

Vücudumuzu dış ortamdan koruyan en önemli bariyer olan cildimiz çok miktarda iç ve dış uyarılarla karşılaşmaktadır.
 
   
 
 
     

Bu uyarıların bir kısmına yerel veya generalize bir pigment artışı ile tepki gösterir. Melanin denilen cilde renk veren pigmentlerin aşırı toplanmasıyla oluşan düzensiz, kahverengimsi-siyaha yakın renk dağılımı özellikle cildin yüz, sırt gibi güneş etkisiyle hasar gören yerlerinde oluşmaktadır. Ortaya çıkan bu pigment artışı, güneş gören alanlarda ve cildin görünen yerlerinde olduğunda ciddi kozmetik ve sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Bu kozmetik problemlerle mücadelede öncelikle altta yatan sebepleri bulmak ve ortadan kaldırmak gerekir. UV- X ışınları başta olmak üzere, gebelik, tiroid hormon problemleri gibi endokrin ve metabolik bozukluklar, adet düzensizlikleri, doğum kontrol hapları, antibiyotik gibi ilaçların kullanımı, bazı kaşıntılı cilt rahatsızlıkları, açık ten yapısı , coğrafi konum sayılabilecek nedenlerden bazılarıdır.
Tedavi yaklaşımlarıda lekelerin yerleşimine, yaygınlığına ve tipine göre programlanmalıdır.

Leke tedavisi sonrasında lekelenmelerin tekrarlamaması için önlemler alınmalıdır. Bunların en önemlisi güneş ışınlarından korunmak ve uzak kalmaktır. Bu yüzden leke tedavisi almakta olan hastalara güneşin en etkin olduğu saatlerde kapalı alanlarda bulunmaları ve gün içinde mutlaka belirtilen aralıklarla koruyucu özelliği yüksek güneş kremi uygulaması gerekliliği vurgulanmalıdır.

Her leke farklı şekilde tedavi edilmelidir. Gelişen tıp ve teknoloji sayesinde pek çok leke giderme yöntemi mevcuttur.

Shambala Clinic’te uygulanan leke tedavilerini bir kaç başlık altında anlatabiliriz;

Lazer Tedavisi

Bugüne kadar birçok medikal ve cerrahi metod leke tedavisinde denenmiştir.Ancak gerek tedavi başarısı gerekse yeni bir komplikasyona neden olmamak açısından en etkili tedavi şekli olarak lazerle leke tedavisi, estetik-kozmetik tedaviler alanında üstünlüğünü kanıtlamıştır.

Günümüzde leke tedavisinde kullanılan en popüler lazerler ise Q-Switched Nd:YAG Lazer ve Fraksiyonel Lazerlerdir.

Melanin bilindiği üzere cildimize rengini veren pigment maddesidir. Cilt lekeleri ise melanin miktarının normalin üzerinde olması nedeniyle ortaya çıkar.

Lazerle leke tedavisi Lekeyi görebilen belli tip dalga boylarına sahip lazerler vardır. Bu işlem leke alnının lazer tarafından görülüp yokedilmesi normal cilt rengindeki hücreleri ise etkilememesi esasına dayanır.

Bu şekilde melanin üretimi engellenir ve leke olan yerin rengi lazer seanslarıyla açılır.

Q Switched Nd Yag lazer her cilt tipi ve renginde uygulanabilir olma özelliğine sahiptir. Ancak fraksiyonel lazerde cildin bronzlaşmadan kaynaklanan daha koyu renkli kısımları da lazer ışınlarını çekebilmesi nedeniyle ve bunun sonucunda ciltte iritasyon veya kızarıklık meydana gelebilir. Bu nedenle bu lazer uygulaması cilt renginin bronzlaşma sonrası kendi rengine dönmesini beklemekte fayda vardır. Fraksiyonel lazer aynı zamanda cilt yenileme yöntemlerinden de biridir.
Lazer uygulamaları 1 hafta aralıklarla 5- seans şeklinde yapılır.

Karbon Peeling


Karbon peeling; cilt sarkmalarında,kırışıklıkların giderilmesinde ve leke tedavisinde Q-Switched Nd:YAG Lazer kullanılarak yapılan bir işlemdir.

Dermabrazyon gibi tedavi yöntemlerinden korkan hastalar için popüler bir alternatif olmuştur.

