KÖŞE YAZILARI | CESUR DORUK

İş Yerinde Hamile Olduğunu Söylemek

Nerden başlasam, nasıl anlatsam... (Cesur Doruk)
 
   
 
 
     

Nerden başlasam, nasıl anlatsam...

Konumuz bu şarkı sözü ile pek ilgili değil aslında. Ama başlangıç noktamız aynı. Nasıl anlatacağım sorusu ile başlayan bir süreç.

Anne olduğunuzu öğrendiniz, peki işyerinizde bunu nasıl açıklayacaksınız? Hele ki işyerinizde zaten kadın olmaktan kaynaklanan bir ayrımcılık yaşıyorsanız bu durumu anlatmak bazıları için çok zor olabilir.

Duymuşsunuzdur, bazı iş görüşmelerinde kadınlara, evli değil ise kısa dönemde evlenmeyi düşünüp düşünmediği, evli ise de ne zaman çocuk sahibi olmayı düşündüğü gibi negatif ayrımcılık içeren sorular soran insanlar olabiliyor. İşe girmenin çok zor olduğu bir dönemde işe girmek için can atan bir kişi bu sorulara ne kadar açık cevap verebilir ki. Hadi işe girdiniz diyelim, bu tür bir sınavdan geçtiyseniz, sizin için dünyanın en güzel haberi olan bu durumu patronunuza nasıl söyleyebilirsiniz?

Madalyonun diğer tarafında ise gerçekten insan gibi insanlarla çalışılan kurumlar var. Günün neredeyse uyanık kalınan tüm zamanını birlikte geçirdiğiniz iş arkadaşlarınızın ve patronunuzun sizi aile gibi gördükleri keyifli iş ortamları. İşte o zaman bu sevinci koşa koşa onlarla da paylaşmak için can atarsınız.

Elbette bu güzel haber doktorunuzun tavsiyesi ve ailelerin ama nazar değer endişesi ile 4. Aya kadar pek öyle herkesle de paylaşılmaz. Eğer yöneticiniz anlayışlı ve güvenilir bir kişi ise ona hemen söyler ve önümüzdeki 9 ay ve sonrası için planlama yaparsınız. Ondan sonra da herkese gururla ve keyifle açıklayacağınız günün gelmesini beklersiniz.

İşyerinde hamileliğinizi açıklamanın sosyal boyutunun yanısıra bir de yasal haklar mevzusu var. Hamileyken çalışma süresi, nöbete kalmak, mesai, doğum izni, çalışma ortamının koşulları gibi konularda herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için gerekli bildirimlerin vaktinde yapılmasında fayda olduğunu da unutmamak gerekir.

Kısaca hatırlatmak gerekirse;

Doğum öncesinde ve sonrasında 8’er hafta süre ile ücretli izin

Çoğul gebelikte doğum öncesi izninin 10 hafta süre ile kullandırılması,

Hekim tarafından sakıncalı görülmemesi ve kadın sigortalının talep etmesi halinde doğum öncesi iznini 3 haftaya kadar kullandırılarak, kullanmadığı doğum öncesi izin sürelerini doğum sonrası iznine ilave ederek kullandırması

Sağlık durumlarının gerektirmesi halinde hekim raporu ile izin doğum öncesi ve sonrası izin sürelerinin uzatılması

Hamilelik süresince periyodik kontrol için ücretli izin verilmesi

Kadın işçinin isteği halinde doğum sonrası izninin bittiği tarihten itibaren 6 aya kadar ücretsiz izin verilmesi

Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde ücretlerinden herhangi bir kesinti yapılmaksızın daha hafif işlerde çalıştırılması

Çocuğunun bir yaşını doldurmasına kadar kendisinin istediği bölüntüde ve saatlerde kullanmak üzere günde bir buçuk saat süreyle süt izni verilmesi gibi imkanlar kadınların gebelik ve doğum sonrası haklarındandır.

--

Sevgilerimle,

Cesur Doruk

www.biradambirbebek.com

Facebook: http://www.facebook.com/pages/Bir-Adam-Bir-Bebek/109404095753805


CESUR DORUK
YAZARA E-POSTA GÖNDER

 

Diğer yazıları liste halinde görmek için tıklayın >

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU

REKLAM
reklam@cosmoturk.com

İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com

TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32

-->
>