Karbon peeling uygulaması yapılırıken ilk olarak cilt yüzeyi karbon kremle kaplanır.Daha sonra kremle kaplanmış bölgeye lazer atışları yapılarak yüzeydeki deri tabakası ortadan kaldırılır.

Karbon peeling ile sadece 15 dakika içinde hücre yenilenmesini sağlayan foto aktivasyon etkisi gerçekleşirken hücrelerde kolajen üretimi arttırılır. Uygulama sonrasında diğer peelingler gibi cildinizde kabuklanma ve kızarıklık oluşturmaz.

Karbon peeling, ciltteki deformasyona bağlı olarak 1 hafta aralıklarla 10 seans uygulanabilmektedir. Kısa sürede etkisini görebileceğiniz karbon peeling uygulamasının hiçbir yan etkisi yoktur.

Kimyasal peeling

Kimyasal peeling; cildin yıpranmış, tazeliğini ve parlaklığını kaybetmiş üst tabakasının soyulmasını ve dökülmesini sağlayarak daha sağlıklı ve canlı tabakanın ortaya çıkarılması işlemidir.Uygulama sonrasında cilt yüzeyi taze ve berrak bir görünüm alır. Matlığın giderilmesi ile canlı parlak bir ifade oluşur. Akne izleri azalır, tıkalı gözenekler açılarak cilt nefes alır ve yenilenir. İnce çizgiler azalırken dolgun bir görüntü oluşur.

Kimyasal peeling; ince kırışıklıklar, güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri, doğum kontrol ilaçlarının ve gebeliğin neden olduğu lekeler, çiller, sivilce ve sivilce izleri gibi deri problemlerinin tedavisinde ve cilt gençleştirmede uygulanır.

Problemli deri bölgesi, cilt temizleme ajanıyla temizlenir. Seçilen kimyasal peeling ajanı pamuk uçlu aplikatör veya fırça yardımı ile istenilen bölgelere uygulanır. Uygulama sırasında hastanın, hissettiği yanma hissini 1’den 10’a kadar değerlendirerek bildirmesi istenir. Yanma hissi 8-10 olduğunda veya uygun süre tamamlandığında kimyasal ajan deriden nötralizan veya su uygulanarak deriden arındırılır. Yüze nemlendirici ve güneş koruyucu sürülür.

İşlem sonrası normal günlük yaşama hemen dönülebilir. Sıcak su ile banyo, hamam, sauna, egzersiz, makyaj gibi işlemlerden birkaç gün sakınmak gerekir. Deri normale dönünceye kadar hastadan nemlendirici ve güneş koruyucu kullanmaya devam etmesi istenir. Yapılan işlemin yüzeysel veya orta derinlikte olmasına göre derinin nemlendirme süresi farklılık gösterebilir.

Seans aralıkları hastanın cilt problemine, cilt tipine ve toleransına göre kişisel olarak düzenlenir. Genellikle 2-4 haftada bir, 6-8 seans uygulanır. Yılda bir tekrar edilmesi önerilmektedir. Kimyasal soyma işlemi deneyimli hekimler tarafından yapıldığında oldukça güvenilirdir ve memnun edici sonuçlar vermektedir.

Enzimatik Peeling

Melano Out System adı verilen enzim peeling, salgılanan melaninin koyu renge dönüşmesine neden olan tyrosinase enzimini baskılayarak ciltteki melanin oluşumunu azaltma yöntemidir. Ciltteki lekeli bölgelerin rengi açılarak etkin bir tedavi sağlar.

Melazma (doğum lekeleri) ve güneşe maruz kalmaktan ortaya çıkan lekelerin tedavisinde etkin bir yöntemdir. Enzim peeling cildi temizlemek ve üst tabakasını hafifçe soyarak yenilenmesini sağlayan kozmetik bir ürünle gerçekleştirilir. Bu işlem sayesinde ciltte iyileşme ve pürüzsüzleşme sağlanır. Yara izleri, yaşlılık lekeleri, güneş lekeleri tedavisinde kullanılırken aynı zamanda kırışıkların görünümünü de azaltır.

Tedavi süresi:

Tedavi iki aşamadır


• Cilt temizlenerek maske uygulaması yapılması Bu maske ciltte 8 saat boyunca kalmaktadır.
sonrasında
• Tedaviyi tamamlayan bir kremin yaklaşık 3 ay boyunca kullanılması
İlk haftadan başlayarak 4 - 6 hafta sonunda tedavi sonuçları alınmaktadır.


Kök Hücre Fibroblast ile leke tedavisi


Fibroblast bağdokusunun ana hücreleridir, aynı zamanda bağdokusunun ana maddesi olan kalojen proteininin yapımından sorumlu hücrelerdir. Bu tedavi yöntemi cildin yenilenmesi ve yapılanmasını saplayan bir yöntemdir. Kırışık giderme ve çatlak tedavisi yanısıra akne izleri , yara ve yanık tedavilerindem sonra kalan izlerin yokedilmesinde tercih edilen yöntemlerden biridir.

Nasıl Yapılır?

Kulak arkası veya kol içinden biyopsiyle doku alınır. Elde edilen dokulan labaratuar ortamında çoğaltılır ve cilde enjeksiyonla uygulanır. FDA tarafından onaylanmış bu yöntem günümüzde sıkça kullanılmaktadır.

PRP

Tam adı Platelet Rich Plasma olan PRP Tedavisi kök hücre göçü olarak da tanımlanmaktadır. FDA tarafından onaylanmış bir uygulama olup, kanın iyileştirici ve yenileyici etkisinden faydalanarak, hücre göçünü sağlamakta, iyileştirici ve onarıcı bir etki yaratmaktadır.

PRP Tedavisinin amacı vücudumuzda bulunan zarar görmüş, hasarlı dokuların onarımını sağlamaktır. İçerisinde büyüme faktörlerini barındıran plazma sıvıları ile bunu yapmak mümkün olabilmektedir. Normal şartlarda meydana gelen doku hasarlarında, kanımız platetleri bu bölgeye toplayarak onarım ve hasar giderme işlemlerini yapmaktadır. PRP uygulaması ile hasarlı dokuya çok daha hızlı ve daha fazla sayıda platet gönderilerek, onarımın ve iyileşmenin daha kaliteli ve hızlı olması sağlanmaktadır. PRP tedavisinde enjekte edilen platetler, kanda bulunan platet miktarından 2 veya 4 kat daha fazladır.

PRP tedavisi, yeni bir yöntem olarak duyulmaya başlasa da yeni değildir. Daha önce dental yani diş implantlarında kullanılmış, ortopedi, saç ekimi, iyileşmeyen yara ve leke tedavilerinde cildin yenilenmesi tekniğine dayalı bu yöntem de hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Etkilerini çok hızlı gösterdiği gibi yayılım hızı da yüksek olmuştur.

Mezoterapi

Mezoterapi, vitaminlerin, minerallerin, aminoasitlerin, enzimlerin, homeopatik ilaçların karışım halinde küçük miktarlar ile derinin orta tabakasına (dermis) enjekte edilmesi yöntemidir. Bu yöntemle cilt yenilenir, ve nemlenir.

Leke tedavisinde tercih edilen yöntemlerden biridir. Leke giderici ve cildi yenileme özelliğine sahip C vitamini, glutatyon, somon, hyaluronik asit, alfa lipoik asit ve multivitaminler kürlerinin cilde direk uygulanması ile gerçekleştirilir.

Mezoterapi kimi leke tedavisinde lazer tedavisine destek olarak da uygulanır. Bu şekilde daha hızlı sonuç alınır.

Leke tedavisinde yüze uygulanan mezoterapi1-4 hafta aralıklarla yapılır. Ortalama 4-6 seans sonrası 3-6 ayda bir tekrarı yapılabilir. Tedavi bittikten sonra cilt yenileme etkisi devam eder.

Somon DNA sı ile leke tedavisi

Somon dna uygulaması bir çeşit mezolifting yöntemi de denilebilir. İçeriğindeki maddeler cilde nem kazanarak parlaklığını sağlama temeline dayanır. Somon dna sı insan dna sına çok yakındır, içeriğindeki nükleopeptitler ise ciltte dermisteki kan akışını,büyüme faktörlerini, metabolik faaliyetlerini arttırır.Bu yöntem ile özellikle yaşlılık ve güneş lekeleri tedavi edilmektedir.

Somon DNAsı Tedavisi 2 haftalık aralıklarla 4-6 seans olarak yapılmaktadır. Haftalar içinde giderek artan bir etki görülür. Yüz,boyun, dekolte, el gibi yaşlanma lekelerinin ve etkilerinin görüldüğü tüm bölgelerde uygulanabilir.

Shambala Clicic Medikal Direktörü
Estetik Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
Op. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu



 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>